Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Το καλύτερο τηγανιτό κοτόπουλο του κόσμου!

Δείτε το μυστικό!

17 Ιουλίου 2019 13:11
Το καλύτερο τηγανιτό κοτόπουλο του κόσμου!

Αν το τηγανητό κοτόπουλο δεν είναι τραγανό, δεν έχει κανένα νόημα, γι” αυτό κι εμείς βρήκαμε την καλύτερη συνταγή με εγγυημένα αποτελέσματα! Ακόμα μια συνταγή ειναι το Κοτόπουλο popcorn!

Υλικά:


1 κιλό κοτόπουλο (κόψτε το σε 8 κομμάτια αν το πάρετε ολόκληρο)
1 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 φλιτζάνι πουρέ σε σκόνη
1 κουτάλι αλάτι
1 κουτάλι μυρωδικά της επιλογής σας
1/2 κουτάλι πιπέρι
1/2 κουτάλι σκόρδο σε σκόνη
1 κουτάλι κρεμμύδι σε σκόνη
2 αυγά
1/4 φλιτζανιού νερό
λάδι για το τηγάνισμα
Το λάδι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο τραγανό θα βγει το κοτόπουλο. Χρησιμοποιήστε λάδι που έχετε τηγανίσει κάτι άλλο προηγουμένως και απλά προσθέστε λίγο επιπλέον. Και φυσικά το μυστικό δεν είναι άλλο από τον πουρέ σε σκόνη!

Πόσο παχαίνει το κοτόπουλο; Θερμίδες σε στήθος, μπούτι, φτερούγα – Τι κάνει η πέτσα;

Το κοτόπουλο είναι μια δημοφιλής διατροφική επιλογή όταν θέλουμε άπαχη πρωτεΐνη, καθώς την περιέχει συσκευάζει σε μεγάλη ποσότητα ανά μερίδα χωρίς να έχει πολύ λίπος.

Αλλά, ίσως αναρωτιέστε ακριβώς πόσες θερμίδες έχει το κομμάτι από κοτόπουλο στο πιάτο σας. Κάθε του μέρος έχει και ελαφρώς διαφορετική σύσταση. Ως εκ τούτου έχει και διαφορετικό αριθμό θερμίδων και διαφορετικό πρωτεΐνης και λίπους.

Κοτόπουλο στήθος: 284 θερμίδες

Το στήθος κοτόπουλου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Ένα στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα (172 γραμμάρια) έχει την ακόλουθη διατροφική ανάλυση:


Θερμίδες: 284
Πρωτεΐνη: 53,4 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
Λίπος: 6,2 γραμμάρια
Μια μερίδα κοτόπουλου στήθος 100 γραμμαρίων παρέχει 165 θερμίδες, 31 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3,6 γραμμάρια λίπους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 80% των θερμίδων στο στήθος κοτόπουλου προέρχεται από πρωτεΐνες και το 20% προέρχεται από λίπος.

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα ποσά αναφέρονται σε ένα απλό στήθος κοτόπουλου χωρίς πρόσθετα συστατικά. Αφού αρχίσετε να το μαγειρεύετε σε λάδι, ή προσθέτετε σάλτσες, αυξάνετε τις συνολικές θερμίδες, τους υδατάνθρακες και το λίπος.

Κοτόπουλο μπούτι (ολόκληρο): 109 θερμίδες


Το μπούτι κοτόπουλου είναι ελαφρώς πιο τρυφερό και γευστικό από το στήθος, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε λίπος.

Ένα χωρίς πέτσα και κόκαλα, μαγειρεμένο μπούτι κοτόπουλου (52 γραμμάρια) περιέχει:
Θερμίδες: 109
Πρωτεΐνη: 13,5 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
Λίπος: 5,7 γραμμάρια
Μια μερίδα 100 γραμμαρίων από ολόκληρο μπούτι κοτόπουλου παρέχει 209 θερμίδες, 26 γραμμάρια πρωτεΐνης και 10,9 γραμμάρια λίπους. Οπότε, το 53% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες, ενώ το 47% προέρχεται από λίπος.

Κοτόπουλο μπούτι (μόνο το πόδι): 76 θερμίδες

Το μπούτι κοτόπουλου αποτελείται από δύο μέρη: τον μηρό και το πόδι. Το “μπουτάκι”, όπως το λέμε συνήθως, είναι το κάτω μέρος από το μπούτι, δηλαδή το πόδι.

Ένα μπουτάκι κοτόπουλου κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα (44 γραμμάρια) περιέχει:

Θερμίδες: 76
Πρωτεΐνη: 12,4 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
Λίπος: 2,5 γραμμάρια
Ανά 100 γραμμάρια, τα μπουτάκια κοτόπουλου έχουν 172 θερμίδες, 28,3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5,7 γραμμάρια λίπους. Όσον αφορά την καταμέτρηση θερμίδων, περίπου το 70% προέρχεται από πρωτεΐνες, ενώ το 30% προέρχεται από λίπος.

Φτερούγα κοτόπουλου: 43 θερμίδες

Μια φτερούγα κοτόπουλου (21 γραμμάρια) χωρίς την πέτσα περιέχει:

Θερμίδες: 42,6
Πρωτεΐνη: 6,4 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
Λίπος: 1,7 γραμμάρια
Ανά 100 γραμμάρια, οι φτερούγες κοτόπουλου παρέχουν 203 θερμίδες, 30,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8,1 γραμμάρια λίπους. Αυτό σημαίνει ότι το 64% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες και το 36% από λίπος.

Η πέτσα από το κοτόπουλο προσθέτει θερμίδες

Ενώ ένα στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα έχει 284 θερμίδες με 80% πρωτεΐνη και 20% λίπος, αυτοί οι αριθμοί μεταβάλλονται δραματικά όταν συμπεριλαμβάνετε την πέτσα.

Ένα χωρίς κόκαλα, μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου με πέτσα (196 γραμμάρια) περιέχει:

Θερμίδες: 386
Πρωτεΐνη: 58,4 γραμμάρια
Λίπος: 15,2 γραμμάρια
Σε ένα στήθος κοτόπουλου με πέτσα, το 50% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες και το άλλο 50% από λίπος. Επιπλέον, η κατανάλωση της πέτσας προσθέτει περίπου 100 θερμίδες.

Ομοίως, μια φτερούγα κοτόπουλου με πέτσα (34 γραμμάρια) έχει 99 θερμίδες, σε σύγκριση με τις 42 θερμίδες σε μια φτερούγα χωρίς την πέτσα (21 γραμμάρια). Έτσι, το 60% των θερμίδων σε φτερούγες κοτόπουλου με πέτσα προέρχεται από λίπος, σε σύγκριση με το 36% αν δεν έχουν πέτσα.

Το πώς μαγειρεύετε το κοτόπουλο παίζει σημαντικό ρόλο

Το κρέας κοτόπουλου από μόνο του είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και λίπος σε σύγκριση με άλλα κρέατα. Αλλά από τη στιγμή που θα αρχίσετε να προσθέτετε λάδι, σάλτσες, κουρκούτι κλπ, οι θερμίδες αυξάνονται.

Για παράδειγμα, ένας χωρίς πέτσα και κόκαλο, μαγειρεμένο μπούτι (μηρός) κοτόπουλου (52 γραμμάρια) περιέχει 109 θερμίδες και 5,7 γραμμάρια λίπους. Αλλά το κομμάτι τηγανισμένο σε μαζί με κουρκούτι έχει 144 θερμίδες και 8,6 γραμμάρια λίπους. Ένας μηρός κοτόπουλου τηγανισμένος σε μια επίστρωση αλευριού περιέχει ακόμη περισσότερο: 162 θερμίδες και 9,3 γραμμάρια λίπους.

Ομοίως, μια χωρίς κόκαλα και πέτσα φτερούγα κοτόπουλου (21 γραμμάρια) έχει 43 θερμίδες και 1,7 γραμμάρια λίπους. Ωστόσο, η ίδια φτερούγα με επάλειψη σάλτσας μπάρμπεκιου έχει 61 θερμίδες και 3,7 γραμμάρια λίπους. Σκεφτείτε και ότι μια φτερούγα κοτόπουλου τηγανισμένη με επίστρωση αλευριού έχει 61 θερμίδες και 4,2 γραμμάρια λίπους.

Ως εκ τούτου, οι μέθοδοι μαγειρέματος που προσθέτουν λιγότερο λίπος, όπως το βράσιμο, το ψήσιμο (γκριλ ή στα κάρβουνα) και το μαγείρεμα στον ατμό, είναι προτιμότερες μέθοδοι, για να διατηρήσετε χαμηλά την συνολική ποσότητα θερμίδων.

Συμπερασματικά

Το κοτόπουλο είναι ένα δημοφιλές κρέας και τα περισσότερα μέρη του είναι χαμηλά σε θερμίδες και λίπος, ενώ παράλληλα παρέχουν άφθονη πρωτεΐνη.

Δείτε τις θερμίδες των πιο κοινών κομματιών κοτόπουλου χωρίς κόκαλα ανά μερίδα 100 γραμμαρίων:

Στήθος κοτόπουλου: 165 θερμίδες
Κοτόπουλο μπούτι (μηρός): 209 θερμίδες
Κοτόπουλο μπουτάκι (πόδι): 172 θερμίδες
Φτερούγα κοτόπουλου: 203 θερμίδες
Σημειώστε ότι η κατανάλωση της πέτσας, ή οι ανθυγιεινές μέθοδοι μαγειρέματος προσθέτουν θερμίδες.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share