Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυτή τη συνταγή για ζυμαρικά πρέπει να τη δοκιμάσεις!

Θα ξετρελαθείτε!

28 Ιουνίου 2019 22:14
Αυτή τη συνταγή για ζυμαρικά πρέπει να τη δοκιμάσεις!

Το όνομά της είναι «cacio e pepe» και δεν χρειάζεσαι παρά 6 υλικά για να δημιουργήσεις μία από τις πιο εύγευστες μακαρονάδες που έφαγες ποτέ.

Η συνταγή αφορά σε 4 μερίδες, οπότε πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα.

Υλικά
Ένα πακέτο 500g σπαγγέτι

4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Τριμμένο pecorino

λίγο αλάτι, για έξτρα γεύση

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για έξτρα γεύση και αυτό (ως γαρνιτούρα στο σερβίρισμα)

Εκτέλεση
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, βάζεις νερό και αλάτι και το τοποθετείς στη φωτιά. Προσθέτεις τα ζυμαρικά και τα βράζεις μέχρι να γίνουν al dente, δηλαδή περίπου 8-10′ (εξαρτάται ο χρόνος από το κάθε ζυμαρικό, δες τις οδηγίες στη συσκευασία).

Όσο τα ζυμαρικά βράζουν, πολτοποίησε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και το τυρί σ’ ένα μπολ ώστε να σχηματίσουν μία αλοιφή.

Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, σούρωσέ τα, φυλάσσοντας μισό φλιτζάνι από το νερό τους. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά στο μπολ με την αλοιφή από το βούτυρο, το λάδι και το τυρί και ανακάτεψε καλά μέχρι να απλωθεί σε όλα τα ζυμαρικά η αλοιφή. Να προσθέτεις το νερό που κράτησες όταν χρειάζεται ώστε να γίνει πιο ρευστή η σάλτσα που θα δημιουργηθεί.

Μοίρασε τα ζυμαρικά στα πιάτα και ρίξε από πάνω λίγο έξτρα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πανεύκολα κεφταδάκια με σάλτσα καυτερής πιπεριάς!

Πανεύκολη συνταγη για τα πιο γευστικά κεφτεδάκια με καυτερη σάλτσα πιπεριας! Γρήγορη αλλά και εύκολη!

Υλικά (για 35 – 40 κεφτέδες)
Για τους κεφτέδες

100 ml λευκό ξηρό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
400 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, κατά προτίμηση από λάπα
350 γρ. ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε γάλα για 5 λεπτά και μετά καλά στυμμένο
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τηγάνισμα

αλεύρι, για το αλεύρωμα
3 – 4 εκ. ελαιόλαδο από τον πάτο του σκεύους, για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα καυτερής πιπεριάς*

15 μέτριες καυτερές πιπεριές κέρατο (μακριές και πολύ λεπτές πιπεριές, ανοιχτόχρωμες), καθαρισμένες από κοτσάνι και σπόρια (αν μας αρέσουν πολύ τα καυτερά, αφήνουμε όσα σπόρια θέλουμε), κομμένες σε μέτρια κομμάτια
1/2 ματσάκι φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (σε ματσάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καλά μανάβικα ή σε γλαστράκια, στα φυτώρια και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε το πράσινο μέρος από 4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο ή 3 – 4 κλωνάρια μαϊντανού – χωρίς τα πολύ χοντρά σημεία)
40 ml ελαιόλαδο
1½ κουτ. σούπας καλής ποιότητας ξίδι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κεφτέδες: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σιγομαγειρεύουμε όλα μαζί σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 12 – 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αχνιστούν και τα υγρά τους να εξατμιστούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πρώτα τον κιμά με το μείγμα του τηγανιού και προσθέτουμε το ψωμί, τα αυγά, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά για 5 – 10 λεπτά.


Ο χρόνος ίσως φαίνεται υπερβολικός, όμως με το ζύμωμα αναμειγνύονται καλύτερα τα αρώματα των υλικών, μαλακώνουν οι ίνες του κρέατος και το μείγμα γίνεται ομοιογενές. Το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει ελαφρώς. Στη συνέχεια το πλάθουμε σε σχετικά μεγάλους κεφτέδες, βάρους περίπου 40 γρ. ο καθένας. Ζεσταίνουμε 3 – 4 εκ. ελαιόλαδο σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.


Σάλτσα καυτερής πιπεριάς: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις καυτερές πιπεριές για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθεί η φλούδα τους.

Τις μεταφέρουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε το σχοινόπρασο (ή ό,τι επιλέξουμε) και το ξίδι, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά, ώστε η σάλτσα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομοιογενής. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά και τα συνοδεύουμε με τη σάλτσα πιπεριάς.

*Παραλλαγή

Αν δεν αντέχουμε τόσο καυτερή τη σάλτσα, μπορούμε να την ετοιμάσουμε με απλές πιπεριές κέρατο, γλυκές, και λίγες (ή καθόλου) καυτερές. Φτιάχνουμε το συνδυασμό που θέλουμε (π.χ. 4 – 5 γλυκές πιπεριές κέρατο και 1 – 2 καυτερές) και τις ψήνουμε όλες μαζί, ταυτόχρονα.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Κεφτεδάκια με πατάτες γιαχνί στη κατσαρόλα!

Κεφτεδάκια με βίδες στο φούρνο!

Διαβάστε περισσότερες συνταγές απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share