Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Αντίο τηγάνι! Αφράτα κεφτεδάκια φούρνου

Τέλειο κόλπο!

20 Ιουνίου 2019 09:51
Αντίο τηγάνι! Αφράτα κεφτεδάκια φούρνου

Με αυτά τα δύο υλικά στο μείγμα τα κεφτεδάκια θα γίνουν αφρός. Και ο φούρνος θα τα κάνει πεντανόστιμα και τα λάδια από το τηγάνισμα θα πάνε περίπατο. Όλα σούπερ.

Μετά από αρκετά χρόνια που μαγειρεύω και ψάχνομαι στους δρόμους της κουζίνας, έχω να πω ότι ο κιμάς για να αφρατέψει θέλει μονάχα δύο υλικά. Βρώμη και ντομάτα! Ξεχνάς τα ξίδια, τα μύδια, τα στρείδια και ό,τι άλλο μαγικό έκανες για να αφρατέψει ο κιμάς σε μπιφτέκια, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια και λοιπά κιμαδοειδή. Αν βάλεις βρώμη και ντομάτα μέσα στο μίγμα, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα παραπέρα. Όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους.

Αφράτα κεφτεδάκια φούρνου

  • Υλικά για περίπου 26 κεφτεδάκια:
  • 600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο δύο φορές από τη μηχανή
  • 5 γεμάτες κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
  • 1 μικρή ντομάτα (ή μισή μέτρια) λιωμένη στο μπλέντερ
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή τριμμένη
  • 1 χούφτα δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Μέθοδος:

Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μπολ. Αλάτι βάζουμε κατά βούληση, αλλά ο κιμάς το ζητάει για να νοστιμίσει. Ζυμώνουμε πολύ καλά για 5 περίπου λεπτά. Πρέπει να γίνει πολύ καλή ομογεννοποίηση στο μίγμα. Το ζύμωμα, άλλωστε, αφρατεύει ακόμα περισσότερο τον κιμά.

Κλείνουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, ή καλύτερα για όλο το βράδυ.
Όταν είναι να ψήσουμε τα κεφτεδάκια, ανάβουμε τον φούρνο της κουζίνας να προθερμανθεί. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο.

Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι είναι έτοιμα. Δεν χρειάζεται να τα γυρίσουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Συμβουλές:
Τη βρώμη την βάζουμε σε νιφάδες μέσα στον κιμά. Δεν την αλέθουμε, δηλαδή, σε σκόνη. Ως δια μαγείας εξαφανίζεται και δεν είναι ορατή ούτε με το μάτι, αλλά ούτε την καταλαβαίνουμε όταν τρώμε τα κεφτεδάκια. Μπαίνει μόνο και μόνο για να τα αφρατέψει και το κάνει στον απόλυτο βαθμό!

Τη ντομάτα μπορούμε ή να την τρίψουμε στον τρίφτη ή να την λιώσουμε στο μούλτι. Συμβάλλει κατά πολύ στο να αφρατέψει ο κιμάς και δεν φαίνεται καθόλου ούτε στη γεύση αλλά ούτε και τα κεφτεδάκια γίνονται κοκκινιστά. Είναι κι αυτή αόρατη.

Το μυστικό για τέλεια τηγανητά κολοκυθάκια!

Το Athensmagazine.gr ψάχνει και βρίσκει τα καλύτερα μυστικά για τις συνταγές σας! Αυτή την φορά σας βρήκαμε πως θα πετύχετε τα τέλεια τηγανητά κολοκυθάκια!

Υλικά:

300 γρ. κολοκυθάκια και κολοκυθανθοί
150 γρ. αλεύρι (θα περισσέψει, αλλά για να υπάρχει περιθώριο)

300 γρ. κολοκυθάκια και κολοκυθανθοί
150 γρ. αλεύρι (θα περισσέψει, αλλά για να υπάρχει περιθώριο)

1 κουτάκι μπίρα
200 ml ελαιόλαδο ραφινέ
αλάτι

Εκτέλεση:

Tα καθαρίζετε και τα κόβετε σε λεπτές εγκάρσιες φέτες πάχους 4-6 χιλιοστών (στρογγυλά). Τα ξεπλένετε σε σουρωτήρι μαζί με όσους κολοκυθανθούς έχετε και πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι. Τα αφήνετε εκεί από μισή ώρα ως 3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν.

Ένα τέταρτο πριν χρειαστεί να τα σερβίρετε, παίρνετε 2 μεγάλα μπολ. Στο πρώτο βάζετε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ρίχνετε σταδιακά λίγο πάνω από μισό κουτάκι μπίρα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ελαφρά πηχτός χυλός. Στο δεύτερο μπολ βάζετε απλώς αλεύρι και λίγο αλάτι.

Βάζετε το ραφινέ ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά. Μέχρι να κάψει, αρχίζετε να βουτάτε ένα –ένα τα κολοκυθάκια και τους ανθούς πρώτα στον χυλό να πάρουν πάνω τους λίγο κουρκούτι και αμέσως μετά, τα αλευρώνετε στο δεύτερο μπολ. Τα ρίχνετε ένα-ένα μέσα στο καυτό λάδι και ακολουθείτε τη διαδικασία σε σειρά μέχρι να γεμίσει το τηγάνι. Σε 3-4 λεπτά τα γυρνάτε απ’ την ανάποδη και σε άλλα 2 λεπτά τα αποσύρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας, με τη σειρά που τα βάλατε. Επαναλαμβάνετε σειριακά μέχρι να ολοκληρωθεί το τηγάνισμα. Αν χρειαστεί λίγο ακόμη κουρκούτι, συμπληρώνετε με το υπόλοιπο της μπίρας και λίγο απ’ το αλεύρι.

Τα σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση με το που ολοκληρώνεται η διαδικασία, να είναι τραγανά και ζεστά (αν και δεν θα μαλακώσουν για αρκετή ώρα). Μπορείτε να συνοδεύσετε τα τηγανητά κολοκυθάκια με το κλασικό τους «ταίρι» το τζατζίκι ή ακόμη καλύτερα με ένα ντιπ από στραγγιστό γιαούρτι 2%, φρέσκο δυόσμο με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Τέλειες λιαστές ντομάτες!

Μύρισε καλοκαίρι και τι καλύτερο είναι από την ντομάτα σε όλες τις εκδοχές της; Θα σας παρουσιάσουμε ποια είναι η σωστή συνταγή για να πετύχετε τις τέλειες λιαστές ντομάτες!

Υλικά:

1 κιλό αποξηραμένες ντομάτες
½ λίτρο άσπρο ξύδι από κρασί

½ λίτρο άσπρο ξηρό κρασί
½ λίτρο νερό
2 κουταλιές θαλασσινό αλάτι
2 φύλλα δάφνη
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. κάπαρη σε ξύδι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τις ντομάτες σε χλιαρό νερό για 5 λεπτά. Τις ξεπλένουμε με μπόλικα νερά, τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε όσο καλύτερα γίνεται.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ξύδι, το νερό και το κρασί μαζί με τα δαφνόφυλλα και το αλάτι. Όταν βράσει, βουτάμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3,4 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν απλωμένες πάνω σε χαρτί κουζίνας. Όταν γίνουν χλιαρές, τις μεταφέρουμε πάνω σε ένα καθαρό πανί, τη μία δίπλα στην άλλη. Καλύπτουμε με ένα δεύτερο καθαρό πανί και μετά ρολάρουμε, πιέζοντας ώστε να στεγνώσουν καλά. Τις αφήνουμε έτσι για 3 ώρες περίπου.

Στη συνέχεια, βάζουμε τις ντομάτες σε ένα βαθύ σκεύος και τις ανακατεύουμε εκεί μέσα με λίγο ελαιόλαδο, το σκόρδο και την κάπαρη. Έχει σημασία αυτό το στάδιο και ας μην το παραλείψουμε γιατί έτσι εξασφαλίζουμε λιγότερες φυσσαλίδες αέρα μέσα στο βάζο.

Τελικά, τοποθετούμε λίγες ντομάτες στο βάζο και τις πατάμε με το πηρούνι για να αφαιρέσουμε τον αέρα. Προσθέτουμε λίγο λάδι και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτάσουμε 1 εκατοστό πριν από το στόμιο του βάζου. Καλύπτουμε τότε με 0,5 εκατοστό λάδι και κλείνουμε.

Θα περιμένουμε 30 μέρες και τότε θα είναι έτοιμες.

Καλή επιτυχία!

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Μαρμελάδα λεμόνι για να τους καταπλήξετε όλους!

Πανεύκολη Τούρτα Λεμόνι! 

Δείτε όλες τις συνταγές στο Athensmagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share