Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τέλειο σπανακόρυζο!

Κλασικό παραδοσιακό φαγητό!

21 Ιουνίου 2019 13:10
Τέλειο σπανακόρυζο!

Σπανακόρυζο. Ένα πεντανόστιμο, κλασικά παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με ρύζι και σπανάκι για να απολαύσετε ένα vegetarian, υγιεινό πιάτο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα πλήρες γεύμα με πολλές βιταμίνες και λίγες θερμίδες. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

1/2 κιλό σπανάκι (καθαρό βάρος, καθαρισμένο)
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Αρμπόριο (Arborio)
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (1/4 φλ. + 1/4 φλ. χωριστά)
4 φλ. νερό περίπου
3 υπερπλήρη κ.γ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
αλάτι πιπέρι
1/4 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε, στραγγίζετε το σπανάκι και το χοντροκόβετε. Πλένετε επίσης και σουρώνετε το ρύζι. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια (φρέσκο και φρέσκα), το πράσο και το άνηθο. Τα αφήνετε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το1/4 φλ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) μαζί με τα πράσα ανακατεύοντας συχνά για 4-5 λ. Ρίχνετε το σπανάκι και τον άνηθο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 3-4 λ.

Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε για 1-2 λ επιπλέον να “μαραθεί” το σπανάκι και ρίχνετε τα 3½ φλ. τσαγιού από το νερό, το πελτέ ντομάτας, το ζωμό λαχανικών (προαιρετικά), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Μισοσκεπάζετε τη κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή. Σιγοβράζετε το φαγητό σας, ανακατεύοντας περιστασιακά να μη κολλήσει και ελέγχοντας αν χρειάζεται επιπλέον ζεστό νερό, για 30-40 λ περίπου ή μέχρι να μαγειρευτεί πλήρως το ρύζι και σωθούν τα υγρά.

Δέκα (10) λ πριν το τέλος του βρασίματος, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται συμπληρώνετε, ρίχνετε το υπόλοιπο 1/4 φλ. ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύετε.
Επίσης το σπανακόρυζό σας πρέπει να είναι υδαρές χωρίς όμως πολλά υγρά αλλά όχι τελείως στεγνό. Αν έχει πολλά υγρά ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα, αυξάνετε τη θερμοκρασία για να “σωθούν” ή αν είναι στεγνό προσθέτετε και άλλο ζεστό νερό και συνεχίζετε το μαγείρεμα για τα 10 λ επιπλέον.

Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνετε το σπανακόρυζο μέσα στη κατσαρόλα για 5 λ να σταθεί και μετά το σερβίρετε με ζεστό φρέσκο ψωμί και ελιές ή τυρί φέτα ή παρμεζάνα αν δεν νηστεύετε.

Σούπερ σπανακόπιτα χωρίς φύλλο σε φόρμα!

Και ποιος δεν έχει δοκιμάσει σπανακόπιτα; Είναι από τις πιο γνωστές πίτες στην Ελλάδα και όχι μόνο, μιας και έχει γίνει συνώνυμη με την Ελληνική κουζίνα.

Υπάρχουν πάρα πολλές και διαφορετικές συνταγές για να φτιάξει κάποιος σπανακόπιτα ανάλογα κιόλας και από το μέρος από το οποίο προέρχεται η συνταγή.

Άλλη με χωριάτικο φύλλο, άλλη με απλό, άλλη με έτοιμο, με διάφορα τυριά, με προσθήκη και άλλων χόρτων στη γέμιση. Εμείς σας έχουμε σε αυτή τη συνταγή μια εύκολη και υπέροχη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο.

Για τη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο θα χρειαστείτε

250 γρ. ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για πασπάλισμα φόρμας
2 κ.γ. ‏μπέικιν πάουντερ
4 ‏αυγά
1 κεσεδάκι (200 γρ.) ‏γιαούρτι στραγγιστό
3/4 φλιτζ. τσαγιού ‏ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
350 γρ. (καθαρό βάρος) ‏σπανάκι, πλυμένο κομμένο σε κομμάτια
2 ‏φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3/4 από μικρό ματσάκι ‏άνηθο, ψιλοκομμένο
3/4 από μικρό ματσάκι ‏μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/4 από μικρό ματσάκι ‏άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
400 γρ. ‏φέτα χοντροθρυμματισμένη
λίγο ‏αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε καλά το σπανάκι, το στραγγίζετε σε σουρωτήρι, το κόβετε και το «μαραίνετε» σε αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να «στεγνώσει» από τα υγρά του.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 175 βαθμούς. Λαδώνετε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, την αλευρώνετε με αλεύρι φροντίζοντας να καλυφθεί καλά, την αναποδογυρίζετε και τη χτυπάτε για να πέσει το περίσσιο αλεύρι και την αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά, ρίχνετε και το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αδειάζετε το μείγμα στη λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα, χτυπάτε τη φόρμα πάνω στο πάγκο εργασίας σας να ομαλοποιηθεί το μείγμα και να απλωθεί ομοιόμορφα, και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1-1:10 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρει η επιφάνειά της ένα χρυσο-καφέ χρώμα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share