Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019

Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο: Κεφτεδάκια φάβας με σάλτσα ντομάτας και κάππαρης!

Θα γλέιφετε τα χέρια σας!

8 Αυγούστου 2019 21:06
Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο: Κεφτεδάκια φάβας με σάλτσα ντομάτας και κάππαρης!

Κεφτεδάκια φάβας με σάλτσα ντομάτας και κάππαρης, μιας άκρως καλοκαιρινή συνταγή με άρωμα Ελλάδας. Άλλωστε, η κίτρινη αρωματική φάβα που έχουμε την πολυτέλεια να τρώμε στην χώρα μας είναι σε όλες τις εκδοχές άκρως γευστική! Εύκολο και οικονομικό σοκολατένιο γλυκό μόνο 3 υλικά!

Η φάβα αλλιώς! Μεταμορφώθηκε σε πεντανόστιμα κεφτεδάκια με τη συνοδεία νόστιμης, χρωματιστής καλοκαιρινή σάλτσας! Απολαύστε τους με ουζάκι ή κρύα μπυρίτσα, για να πάει κάτω η…νηστεία!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη φάβα είναι:

Για τη φάβα
6 φλ. φάβα
1 1/2 λίτρο νερό
3/4 φλ. κομμένο κρεμμύδι
1/2 – 3/4 φλ. ελαιόλαδο

Για τους κεφτέδες
6 φλ. μαγειρεμένης φάβας
1 1/2 φλ. σιμιγδάλι
1/2 φλ. πρασουλίδες
1/4 φλ. κομμένος δυόσμος
1/2 φλ. κομμένος μαϊντανός
1/2 φλ. σιμιγδάλι για αλεύρωμα
1/2 φλ. ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας και κάππαρης
1 φλ. κάππαρη
1/2 φλ. ψιλοκομμένες πρασουλίδες
1 κονσέρβα ντομάτας ή 1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα (αποφλοιωμένη)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
αλάτι και πιπέρι

Επί το έργον:

Τρόπος παρασκευής της φάβας
1. Βράζουμε τη φάβα μαζί με το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με κρύο νερό. Σιγοβράζουμε για 40-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει τόσο η φάβα που να διαλύεται εύκολα.

2. Χτυπάμε στο μπλέντερ και κάνουμε ένα χυλό. Αλατοπιπερώνουμε και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό.

3. Όταν πλέον είναι έτοιμη, κι όσο είναι ακόμη ζεστή, την αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για λίγο, μέχρι να πιει η φάβα όλο το νερό.

Για τους κεφτέδες
1. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά

2. Πλάθουμε σε μπαλάκια 1,5 – 2 εκ.

3. Τα αλευρώνουμε με το σιμιγδάλι, και τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανιστά.

4. Αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ξεχωριστά από τη σάλτσα.

Για τη σάλτσα ντομάτας και κάππαρης
1. Ξεπλένουμε την κάππαρη με νερό και τις στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι.

2. Ζεσταίνουμε το λάδι μέσα σε ένα κατσαρολάκι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε το κρασί

3. Ρίχνουμε την ντομάτα, την κάππαρη, τα δαφνόφυλλα και σιγοβράζουμε για μισή ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Γλυκό ψυγείου με μαύρη και λευκή σοκολάτα

 3+1 γλυκά ψυγείου που χρειάζονται μόνο 4 υλικά!

Τι θα χρειαστείτε

200 γρ. ‏λευκή σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια

570 ml ‏κρέμα γάλακτος

300 γρ. ‏σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια

2 ‏μεγάλα ασπράδια αβγών

Τι πρέπει να κάνετε

Λαδώστε μια μακρόστενη φόρμα 22×12 εκατοστών περίπου και απλώστε μια λωρίδα λαδόκολλα στη βάση.

Λιώστε σε μπεν μαρί τη μαύρη σοκολάτα. Μόλις λιώσει εντελώς κατεβάστε την από τη φωτιά και προσθέστε σταδιακά τα 370 γραμμάρια κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν.

Όση ώρα λιώνει η σοκολάτα σε μπεν μαρί, χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτετε και αυτά στο μείγμα της μαύρης σοκολάτας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Λιώστε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφήστε την να κρυώσει ελαφρώς.

Εν τω μεταξύ, χτυπήστε με το μίξερ χειρός τα υπόλοιπα 200 ml κρέμα γάλακτος μέχρι να πετύχετε μια σφιχτή σαντιγί.

Προσθέστε απαλά τη σαντιγί στη λιωμένη λευκή σοκολάτα και χτυπήστε τη μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα.

Στη συνέχεια, στρώστε το μισό μείγμα της σκούρας σοκολάτας στον πάτο της φόρμας, συνεχίζετε στρώνοντας από πάνω προσεκτικά και αργά όλη τη λευκή κρέμα σοκολάτας και τελειώστε με τη στρώση μαύρης σοκολάτας προσέχοντας να μη χαλάσετε τη λευκή.

Βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, την αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα, κόβετε κομμάτια και σερβίρετε.

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share