Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κουλούρια Θεσσαλονίκης χειροποίητα!

Η καλύτερη συνταγή που κυκλοφορεί!

17 Αυγούστου 2019 14:58
Κουλούρια Θεσσαλονίκης χειροποίητα!

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι βέβαια πια πανελλήνιο! Τι κι αν είναι εμείς θέλουμε να μπορούμε να το φτιάχνουμε και στο σπίτι μας για να το απολαμβάνουμε όποια στιγμή θέλουμε! Η ομάδα του Athensmagazine.gr βρήκε την αυθεντική συνταγή για να φτιάξετε το κουλούρι Θεσσαλονίκης! Δείτε ακόμα και το γλυκό που σας προτείνουμε: Cheesecake με μαρμελάδα φραούλας χωρίς πρόσθετη ζάχαρη!

Υλικά:

3 κούπες αλεύρι σκληρό ή κίτρινο σταρένιο

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

4 κουταλιές – 8 κουταλιές ζάχαρη

½ κουταλάκι αλάτι

1 κούπα νερό (250ml)

Προαιρετικά, 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Περίπου μια κούπα αναποφλοίωτο σουσάμι, πλυμένο και στεγνωμένο

2-3 κουταλιές πετιμέζι (ή μέλι, ή ζάχαρη κατά προτίμηση καστανή)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 4 πρώτα υλικά και προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο (αν βάλουμε). Ζυμώνουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχουμε ένα μάλλον σφικτό ζυμάρι.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε μέρος χωρίς ρεύματα να ανεβεί (ανάλογα τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος , θα χρειαστεί από 1 ως 2 ώρες) . Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, διαλύουμε το πετιμέζι σε 1 κούπα νερό και βάζουμε το σουσάμι σε μια ανοικτή πιατέλα.

Ξαναζυμώνουμε λίγο τη ζύμη και την πλάθουμε σαν μακρόστενο φραντζολάκι. Το χωρίζουμε σε 8 ως 10 μέρη. Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι και πλάθουμε ένα μακρύ κορδόνι (όσο 2 φορές περίπου το άνοιγμα της παλάμης μας, δεν πιάνουμε δα και μεζούρα…) .

Όπως είναι (ή κλειστό) το βουτάμε στο διάλυμα του πετιμεζιού και το βάζουμε στο σουσάμι και από τις δυο του πλευρές.

Δεν μας πειράζει αν χαλάσει ο κύκλος, θα τον ξαναφτιάξουμε τοποθετώντας το κουλούρι στο στρωμένο με χαρτί ψησίματος λαμαρινάκι του φούρνου.

Μπορούμε να κάνουμε ακόμη μακρύτερο και λεπτότερο το κορδόνι, να το στρίψουμε σε κοτσιδάκι και να κάνουμε στριφτό το κουλούρι μας. Αφήνουμε κανένα τέταρτο να φουσκώσουν ελαφρά, ανάβουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και όταν φτάσει σ’ αυτή τη θερμοκρασία τα ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.

Είναι καλύτερα την ίδια μέρα όπως όλοι γνωρίζουμε (δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που δεν τα έχει δοκιμάσει) αλλά τρώγονται και την επομένη.

ΤIPS:

1)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και νωπή μαγιά, αλλά μακραίνει λίγο η διαδικασία. Θα χρειαστούμε περίπου 20 gr μαγιά που θα διαλύσουμε σε μισή κούπα νερό. Θα βάλουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι (από το συνολικό) και 1 κουταλάκι ζάχαρη. Όταν κάνει φουσκάλες θα ακολουθήσουμε την παραπάνω διαδικασία.

2)Βάζουμε 4 -8 κουταλιές ζάχαρη ανάλογα τη γλυκύτητα που θέλουμε. Πάντως λιγότερο ή περισσότερο γλυκά, συνοδεύουν τυριά κι ελιές αλλά και μαρμελάδες . Προφανώς τρώγονται και εντελώς σκέτα!

3)Το ελαιόλαδο τους δίνει κάπως διαφορετική υφή. Προσωπικά, μου αρέσουν και χωρίς ελαιόλαδο.

4)Για τις ανάγκες της παρουσίασης της συνταγής ζύγισα αυτή τη φορά το αλεύρι (σκληρό, γνωστής εταιρείας). Ήταν ακριβώς 400gr.

Ονειρεμένες πατάτες φούρνου με... βούτυρο!

Οι πατάτες είναι ένα φαγητό που λατρεύουν όλοι και είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε! Οι παραλλαγές είναι άπειρες και οι ιδέες πολλές! Αυτήν την φορά σας προτείνει το Athensmagazine.gr ονειρεμένες πατάτες φούρνου με βούτυρο!

Υλικά Συνταγής:

1/2 κιλό baby πατάτες με λεπτή φλούδα (κομμένες στη μέση)
50 γραμ. Χωριό βούτυρο αγελάδος
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 φλ. ζωμό κότας
2 κ.σ μουστάρδα
το χυμό από ένα μικρό λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
1-2 πρέζες φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη

Εκτέλεση:

Για τις πατάτες βουτύρου, διαλέγουμε μικρές baby πατάτες με λεπτή φλούδα. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τις κόβουμε στη μέση.


Λιώνουμε σε βαθύ τηγάνι το βούτυρο με το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τις πατάτες για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες για 5 λεπτά, να μελώσουν μέσα στο βούτυρο και να αρχίσει να γίνεται διάφανη η σάρκα τους.

Προσθέτουμε το ζωμό, σκεπάζουμε με καπάκι και τις αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες μας, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα βότανα.

Διαλύουμε τη μουστάρδα μέσα στο χυμό και περιχύνουμε τις πατάτες, όπως είναι μέσα στο τηγάνι.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστές τις πατατούλες με την υπέροχη σάλτσα τους.

Στο τέλος η σάλτσα βγαίνει πυκνή και μελωμένη και η πατάτα γίνεται μαλακιά, βουτυράτη και υπέροχη.

Τη σερβίρετε σκέτη με πράσινη σαλάτα σαν γεύμα ή σαν γαρνιτούρα πλάι σε κρέας, ψάρι η πουλερικά. Ιδανική συνταγή για τραπέζι!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share