Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τα κεφτεδάκια που μοσχομυρίζουν σε όλη την γειτονιά!

Η πιο νόστιμη συνταγή!

5 Αυγούστου 2019 21:34
Τα κεφτεδάκια που μοσχομυρίζουν σε όλη την γειτονιά!

Μην χάνετε χρόνο διαβάστε και σημειώστε την πιο νόστιμη συνταγή για κεφτεδάκια που μπορείτε να φτιάξετε! Οι πιο νόστιμοι λουκουμάδες που έχετε φάει ποτέ!

Υλικά

500 γραμ.κιμάς φρέσκος μοσχαρίσιος
8 φέτες ψωμί βρεγμένο και στυμμένο πολύ καλά [το ψωμί τους κάνει αφράτους μέσα ]


1 αβγό
2 κουταλ.σούπας δυόσμο (μπορείτε αντί δυόσμο μαϊντανό)
3 κουτ.σούπας ξύδι που τους αφρατεύει (το μηλόξυδο έχει πιο απαλή γεύση)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο χέρι απαραίτητα δίνει άλλη γεύση
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (αν δεν σας αρέσει μην το βάζετε)
2 κουτ,σούπας ελαιόλαδο για μέσα στο μείγμα
ελαιόλαδο για το τηγάνι μπόλικο
αλεύρι
αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το κιμά σε ένα μπόλ και ζυμώνετε πολύ καλά να γίνουν ένα.
Καλό είναι να το αφήσετε λίγο να τραβήξουν τα μυρωδικά όσο πιο πολύ μπορείτε τόσο πιο καλά .

Η γιαγιά τα ζύμωνε από το βράδυ καμιά φορά και τα έβαζε στο ψυγείο και τηγάνιζε την άλλη μέρα και μοσχομύριζε ο τόπος !

Βάζετε σε ένα αλουμινόχαρτο ή μία λαδόκολλα αλεύρι, να αποφύγετε και το πλύσιμο και πλάθεται στρογγυλά κεφτεδάκια.

Τα βάζετε γύρω γύρω από το αλεύρι να είναι έτοιμα και συγχρόνως έχετε βάλει το τηγάνι στην φωτιά με το λάδι να κάψει.
Η ποσότητα πρέπει να σκεπάζει τον μισό κεφτέ.

Αλευρώνετε και τηγανίζετε σε καυτό λάδι και μετά χαμηλώνετε για λίγο, και ξανά ανεβάζεται την θερμοκρασία, να πάρουν σκούρο χρώμα και να ξεροψηθούν και τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί και μετά σε πιατέλα.

Συνοδεύονται πολύ ωραία με πατάτες τηγανητές!

Ο καλύτερος ρακομεζές είναι η αγκινάρα!

Αγκινάρα, ρακί και καλή παρέα, τι άλλο να ζητήσει κανείς! Εμείς θα σας προτείνουμε μια εκπληκτική συνταγή για αγκινάρες με γαρίδες ογκρατέν! 3+1 πανεύκολα γλυκά με 2 μόλις υλικά!

Υλικά

12 πάτους από αγκινάρες κατεψυγμένες ή φρέσκες όταν είναι στην εποχή τους
15 γαρίδες μέτριες
φλούδα από 1 λεμόνι

1 κρεμμύδι, σε φέτες
1 καρότο καθαρισμένο, σε φέτες
1 κλαράκι σέλινο
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας βούτυρο
4 κοφτές κουτ. σούπας αλεύρι
1 αβγό
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγη φρυγανιά τριμμένη, για το ψήσιμο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος, τα κεφάλια και την ουρά, κρατάτε την ψίχα στην άκρη και σε μια κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα υπόλοιπα μαζί με το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Προσθέτετε τέσσερα φλιτζάνια νερό και αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά. Κρατάτε το ζωμό.

Με κοφτερό μαχαιράκι ανοίγετε κατά μήκος τη ράχη των γαρίδων και, αφού αφαιρέσετε το εντεράκι τους, τις κόβετε σε κομματάκια. Λιώνετε τη μία κουταλιά από το βούτυρο σε τηγάνι και τις σοτάρετε μαζί με το σκόρδο μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Βράζετε τις αγκινάρες για 5 λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μαζί με τη φλούδα ενός λεμονιού, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Στραγγίζετε το ζωμό από τις γαρίδες περνώντας τον από σήτα και πιέζοντας τόσο τα υπολείμματα των γαρίδων όσο και τα λαχανικά, για να πάρετε όλη τη γεύση τους. Μετράτε δύο φλιτζάνια από το ζωμό, αλλιώς το συμπληρώνετε με νερό ή γάλα.

Ετοιμάζετε μια μπεσαμέλ: λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα για 1 λεπτό. Ρίχνετε το ζωμό της γαρίδας, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το αβγό ανακατεύοντας δυνατά, για να μη σας ψηθεί. Προσθέτετε μισό φλιτζάνι από το τριμμένο τυρί και, αφού δοκιμάσετε τη γεύση, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέσα τις γαρίδες.

Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος, στρώνετε τους πάτους αγκινάρας, τις αλατοπιπερώνετε και τις γεμίζετε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά, συμπληρώνετε ελάχιστο ζωμό γαρίδας στο πιρέξ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς περίπου για 30-40 λεπτά, μέχρι το φαγητό να κάνει μια τραγανή κρούστα.

Χαρα μεγαλη να συναντηθουν στο τραπεζι παλιοι φιλοι εξω στη σκια καποιου δενδρου της αυλης, και να στρωσουν ποχειρο τραπεζι με τη παγωμενη ρακη, η και ζεστη με παγακια και διπλα απο το μπουκαλι και τα ποτηρακια, να φυγουραρει η αγκιναρα, κομενη απο μερακληδες για μερακληδες!

Εμπνευση μεγαλη το ολο σκινηκο και η επιδραση της ρακης ανοιγει τα στοματα και τις καρδιες! Λαλιστατα τα στοματα και οι καρδιες ζεστες, το χιουμορ κυριαρχει και ολα φαινονται να ειναι πιο ομορφα!

Πολλοι ονειρευονται να βρεθουν στην Κρητη, και μονο απο αυτα τα απλα πραγματα, και να ζησουν στιγμες που ταιριαζουν στο Κρητικο περιβαλλον.

Πολλοι εχουν προσπαθησει να τα κανουν αυτα και στη ξενητεια, αλλα πες το περιβαλλον, πες η ποιοτητα της ρακης, ευκολα γινεται εμφανες οτι δεν ειναι το ιδιο, σαν να ηταν στον τοπο τους!

Οσο κι αν φαινεται απλο ομως σε πολυ κοσμο, ανδρες και γυναικες, το σερβιρισμα μιας παγωμενης ρακης σε μια καλη παρεα, μες το καλοκαιρι ειναι μια κινηση αντικαταστατη και χαροποιει ολους!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share