Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Το παραδοσιακό Ζακυνθινό μαντολάτο!

Θα σας ξυπνήσει αναμνήσεις!

29 Αυγούστου 2019 15:53
Το παραδοσιακό Ζακυνθινό μαντολάτο!

Ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της Ζακύνθου μαζί με το παστέλι και τη φιτούρα, είναι το μαντολάτο! Δείτε την κλασική συνταγή! Σας προτείνουμε ακόμα εύκολο γλυκό ψυγείου με 3 μόνο υλικά έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ!

Το μαντολάτο το συναντάμε στην περίοδο της αποκριάς, καθώς επίσης στην κοινωνική ζωή της Ζακύνθου, ιδιαίτερα σε αρραβώνες, ήταν το γλυκό που πήγαινε ο γαμπρός στη νύφη.

Υλικά:

450 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
30 γρ. γλυκόζη
260 γρ. μέλι
2 ασπράδια από μεγάλα αβγά
400 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, και ελαφρώς καβουρδισμένα
1 βανίλια
2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
2 φύλλα για μαντολάτο, (όστια) ή άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, και το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει σιρόπι.

Σε άλλη κατσαρόλα αφήνουμε το μέλι να φτάσει σε θερμοκρασία 130° C.

Σε μεγάλο κάδο του μίξερ, χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να ασπρίσει λίγο.

Αφού είναι έτοιμο το μέλι, το προσθέτουμε λίγο-λίγο με σταθερή ροή στο ασπράδι ανακατεύοντας με το φτερό πλέον.

Όταν το σιρόπι ζάχαρης φτάσει κι αυτό τους 145° C το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με το ασπράδι λίγο-λίγο και σταθερά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα για ακόμη 15′, προσθέτοντας και τη βανίλια. Αφού σχηματιστεί ένα ενιαίο μείγμα, σταματάμε το χτύπημα, και προσθέτουμε στον κάδο τα αμύγδαλα, και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.

Παίρνουμε δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ, ή ένα τετράγωνο τσέρκι 20Χ20 και 5-6 εκ. ύψος, και καλύπτουμε τον πάτο της είτε με μπόλικη άχνη ζάχαρη ή στρώνουμε στον πάτω, και στα πλαινά 1 φύλλο όστια, (το βρίσκουμε σε εξειδικευμένα καταστήματα.) Αδειάζουμε στις φόρμες το μείγμα και το στρώνουμε με μία σπάτουλα βρεγμένη με χυμό λεμονιού, για να μην μας κολάει. Πασπαλίζουμε από πάνω πάλι με άχνη ζάχαρη ή με 1 ακόμη φύλλο όστια. Πιέζουμε με μία ίσια επιφάνεια, π.χ σανίδα, ή ένα μικρότερο σκεύος, κ.λ.π. να στρώσει καλά το μείγμα.

Το αφήνουμε για 6-7 ώρες, ή ολόκληρη την νύχτα, να κρυώσει και να σφίξει. Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια 1 με 1,5 εκ. πάχος περίπου.
Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι με χοντρή μεμβράνη, η σελοφάν, και το διατηρούμε σε ξηρό και δροσερό μέρος.

Κυδωνόπαστο: Θα σας ξυπνήσει μνήμες!

Το κυδωνόπαστο είναι σπάνιο delicatessen στις μέρες μας. Γίνεται από τη ψημένη σάρκα του φρούτου, η οποία πολτοποιείται, ενώνεται με ζάχαρη και σιγοψήνεται μέχρι να φύγει η υγρασία.

Θέλει καλό χέρι για το ανακάτεμα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Η πάστα του φρούτου φορμάρεται σε μικρούς κορμούς ή σε στρογγυλά κεφαλάκια και αναβαθμίζει κατακόρυφα ένα δίσκο τυριών. Ταιριάζει πολύ με μια ώριμη γραβιέρα Νάξου, μαζί με καρύδια.

Το κυδωνόπαστο γίνεται με όσα κυδώνια έχετε. Μια και μπαίνετε στον κόπο, όμως, κάντε μια ικανή ποσότητα, για να συνοδέψει το χειμώνα σας.

Εύκολο γλυκό ψυγείου με 3 μόνο υλικά έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ!

Υλικά:

15 κυδώνια με λεία φλούδα, βαρειά στο χέρι και αρωματικά

Ζάχαρη (θα μετρηθεί αργότερα)

Εκτέλεση:

Πλένετε και καθαρίζετε τα κυδώνια, αφαιρώντας τα κοτσάνια, τα σκληρά μέρη και τα φλούδια . Τα κυδώνια καθαρίζονται ευκολότερα όταν είναι αφράτα, δηλαδή στον καιρό τους (Οκτώβρη, Νοέμβρη).

Βάλτε τα καθαρισμένα κυδώνια σε μια γάστρα και ψήστε τα στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσουν πολύ.

Αλέστε τα φρούτα στο blender ώστε να γίνουν πολτός.

Μετρήστε τον πολτό σε ποτήρια και βάλτε τον σε μεγάλη κατσαρόλα.

Προσθέστε ίδια ποσότητα ποτηριών ζάχαρη.

Ανακατέψτε και αφήστε μια ώρα να λυώσει η ζάχαρη. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μέλι αντί για ζάχαρη.
Το κυδωνόπαστο αποκτά διαφάνεια με το μέλι.

Αρχίστε το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχώς για να μην πιάσει το μίγμα στον πάτο. Συνεχίστε το ανακάτεμα, χαμηλώνοντας αν χρειαστεί τη φωτιά, μέχρι το μίγμα να ελαττωθεί σε όγκο, να σκουρύνει σε χρώμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αν θέλετε, σ’αυτό το σημείο, προσθέστε ασπρισμένα αμύγδαλα.

Είναι έτοιμο για φορμάρισμα. Λαδώστε ελαφρά , μικρά στρογγυλά φορμάκια και γεμίστε με το μίγμα.

Έτσι θα φτιάξετε στρογγυλά κυδωνόπαστα σαν μικρά κεφαλάκια τυρί.

Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε μικρά μακρόστενα φορμάκια σιλικόνης για να φτιάξετε μικρούς κορμούς κυδωνόπαστου.

Αφήστε να στεγνώσει για 2 μέρες περίπου και ξεφορμάρετε.

Τυλίγετε σε διάφανη ζελατίνα και τα φυλάτε μακριά από ζέστη και φως όλο το χειμώνα .


Διατηρούνται σε σκοτεινό μέρος, εκτός ψυγείου, τυλιγμένα σε ζελατίνα για 1 χρόνο.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share