Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Ο χαλβάς πορτοκάλι πραγματικά θα σας μείνει… αξέχαστος!

Υπέροχος!

9 Αυγούστου 2019 15:18
Ο χαλβάς πορτοκάλι πραγματικά θα σας μείνει… αξέχαστος!

Ο χαλβάς πορτοκάλι πραγματικά θα σας μείνει… αξέχαστος! Υπέροχη συνταγή που θα καταπλήξει τους πάντες!

Υλικά

1 φλιτζάνι του τσαγιού ‏σιμιγδάλι χοντρό

1 φλιτζάνι του τσαγιού ‏σιμιγδάλι ψιλό

200 γρ. ‏βούτυρο μαλακό

2½ φλιτζάνι του τσαγιού ‏ζάχαρη

1 φλιτζάνι του τσαγιού ‏χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα ‏από 2 πορτοκάλια

3 φλιτζάνια του τσαγιού ‏νερό

3/4 του φλιτζανιού ‏κορινθιακή σταφίδα

3/4 του φλιτζανιού ‏αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκοπανισμένα

Νηστίσιμος και πεντανόστιμος χαλβάς!

Εκτέλεση

Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα το Βιτάμ και το αφήνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να λιώσει.

Μόλις κάψει ρίχνετε το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι.

Τα καβουρντίζετε ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να απορροφήσουν το Βιτάμ και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών και ανακατεύετε δυνατά να αναμειχθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το νερό, τις σταφίδες και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.

Ανακατεύετε το χαλβά μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά του και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Ανακατεύετε τα αμύγδαλα και μοιράζουμε το χαλβά σε φόρμα.

Πιέζετε με την ανάποδη ενός κουταλιού να μην αφήσει πουθενά κενό.

Μετά από 15-20 λεπτά ξεφορμάρετε το χαλβά σε πιατέλα.

Διακοσμείτε με φέτες αποξηραμένου πορτοκαλιού και σερβίρετε.

Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο: Κεφτεδάκια φάβας με σάλτσα ντομάτας και κάππαρης!

Κεφτεδάκια φάβας με σάλτσα ντομάτας και κάππαρης, μιας άκρως καλοκαιρινή συνταγή με άρωμα Ελλάδας. Άλλωστε, η κίτρινη αρωματική φάβα που έχουμε την πολυτέλεια να τρώμε στην χώρα μας είναι σε όλες τις εκδοχές άκρως γευστική! Εύκολο και οικονομικό σοκολατένιο γλυκό μόνο 3 υλικά!

Η φάβα αλλιώς! Μεταμορφώθηκε σε πεντανόστιμα κεφτεδάκια με τη συνοδεία νόστιμης, χρωματιστής καλοκαιρινή σάλτσας! Απολαύστε τους με ουζάκι ή κρύα μπυρίτσα, για να πάει κάτω η…νηστεία!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη φάβα είναι:

Για τη φάβα
6 φλ. φάβα
1 1/2 λίτρο νερό
3/4 φλ. κομμένο κρεμμύδι
1/2 – 3/4 φλ. ελαιόλαδο

Για τους κεφτέδες
6 φλ. μαγειρεμένης φάβας
1 1/2 φλ. σιμιγδάλι
1/2 φλ. πρασουλίδες
1/4 φλ. κομμένος δυόσμος
1/2 φλ. κομμένος μαϊντανός
1/2 φλ. σιμιγδάλι για αλεύρωμα
1/2 φλ. ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας και κάππαρης
1 φλ. κάππαρη
1/2 φλ. ψιλοκομμένες πρασουλίδες
1 κονσέρβα ντομάτας ή 1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα (αποφλοιωμένη)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
αλάτι και πιπέρι

Επί το έργον:

Τρόπος παρασκευής της φάβας
1. Βράζουμε τη φάβα μαζί με το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με κρύο νερό. Σιγοβράζουμε για 40-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει τόσο η φάβα που να διαλύεται εύκολα.

2. Χτυπάμε στο μπλέντερ και κάνουμε ένα χυλό. Αλατοπιπερώνουμε και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό.

3. Όταν πλέον είναι έτοιμη, κι όσο είναι ακόμη ζεστή, την αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για λίγο, μέχρι να πιει η φάβα όλο το νερό.

Για τους κεφτέδες
1. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά

2. Πλάθουμε σε μπαλάκια 1,5 – 2 εκ.

3. Τα αλευρώνουμε με το σιμιγδάλι, και τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανιστά.

4. Αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ξεχωριστά από τη σάλτσα.

Για τη σάλτσα ντομάτας και κάππαρης
1. Ξεπλένουμε την κάππαρη με νερό και τις στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι.

2. Ζεσταίνουμε το λάδι μέσα σε ένα κατσαρολάκι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε το κρασί

3. Ρίχνουμε την ντομάτα, την κάππαρη, τα δαφνόφυλλα και σιγοβράζουμε για μισή ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share