Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο καλύτερος ρακομεζές είναι η αγκινάρα!

Δεν υπάρχει κάτι πιο νόστιμο!

2 Αυγούστου 2019 21:45
Ο καλύτερος ρακομεζές είναι η αγκινάρα!

Αγκινάρα, ρακί και καλή παρέα, τι άλλο να ζητήσει κανείς! Εμείς θα σας προτείνουμε μια εκπληκτική συνταγή για αγκινάρες με γαρίδες ογκρατέν! 3+1 πανεύκολα γλυκά με 2 μόλις υλικά!

Υλικά

12 πάτους από αγκινάρες κατεψυγμένες ή φρέσκες όταν είναι στην εποχή τους
15 γαρίδες μέτριες
φλούδα από 1 λεμόνι

1 κρεμμύδι, σε φέτες
1 καρότο καθαρισμένο, σε φέτες
1 κλαράκι σέλινο
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας βούτυρο
4 κοφτές κουτ. σούπας αλεύρι
1 αβγό
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγη φρυγανιά τριμμένη, για το ψήσιμο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος, τα κεφάλια και την ουρά, κρατάτε την ψίχα στην άκρη και σε μια κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα υπόλοιπα μαζί με το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Προσθέτετε τέσσερα φλιτζάνια νερό και αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά. Κρατάτε το ζωμό.

Με κοφτερό μαχαιράκι ανοίγετε κατά μήκος τη ράχη των γαρίδων και, αφού αφαιρέσετε το εντεράκι τους, τις κόβετε σε κομματάκια. Λιώνετε τη μία κουταλιά από το βούτυρο σε τηγάνι και τις σοτάρετε μαζί με το σκόρδο μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Βράζετε τις αγκινάρες για 5 λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μαζί με τη φλούδα ενός λεμονιού, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Στραγγίζετε το ζωμό από τις γαρίδες περνώντας τον από σήτα και πιέζοντας τόσο τα υπολείμματα των γαρίδων όσο και τα λαχανικά, για να πάρετε όλη τη γεύση τους. Μετράτε δύο φλιτζάνια από το ζωμό, αλλιώς το συμπληρώνετε με νερό ή γάλα.

Ετοιμάζετε μια μπεσαμέλ: λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα για 1 λεπτό. Ρίχνετε το ζωμό της γαρίδας, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το αβγό ανακατεύοντας δυνατά, για να μη σας ψηθεί. Προσθέτετε μισό φλιτζάνι από το τριμμένο τυρί και, αφού δοκιμάσετε τη γεύση, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέσα τις γαρίδες.

Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος, στρώνετε τους πάτους αγκινάρας, τις αλατοπιπερώνετε και τις γεμίζετε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά, συμπληρώνετε ελάχιστο ζωμό γαρίδας στο πιρέξ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς περίπου για 30-40 λεπτά, μέχρι το φαγητό να κάνει μια τραγανή κρούστα.

Χαρα μεγαλη να συναντηθουν στο τραπεζι παλιοι φιλοι εξω στη σκια καποιου δενδρου της αυλης, και να στρωσουν ποχειρο τραπεζι με τη παγωμενη ρακη, η και ζεστη με παγακια και διπλα απο το μπουκαλι και τα ποτηρακια, να φυγουραρει η αγκιναρα, κομενη απο μερακληδες για μερακληδες!

Εμπνευση μεγαλη το ολο σκινηκο και η επιδραση της ρακης ανοιγει τα στοματα και τις καρδιες! Λαλιστατα τα στοματα και οι καρδιες ζεστες, το χιουμορ κυριαρχει και ολα φαινονται να ειναι πιο ομορφα!

Πολλοι ονειρευονται να βρεθουν στην Κρητη, και μονο απο αυτα τα απλα πραγματα, και να ζησουν στιγμες που ταιριαζουν στο Κρητικο περιβαλλον.

Πολλοι εχουν προσπαθησει να τα κανουν αυτα και στη ξενητεια, αλλα πες το περιβαλλον, πες η ποιοτητα της ρακης, ευκολα γινεται εμφανες οτι δεν ειναι το ιδιο, σαν να ηταν στον τοπο τους!

Οσο κι αν φαινεται απλο ομως σε πολυ κοσμο, ανδρες και γυναικες, το σερβιρισμα μιας παγωμενης ρακης σε μια καλη παρεα, μες το καλοκαιρι ειναι μια κινηση αντικαταστατη και χαροποιει ολους!

Ψωμί με ζάχαρη! Το θυμάστε;

Ήταν ένα από τα πιο απλά, αλλά ταυτόχρονα και πιο νόστιμα εδέσματα που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά! Αυτή είναι μια διαχρονική συνταγή που γυρνάει πολλούς πολλά χρόνια πίσω!

Σε πόσους από εσάς έβαζε η μητέρα σας το κλασσικό “ζαχαρόψωμο” τα απογεύματα μετά το μεσημεριανό φαγητό;

Πόσοι από εσάς πρόλαβαν ως παιδιά το ψωμί με νερό ή βούτυρο και ζάχαρη; Δείτε ακόμα: Το ψωμί της "τεμπέλας"!

Υλικά:

Ψωμί

Ζάχαρη

Οι ποσότητες που θέλετε είναι δική σας επιλογή!

Εκτέλεση:

Βάζετε λάδι στο τηγάνι μέχρι να κάψει!

Τηγανίζετε το ψωμί ή το περνάτε ελαφρά από το τηγάνι για να πάρει χρώμα!

Όταν είναι έτοιμο και ζεστό ρίχνετε από πάνω την ζάχαρη και είναι έτοιμο!

Καλή απόλαυση!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share