Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Σούπερ σπανακόπιτα χωρίς φύλλο σε φόρμα!

Μία γρήγορη συνταγή που θα σε ξετρελάνει...

21 Ιουνίου 2019 10:16
Σούπερ σπανακόπιτα χωρίς φύλλο σε φόρμα!

Και ποιος δεν έχει δοκιμάσει σπανακόπιτα; Είναι από τις πιο γνωστές πίτες στην Ελλάδα και όχι μόνο, μιας και έχει γίνει συνώνυμη με την Ελληνική κουζίνα.

Υπάρχουν πάρα πολλές και διαφορετικές συνταγές για να φτιάξει κάποιος σπανακόπιτα ανάλογα κιόλας και από το μέρος από το οποίο προέρχεται η συνταγή.

Άλλη με χωριάτικο φύλλο, άλλη με απλό, άλλη με έτοιμο, με διάφορα τυριά, με προσθήκη και άλλων χόρτων στη γέμιση. Εμείς σας έχουμε σε αυτή τη συνταγή μια εύκολη και υπέροχη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο.

Για τη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο θα χρειαστείτε

250 γρ. ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για πασπάλισμα φόρμας
2 κ.γ. ‏μπέικιν πάουντερ
4 ‏αυγά
1 κεσεδάκι (200 γρ.) ‏γιαούρτι στραγγιστό
3/4 φλιτζ. τσαγιού ‏ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
350 γρ. (καθαρό βάρος) ‏σπανάκι, πλυμένο κομμένο σε κομμάτια
2 ‏φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3/4 από μικρό ματσάκι ‏άνηθο, ψιλοκομμένο
3/4 από μικρό ματσάκι ‏μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/4 από μικρό ματσάκι ‏άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
400 γρ. ‏φέτα χοντροθρυμματισμένη
λίγο ‏αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Πλένετε καλά το σπανάκι, το στραγγίζετε σε σουρωτήρι, το κόβετε και το «μαραίνετε» σε αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να «στεγνώσει» από τα υγρά του.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 175 βαθμούς. Λαδώνετε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, την αλευρώνετε με αλεύρι φροντίζοντας να καλυφθεί καλά, την αναποδογυρίζετε και τη χτυπάτε για να πέσει το περίσσιο αλεύρι και την αφήνετε στην άκρη.


Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά, ρίχνετε και το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αδειάζετε το μείγμα στη λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα, χτυπάτε τη φόρμα πάνω στο πάγκο εργασίας σας να ομαλοποιηθεί το μείγμα και να απλωθεί ομοιόμορφα, και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1-1:10 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρει η επιφάνειά της ένα χρυσο-καφέ χρώμα.

Γλυκό ψυγείου με φράουλες και Nutella χωρίς ψήσιμο!

Ένα υπέροχο γλυκό ψυγείου με φράουλες και πραλίνα φουντουκιού χωρίς ψήσιμο. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη στη παρασκευή της συνταγή για ένα λαχταριστό στη θέα του και πεντανόστιμο στη γεύση του γλύκισμα. Απλά απολαύστε το!

Υλικά συνταγής

1/2 κιλό φρέσκες φράουλες (400 γρ. σε λεπτές φέτες + 15 φράουλες ολόκληρες)
18-20 μπισκότα σαβαγιάρ μεγάλα
220 γρ. τυρί κρέμα τύπου Μασκαρπόνε ή Philadelhia
1 φλ. κρέμα γάλακτος ΚΡΥΑ πλήρης 35-36% λιπαρά
1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλ. τσαγιού πραλίνα φουντουκιού (Nutella ή Μερέντα ή άλλη επιλογής σας)
1 φλ. έτοιμο καφέ φίλτρου κρύο ή χυμό πορτοκαλιού
3 κ.σ. λικέρ επιλογής σας (προαιρετικά)
1/4 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα φουντούκια

Εκτέλεση συνταγής

Στρώνετε καλά με μεμβράνη ή με χαρτί ψησίματος, μια φόρμα του κέικ 22×12 εκ. φροντίζοντας η μεμβράνη ή το χαρτί ψησίματος να προεξέχει περιμετρικά, πάνω από τα τοιχώματα της φόρμας για να ξεφορμάρετε εύκολα το γλυκό.
Στρώνετε τα 9 σαβαγιάρ στη βάση της φόρμας ένα δίπλα στο άλλο. Αν απαιτηθεί κόβετε και προσθέτετε λίγο μπισκότο όπου απαιτείται, ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας και των μπισκότων σας, προκειμένου να καλύπτεται καλά η βάση.
Σε ένα μπολ ρίχνετε το καφέ ή το χυμό πορτοκαλιού και το λικέρ και ανακατεύετε. Με ένα πινέλο, βουρτσίζετε “ταμποναριστά” με το καφέ ή χυμό πορτοκαλιού τα σαβαγιάρ φροντίζοντας να καλυφθούν καλά με αρκετό καφέ ή χυμό.
Βάζετε τη κρέμα γάλακτος σε μεγάλο μπολ και τη χτυπάτε σε ελαφριά σαντιγί. Προσθέτετε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να έχετε μια αφράτη κρέμα τυριού-σαντιγί. Στρώνετε με μια σπάτουλα στη φόρμα, το μισό μείγμα τυριού, πάνω από τα σαβαγιάρ και ισιώνετε την επιφάνεια.
Βάζετε τη νουτέλα ή μερέντα για 15-17 περίπου δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμμάτων να μισο-λιώσει. Απλώνετε τη μισή νουτέλα πάνω από τη κρέμα τυριού και τη πασπαλίζετε με τα μισά θρυμματισμένα φουντούκια. Στρώνετε από πάνω τις μισές φέτες φράουλας, φροντίζοντας να είναι σε σειρά η μια σειρά δίπλα στην άλλη, με τη φορά των σαβαγιάρ.
Στρώνετε από πάνω μια δεύτερη σειρά σαβαγιάρ και βουρτσίζετε με πινέλο, με αρκετό χυμό πορτοκαλιού και λικέρ (προαιρετικά) ώστε να εμποτιστούν καλά. Στρώνετε από πάνω την υπόλοιπη μισή κρέμα τυριού, τις υπόλοιπες φέτες φράουλας και τελειώνετε με την υπόλοιπη μισή νουτέλα. Πασπαλίζετε από πάνω με τα υπόλοιπα θρυμματισμένα φουντούκια και βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να κρυώσει και σταθεροποιηθεί.
Μόλις κρυώσει ξεφορμάρετε το γλυκό και το βάζετε σε πιατέλα. Γαρνίρετε με τις φρέσκες φράουλες στη φορά των σαβαγιάρ για να κόβονται εύκολα οι φέτες (βλέπε φωτό). Κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πανεύκολο γλυκό ψυγείου με φράουλες!

Τάρτα Nutellas με φράουλες!

Δείτε όλες τις συνταγές στο Athensmagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share