Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η πιο νόστιμη στριφτή τυρόπιτα!

Εύκολη και γρήγορη!

25 Ιουλίου 2019 16:57
Η πιο νόστιμη στριφτή τυρόπιτα!

Η Στριφτή Τυρόπιτα παίρνει την ονομασία της από το σχήμα της. Το φύλλο συνήθως είναι χειροποίητο, τραγανό κι αφράτο, αλλά μπορεί να γίνει και με αγοραστό. Δείτε και την πανεύκολη τυρόπιτα με 2 κινήσεις έτοιμη σε 10 λεπτά!

Υλικά για 4 άτομα
½ κιλό φύλλο κρούστας για πίτες
500 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
250 γρ. ανθότυρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι
4 αβγά
αλάτι
πιπέρι
λιωμένο βούτυρο (για το άλειμμα των φύλλων)
σουσάμι (προαιρετικά)


Εκτέλεση
Αρχικά, ξεκινάτε τη συνταγή για τυρόπιτα στριφτή αλείφοντας με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζετε σε βαθύ μπολ τη φέτα, το ανθότυρο, το γιαούρτι και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα.
Ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε. Απλώνετε σε καθαρό πάγκο τα φύλλα κρούστας και με πινέλο αλείφετε ελαφρά το πρώτο φύλλο με βούτυρο.
Βάζετε μια μικρή ποσότητα από τη γέμιση στην άκρη και κατά μήκος του φύλλου και το τυλίγετε σε ρολό.
Στη συνέχεια τυλίγετε το ρολό σαν σαλιγκάρι και το τοποθετείτε στα κέντρο του ταψιού.
Αλείφετε με βούτυρο το δεύτερο φύλλο και αφού βάλετε τη γέμιση και το τυλίξετε σε ρολό, το βάζετε στο ταψί γύρω από το κεντρικό φύλλο.
Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Στη συνέχεια, αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ακόμα βούτυρο και πασπαλίζετε εάν θέλετε με σουσάμι.
Την ψήνετε για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά. Τη σερβίρετε ζεστή κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια.

Η πιο εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο!

Για να μην τσακώνεστε σε ποιον θα πέσει η γωνία του γαλακτομπούρεκου, το τυλίγετε σε ρολάκια που είναι εξίσου απολαυστικά. Η πιο εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο και η τέλεια συνταγή!

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά (12 φύλλα)
1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα πλήρες
¼ φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι αλεύρι
2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
4 αβγά

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 βανίλια
1 φλούδα λεμονιού
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Διαδικασία

Βάζετε σε κατσαρολάκι το μισό γάλα και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά να κάψει. Διαλύετε το αλεύρι στο υπόλοιπο κρύο γάλα (βάζετε σε μπολ το αλεύρι και ανακατεύετε προσθέτοντας το γάλα).

Προσθέτετε το σιμιγδάλι, ρίχνετε το μίγμα στο ζεστό γάλα και έπειτα τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα μέχρι η κρέμα να πάρει βράση και να πήξει.

Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και μετά τα αβγά ένα ένα, ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Αφήνετε να κρυώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Διπλώνετε τα φύλλα κρούστας κατά πλάτος στη μέση και τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο. Παίρνετε τα φύλλα ένα ένα και τα αλείφετε με βούτυρο. Τοποθετείτε στο κάτω μέρος από μια γενναία δόση κρέμας, φέρνετε από αριστερά και δεξιά τις άκρες πάνω από τη γέμιση και τυλίγετε σε πακέτο.

Αραδιάζετε τα γαλακτομπούρεκα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να μισοκρυώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά και περιχύνετε τα χλιαρά γαλακτομπούρεκα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share