Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019

Καρπουζογλυκό ψυγείου!

Ό,τι πιο νόστιμο για το καλοκαίρι!

12 Αυγούστου 2019 16:54
Καρπουζογλυκό ψυγείου!

Αυτό το απολαυστικό γλυκάκι είναι ό,τι πρέπει και για να γλυκαθείτε και για να δροσιστείτε και έχει ως βάση του ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού το καρπούζι!

Υλικά

Για τη βάση

800γρ. ψίχα καρπουζιού χωρίς σπόρια
120γρ. ζάχαρη
125γρ. αλεύρι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
3 κουτ. σούπας σουσάμι
3 κουτ. σούπας μέλι ελαφρώς αραιωμένο με λίγο νερό

Για το ζελέ

600ml χυμό καρπουζιού
6 φύλλα ζελατίνης (12 γρ.)
120γρ. ζάχαρη
½ φλιτζάνι γρεναδίνη ή 2 σφηνάκια σιρόπι τριαντάφυλλου

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Πολτοποιείτε στο μούλτι τη ψίχα από το καρπούζι. Τη μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε τη ζάχαρη, τη κανέλα και το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά.

Λαδώνετε το ταψάκι και πασπαλίζετε με τη μισή ποσότητα του σουσαμιού. Στρώνετε το μίγμα στο ταψάκι και ψήνετε στο φούρνο για 40 με 45 λεπτά. Μόλις τη βγάλετε από τη φωτιά την περιχύνετε με μέλι και την αφήνετε να χλιαρύνει.

Για να φτιάξετε το χυμό καρπουζιού πολτοποιείτε το καρπούζι και το στραγγίζετε σε σουρωτήρι για να πάρετε μόνο το χυμό του. Προσθέτετε τη ζάχαρη και αφήνετε το καρπουζοχυμό να δέσει πάνω σε σιγανή φωτιά.

Μαλακώνετε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό και τα στραγγίζετε καλά.

Αποσύρετε από τη φωτιά το δεμένο καρπουζοχυμό με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα μαλακωμένα και στραγγισμένα φύλλα ζελατίνης, όπως και τη γρεναδίνη ή το σιρόπι τριαντάφυλλου και ανακατεύετε καλά. Περιμένετε να κρυώσει λίγο το μίγμα και το αδειάζετε πάνω από τη χλιαρή καρπουζόπιτα. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σουσάμι και παγώνετε το γλυκό στο ψυγείο. Την ώρα του σερβιρίσματος το κόβετε σε κομμάτια

Θα ξετρελαθείτε: Αυτό είναι το πιο απλό νηστίσιμο γλυκό ψυγείου

Θα ξετρελαθείτε: Αυτό είναι το πιο απλό νηστίσιμο γλυκό ψυγείου

Ποιός είπε ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν μπορούμε να απολαύσουμε γλυκές δημουργίες και μικρούς πειρασμούς; Μπορεί η νηστεία είναι περίοδος στέρησης και κατάνυξης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνάδει με νηστίσιμα γλυκά. Δεκαπενταύγουστος: Γιατί νηστεύουμε το λάδι, αφού τρώμε τις ελιές;

Όπως αυτό το εύκολο, γρήγορο και ελαφρύ γλυκο ψυγείο τα οποίο δε στερείται γεύσης και απόλαυσης. Στερειται μονάχα των περιττών θερμίδων, αφού δεν περιέχει γάλα, αυγά ή βούτυρο.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το γλυκο ψυγείου είναι:

Για τη βάση:

1 πακέτο φρυγανιές (15 τεμάχια)

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια τσαγιού νερό

1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

Λίγο χυμό λεμονιού

Για τη κρέμα βανίλιας:

3 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια

3 κουταλάκια γλυκού κορν-φλάουρ

8 φλιτζάνια τσαγιού νερό

2 φλιτζάνια τσαγιού φυτική κρέμα

2 βανίλιες

12 κουταλιές σούπας ζάχαρη

Για τη κρέμα πορτοκάλι:

1 λίτρο χυμό πορτοκάλι

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

Χυμό από 1/2 λεμόνι

6 κουταλιές σούπας κορν-φλάουρ

undefined

Επί το έργον:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 2-3 λεπτά.

Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας μας και αφήνουμε να χλιάνει.

Παίρνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε τις φρυγανιές τη μία δίπλα στην άλλη χωρίς να αφήνουμε κενά (χωράει 12-13 φρυγανιές).

Με ένα κουτάλι σούπας σιροπιάζουμε τις φρυγανιές καλά έτσι ώστε όταν τις ακουμπάμε να μην τις νιώθουμε σκληρές να είναι μαλακές.

Το σιρόπι μπορεί να μην χρειαστεί όλο και να μας περισσέψει 1/2 φλιτζάνι περίπου.

Μην το προσθέσετε στις φρυγανιές γιατί θα το βγάλει στο πυρέξ.

Αν το πυρέξ είναι λίγο μεγαλύτερο και χωράει 15 φρυγανιές, τότε θα χρειαστείτε όλο το σιρόπι.

Ετοιμάζουμε τη κρέμα βανίλιας:

Ρίχνουμε το άνθος αραβοσίτου σε μία κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν τα υλικά και βάζουμε τη κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας μας.

Βράζουμε σε χαμηλή ένταση μέχρι να πήξει, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσει η κρέμα στο πάτο της κατσαρόλας.

Όταν δούμε ότι έχει πήξει αποσύρουμε από την εστία τη κατσαρόλα και αφήνουμε να χλιάνει.

Κατά διαστήματα ανακατεύουμε τη κρέμα για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνεια.

Αδειάζουμε τη κρέμα πάνω στις φρυγανιές προσεκτικά και την απλώνουμε να πάει παντού με ένα κουτάλι.

Ετοιμάζουμε τη κρέμα πορτοκαλιού:

Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κορν-φλάουρ, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.

Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί το κορν-φλάουρ και βάζουμε τη κατσαρόλα πάνω στην εστία της κουζίνας μας.

Βράζουμε σε χαμηλή ένταση τη κρέμα μέχρι να πήξει ενώ ανακατεύουμε συνεχώς να μην μας κολλήσει.

Μόλις πήξει η κρέμα αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνεια η κρέμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε ανά τακτικά διαστήματα.

Μόλις κρυώσει πολύ καλά την απλώνουμε πάνω στη κρέμα βανίλιας προσεκτικά και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

Σερβίρουμε σε κομμάτια και γαρνίρουμε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share