Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019

Τέλειο χταπόδι ψητό στα κάρβουνα!

Ποια είναι τα μικρά μυστικά για να το πετύχετε;

31 Ιουλίου 2019 12:08
Τέλειο χταπόδι ψητό στα κάρβουνα!

Δεν υπάρχει πιο ωραίος καλοκαιρινός μεζές με ουζάκι από το χταπόδι στα κάρβουνα. Πώς όμως να πετύχουμε να είναι το χταπόδι μας μαλακό και όχι σκληρό; Παρακάτω θα βρείτε μια εύκολη συνταγή για μαλακό χταπόδι στα κάρβουνα! Δείτε ακόμα κριθαράκι με χταπόδι κοκκινιστό!

Υλικά:

2 κιλά χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο (το έχουμε αποψύξει σε αυτή την περίπτωση)

Χταπόδι συνταγή

Ελαιόλαδο για λάδωμα

½ κούπα ελαιόλαδο για τη σάλτσα

Χυμό από 2 λεμόνια ή 4 κουταλιές της σούπας ξύδι

Ρίγανη φρέσκια

Εκτέλεση:

Αν δεν είναι καθαρισμένο το χταπόδι, το καθαρίζουμε. Το βάζουμε ολόκληρο σε μια κατσαρόλα και αρκετό νερό ώστε να το καλύπτει και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και στεγνώνουμε. Όταν παγώσει αρκετά, τρίβουμε το χταπόδι με τα χέρια κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσουμε την εξωτερική σκούρα μεμβράνη. Αφαιρείται εύκολα, αν δεν γίνεται, συνεχίζουμε με τα επόμενα βήματα.

Βάζουμε το χταπόδι στη χύτρα ταχύτητας καλύπτοντας το με νερό. Βράζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το χταπόδι από τη χύτρα και σουρώνουμε.

Όταν κρυώσει, κόβουμε τα πλοκάμια και το κεφάλι για να τα ψήσουμε. Λαδώνουμε με ελαιόλαδο το χταπόδι ή τη σχάρα και ψήνουμε για 45 λεπτά έως 1 ώρα, δοκιμάζοντας για να δούμε αν έχει γίνει τρυφερό.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: χτυπάμε το ελαιόλαδο και το λεμόνι ή το ξύδι στο μπλέντερ μέχρι να δέσει, για μερικά δευτερόλεπτα. Περιχύνουμε το χταπόδι με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη και σερβίρουμε.

Μακαρονάδα φούρνου με χταπόδι!

Το Athensmagazine.gr ψάχνει τις καλύτερες συνταγές για εσάς και την οικογένειά σας! Ειδικά τώρα το καλοκαίρι θέλουμε συνταγές που θα είναι γευστικές! Η μακαρονάδα φούρνου με χταπόδι θα γίνει η αγαπημένη σας!

Υλικά:

1 κιλό χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, πλυμένο και καθαρισμένο

Συνταγή χταπόδι


500 γρ. μακαρόνια Νο 10 ή και λεπτότερα αν μας αρέσουν
3 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε ψιλά καρέ
400 γρ. τοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα, με το χυμό τους, πολτοποιημένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνη
1 ξυλάκι κανέλας
250 ml λευκό κρασί, ξηρό
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι με 150 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Το βγάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορούμε να το πιάσουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, διαστάσεων περίπου 2 - 3 εκ. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα όπου βράσαμε το χταπόδι, βάζουμε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να μαλακώσουν λίγο.

Ρίχνουμε το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, τη δάφνη, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και 100 ml νερό, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι και να «δέσει» η σάλτσα. Αφαιρούμε και πετάμε την κανέλα και τη δάφνη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά για περίπου 4-5 λεπτά, να μαλακώσουν λίγο.

Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί. Aδειάζουμε από πάνω τη σάλτσα με το χταπόδι και ανακατεύουμε απαλά για να σκορπιστεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα μακαρόνια και να μελώσει η σάλτσα.

Καλή επιτυχία!

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share