Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019

Μαρμελάδα φράουλα με καστανή ζάχαρη για όσους προσέχουν!

Φτιάξτε την συνταγή με το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού!

12 Ιουλίου 2019 15:46
Μαρμελάδα φράουλα με καστανή ζάχαρη για όσους προσέχουν!

Το απόλυτο φρούτο είναι η φράουλα και για αυτό σας προτείνουμε να φτιάξετε την πιο νόστιμη μαρμελάδα φράουλα με καστανή ζάχαρη! Η συνταγή είναι και για όσους προσέχουν την διατροφή τους! Πρωτότυπη συνταγή: Μαρμελάδα ντομάτα για τυριά!

Υλικά για 2 μέτρια βάζα

1 κιλό φράουλες
500γρ. ζάχαρη
2 καψουλάκια βανιλίνη
Χυμός από ½ λεμόνι

Συνταγή

Εκτέλεση

Πλένετε 1-2 χέρια τις φράουλες με άφθονο νερό, τις στραγγίζετε και τις καθαρίζετε από τα κοτσανάκια τους. Όσες είναι μικρές τις αφήνετε ολόκληρες. Τις μεγαλύτερες τις κόβετε στη μέση ή στα 4 αν προτιμάτε. Τις ρίχνετε σε κατσαρόλα και τις πασπαλίζετε με τη ζάχαρη από πάνω.

Τις αφήνετε έτσι για 1 ωρίτσα να βγάλουν τα ζουμιά τους να βρέξουν τη ζάχαρη και ύστερα βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση η μαρμελάδα, ανακατεύετε καλά και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε αφαιρώντας με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς από την επιφάνειά της μαρμελάδας και μετά ρίχνετε τις βανίλιες.

Αφήνετε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει, προσέχοντας μην παραβράσει και χάσει το ζωηρό κόκκινο χρώμα της και σκουρύνει πολύ. Στο τέλος της ρίχνετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε κι αφήνετε να πάρει μια τελευταία βράση πριν τραβήξετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Έχετε 2-3 γυάλινα βαζάκια καλά πλυμένα με ζεστό νερό που έχετε βάλει (χωρίς καπάκι) και στο φούρνο μικροκυμάτων να ζεσταθούν για 2 λεπτά. Μοιράζετε καυτή τη μαρμελάδα στα βάζα, τα σκεπάζετε με καπάκια και τα αναποδογυρίζετε να κρυώσουν εντελώς οι μαρμελάδες.

Από τη στιγμή που ανοιχτούν τα βάζα πρέπει να μπουν ψυγείο.

Μαρμελάδα λεμόνι για να τους καταπλήξετε όλους!

Συνταγή μαρμελάδα

Το καλοκαίρι έφτασε και αν αγαπάτε τις μαρμελάδες και θέλετε να φτιάξετε μια διαφορετική από την συνηθισμένη τότε δείτε αυτή την συνταγή που σας προτείνουμε!

Η μαρμελάδα λεμόνι μπορεί να σας ακούγεται περίεργη αλλά είναι πολύ νόστιμη και δροσιστική! Μπορείτε να την βάλετε και σαν γέμιση σε μια τάρτα!

Υλικά:

Συνταγή μαρμελάδα

ζάχαρη
νερό
τρίφτης χειρός
τουλπάνι ή τούλι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε. Με έναν τρίφτη χειρός ξύνουμε τα λεμόνια και κρατάμε το ξύσμα τους (Μπορούμε να το βάλουμε σε θήκες για παγάκια στην κατάψυξη ή να το αφήσουμε να στεγνώσει και να το φυλάξουμε σε καθαρό βαζάκι στο ψυγείο για επόμενες χρήσεις).

Πλένουμε ξανά τα λεμόνια και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει μέχρι πάνω. Τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού και συνεχίζουμε για 20 λεπτά περίπου ώσπου να δούμε ότι έχουν μαλακώσει. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμη. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί ή μεγάλο μπολ με μαι τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Μόλις μπορούμε να τα χειριστούμε, τα κόβουμε στη μέση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρούμε όλο τα εσωτερικό τους το οποίο μεταφέρουμε πάνω σε τουλπάνι ή τούλι που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα μπολ (το εσωτερικό τους μαζί με τα κουκούτσια θα αποτελέσει πηγή πηκτίνης). Μόλις τελειώσουμε, το δένουμε καλά και το αφήνουμε να μας περιμένει.

Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομματάκια τις φλούδες (σαν σπιρτόξυλα). Ζυγίζουμε τις φλούδες. Εγώ είχα περίπου 1 κιλό φλούδες.

Σε κατσαρόλα βαθιά βάζουμε 500 ml νερό και 1½ κιλό ζάχαρη. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε τις φλούδες και το τουλπάνι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ξαφρίζοντας (απαραίτητο για να πάρουμε διαυγή μαρμελάδα). Μόλις η μαρμελάδα δέσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά αφαιρούμε το τουλπάνι στύβοντας το και μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Άμεσα θα την χρησιμοποιούσα σε μια πάστα φλώρα ή σε μια άλλη τάρτα ή και σε τσιζκέικ. Άνετα μπορεί κάποιος να την φάει κι ως γλυκό - μόλις δοκιμάστηκε από τον επίσημο δοκιμαστή του σπιτιού.

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share