Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019

Αφράτο αγιορείτικο ψωμί μόνο με 4 υλικά!

Πεντανόστιμο!

14 Αυγούστου 2019 19:25
Αφράτο αγιορείτικο ψωμί μόνο με 4 υλικά!

Για τους φανατικούς του σπιτικού φαγητού, η συνταγή αυτή για το αγιορείτικο ψωμί, είναι σίγουρο ότι όχι μόνο θα σας κάνει να το λατρέψετε, αλλά και ότι θα σας λύσει τα χέρια, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην εκτέλεσή της.

Τα υλικά για να παρασκευάσετε αυτό το αγιορείτικο ψωμί είναι απλά και μόνο τέσσερα τον αριθμό. Τολμήστε να το φτιάξετε και το σίγουρο είναι ότι εάν το τολμήσετε το σπίτι… θα μοσχομυρίσει. Ψωμί με ζάχαρη! Το θυμάστε;

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
2 κιλά αλεύρι άσπρο,

Προζύμι ( μαγιά νωπή 1.5 κουταλιά της σούπας),

αλάτι 2 1/2 κουταλάκια του τσαγιού

χλιαρό νερό όσο πάρει.

Αφράτο αγιορείτικο ψωμί μόνο με 4 υλικά!

Εκτέλεση:

Αποβραδίς «πιάνουμε» το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι (να είναι σαν χυλός) σε μία λεκανίτσα, την οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει ο χυλός.

Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τον χυλό με το προζύμι.(Αν το ψωμι το φτιάξουμε με μαγιά, δεν χρειάζεται προετιμασία αποβραδίς.

Απλώς διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι).

Προσθέτουμε στη λεκάνη το ανάλογο χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι, και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μία μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια

.Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις οποίες βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με καθαρές πετσέτες.

Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, είναι έτοιμη για τον φούρνο.Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μία ώρα περίπου.

Σπιτικό ψωμί με μπίρα!

Δεν υπάρχει πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή από αυτή που σας προτείνουμε! Διαβάστε την συνταγή για ψωμί με μπίρα που θα φτιάχνετε συνέχεια!

Υλικά:

3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Συνταγή ψωμί

1 κουτί μπίρα (330-350ml)

3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Πάρτε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε μέσα το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατέψτε. Προσθέστε την μπύρα και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Συνεχίστε το ανακάτεμα με τα χέρια σας μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Η ζύμη θα είναι σχετικά κολλώδης.
Ρίξτε το μείγμα σε αντικολλητική μακρόστενη φόρμα. Ψήστε για 50-55 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς.
Αφήστε το να κρυώσει και κόψτε το σε φέτες. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με βούτυρο, τυριά και αλλαντικά της αρεσκείας σας.

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share