Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πανεύκολες τραγανές πατάτες φούρνου λεμονάτες!

Μια εύκολη συνταγή!

31 Αυγούστου 2019 16:01
Πανεύκολες τραγανές πατάτες φούρνου λεμονάτες!

Οι καλύτερες παραδοσιακές πατάτες φούρνου λεμονάτες, ιδανικές για το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι! Μία εύκολη συνταγή!

Τραγανές εξωτερικά, αφράτες από μέσα με υπέροχη λεμονάτη γεύση.

Γνωστές και ως πατάτες λαδορίγανη ή πατάτες ψητές, οι πατάτες φούρνου είναι ένα από τα βασικά συνοδευτικά της ελληνικής κουζίνας και σερβίρονται ιδανικά με το κυριακάτικο ψητό, κοτόπουλο, αρνάκι ή χοιρινό, είτε με μπριζόλα ή ζουμερά μπιφτέκια.

Σίγουρα οι πατάτες φούρνου είναι ένα από τα γευστικότερα συνοδευτικά για ψητό κρέας, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα πιάτο που μπορεί να σταθεί και από μόνο του, σαν κύριο πιάτο, μαζί με ένα καλό κομμάτι φέτα και χωριάτικο ψωμί για να βουτήξετε μέσα στην υπέροχη σάλτσα.

Επίσης οι πατάτες φούρνου με λεμόνι είναι εκπληκτικό συνοδευτικό και για ψητό ψάρι.

Οπότε αυτή η συνταγή θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σας, αφού ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα και ικανοποιεί κάθε γούστο.

Σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει πολλές συνταγές για πατάτες φούρνου, όμως αυτή η συνταγή περιλαμβάνει ένα υλικό που ίσως δεν έχετε ξαναδοκιμάσει να χρησιμοποιήσετε που πραγματικά κάνει τη διαφορά!

Συνταγή για πατάτες φούρνου λεμονάτες – Το μυστικό είναι στη σάλτσα!

Ένας από τους βασικότερους λόγους για τη μεγάλη δημοφιλία αυτού της συνταγής για πατάτες φούρνου είναι η απλότητά της.

Βασίζεται σε απλά ποιοτικά υλικά της ελληνικής κουζίνας, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη ρίγανη, ο σκόρδο και φυσικά το μυστικό συστατικό, το σιμιγδάλι.

Οι πατάτες φούρνου σε αυτή τη συνταγή ψήνονται μέσα ένα μείγμα από ελαίολαδο, λεμόνι, ξερή ρίγανη, λιωμένο σκόρδο και σιμιγδάλι.

Το σιμιγδάλι φτίαχνεται αλέθοντας τους κόκκους των σιτηρών, ιδιαίτερα του σκληρού σταριού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιδανικά σε σάλτσες ψητών (καθώς και σε ζύμες για πίτσα). Οι πατάτες φούρνου θα καλυφθούν με το σιμιγδάλι και θα σχηματίσουν μια υπέροχη χρυσαφένια και τραγανή κρούστα όταν ψήνονται. Για αυτή τη συνταγή για πατάτες φούρνου είναι επίσης σημαντικό να διαλέξετε μερικές καλές ποιοτικές πατάτες που να κάνουν για φούρνο.

Πολύ συχνά οι πατάτες φούρνου μαγειρεύονται στο ίδιο ταψί με κάποιο κρέας. Μ’αυτό το τρόπο θα απορροφήσουν τους χυμούς και τη γεύση του κρέατος και θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμες.

Αν τις βάλετε στο ίδιο ταψί με κάποιο κρέας απλά υπολογίστε το χρόνο ψησίματος για να προσθέσετε το κρέας ή τις πατάτες πρώτα, ώστε να είναι έτοιμα στον ίδιο χρόνο.

Συστατικά

7 μεγάλες πατάτες, ξεφλουδισμένες
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
150ml ελαιόλαδο (3/4 της κούπας)
150ml νερό (3/4 της κούπας)
1 κ.σ. ρίγανη ξερή
χυμός από 2 λεμόνια
1-2 κ.γλ. σιμιγδάλι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C.

Για να προετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για πατάτες φούρνου λεμονάτες κόψτε τις πατάτες κυδωνάτες και βάλτε τες σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη συνταγή (μαζί και το νερό και το σιμιγδάλι) και ανακατέψτε τα. Περιχύστε τις πατάτες με το μίγμα και αλατοπιπερώστε καλά.

Φουρνίστε τις πατάτες για 40 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία χρυσαφένια κρούστα. Στη συνέχεια βγάλτε το ταψί με τις πατάτες από το φούρνο και κουνίστε τες λίγο να γυρίσουν, πασπαλίστε με λίγη ρίγανη και ξαναβάλτε στο φούρνο για άλλα 30-40 λεπτά.

Σε περίπτωση που απορροφηθούν τα υγρά και το ταψί αρχίζει να στεγνώνει, προσθέστε 1/4 με μισή κούπα ζεστό νερό στο ταψί, προτού πάρουν το τελειωτικό τους χρώμα.

Το μυστικό για αυτές τις έξτρα τραγανές λεμονάτες πατάτες φούρνου είναι να πασπαλίσετε με λίγο σιμιγδάλι, για να κανουν τέλεια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα. Μη φοβηθείτε να τις παραψήσετε, θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμες!

Εάν όμως κι εσύ λατρεύεις τις πατάτες, αλλά προτιμάς τις τηγανητές σου έχουμε μία πανεύκολη συνταγή!

Σπαγγέτι με σκόρδο και μελιτζάνες!

Σπαγγέτι με την έντονη γεύση του σκόρδου, για τους λάτρεις του σκόρδου, τη νοστιμιά της μελιτζάνας και τη φανταστική σάλτσα ντομάτας με το βασιλικό της, κάνει αυτή τη μακαρονάδα υπέροχη.

Απολαύστε τη συνταγή σε περιόδους νηστείας και όχι μόνο! Βέβαια, σας έχουμε και νηστίσιμα γλυκά! 3 υπέροχες και νηστίσιμες συνταγές για γλυκά με ελάχιστα υλικά...

Υλικά συνταγής
500 γρ. σπαγγέτι
2 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε ροδέλες, ή 1 μεγάλη φλάσκα κομμένη σε κύβους
5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
100 ml ντοματοχυμό
1 κ.γ. ζάχαρη
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε τις μελιτζάνες τις κόβετε σε μέτριους κύβους ή ροδέλες, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι 20 λ να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.

Θέλετε να χάσετε κιλά και το έχετε "ρίξει" στις σαλάτες; Φτιάξτε αρωματικές φακές σαλάτα με μελιτζάνες και δεντρολίβανο!

Εν τω μεταξύ, βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, 3-4 λ λιγότερο (ανάλογα πόσο αλ” τέντε τα προτιμάτε) από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζετε, κρατάτε 1 φλ. από το νερό που τα βράσατε, τα ανακατεύετε με λίγο ελαιόλαδο και τα διατηρείτε ζεστά.
Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και τηγανίζετε ελαφρά τις μελιτζάνες, μέχρι να κάνουν κρούστα χωρίς όμως να μαλακώσουν πολύ. Τις βγάζετε και τις τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι γίνει διάφανο.
Προσθέτετε, το σκόρδο, το “μαραίνετε” ανακατεύοντας για ½ λ (προσοχή να μην μαυρίσει) και προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το χυμό. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ζάχαρη, τον βασιλικό, ½ φλ. τσαριού ζεστό νερό (ή ζωμό λαχανικών) και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να “δέσει” ελαφρώς.
Δέκα περίπου λεπτά πριν γίνει η σάλτσα προσθέτετε τις μελιτζάνες και τις βράζετε 5 λ με τη σάλτσα. Αν έχει πήξει η σάλτα προσθέστε σταδιακά λίγο από το νερό που κρατήσατε από αυτό που βράσατε τα μακαρόνια σας, ώστε να έχει υγρά η σάλτσα και να καλυφθούν τα μακαρόνια που θα προσθέσετε στη σάλτσα.
Ρίχνετε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα ανακατεύετε απαλά και τα αφήνετε για 4-5 λ για να απορροφήσουν τη σάλτσα. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή αν δεν νηστεύετε με τριμμένο τυρί.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share