Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φανταστικές μελιτζάνες παπουτσάκια!

Θα ξετρελαθούν όλοι!

18 Ιουνίου 2019 20:53
Φανταστικές μελιτζάνες παπουτσάκια!

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει τις καλύτερες συνταγές για τώρα το καλοκαίρι! Αυτή την φορά θ φτιάξετε τις πιο νόστιμες μελιτζάνες παπουτσάκια!

Υλικά:

5 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
400 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο


1 ματσάκι μαϊντανός τα φύλλα
900 γρ. μοσχαρίσιο κιμά κατά προτίμηση από σπάλα ή ελιά
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
3/4 φλιτζ. λευκό κρασί
2 ντομάτες ώριμες τριμμένες
5 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. γραβιέρα τριμμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και και ένα «καπάκι» από την καθεμία, το οποίο πετάμε. Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα. Με κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά την περισσότερη σάρκα κάθε μελιτζάνας, αφήνοντας στη μελιτζάνα περίπου 1 εκ. πάχος κοντά στη φλούδα. Βάζουμε τη σάρκα σε ένα μπολ, την αλατίζουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
Αλατίζουμε τις άδειες μελιτζάνες και τις αφήνουμε αναποδογυρισμένες για περίπου 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες πολύ καλά και τις σκουπίζουμε σχολαστικά με χαρτί κουζίνας. Τις περιχύνουμε με 4 κ.σ. ελαιόλαδο, τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί αναποδογυρισμένο και τις ψήνουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Κατόπιν τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Ξεπλένουμε καλά τη σάρκα της μελιτζάνας και τη σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Την ψιλοκόβουμε και την αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τον κιμά: Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε 8 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο και τη σάρκα της μελιτζάνας και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για περίπου 7-8 λεπτά. Όταν ο κιμάς βγάλει τα αρώματά του και αλλάξει χρώμα, σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε το φαγητό να το απορροφήσει για 1 λεπτό. Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κατά το ήμισυ και αφήνουμε να μαγειρευτεί ο κιμάς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και πιει όλα τα υγρά του. Αποσύρουμε τον κιμά από την φωτιά, προσθέτουμε 200 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και αφήνουμε το μείγμα να καβουρδιστεί μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Τότε, προσθέτουμε το γάλα, μία πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ. Όταν δέσει το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Συναρμολογούμε τα παπουτσάκια: γεμίζουμε με τον κιμά τις ψημένες μελιτζάνες μέσα στο ταψί και καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μπεσαμέλ. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε 1 φλιτζάνι νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μείγμα λαδιού μέσα στο ταψί.
Βάζouμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 50 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να ροδίσει και να μαλακώσουν οι μελιτζάνες. Σερβίρουμε τα παπουτσάκια ζεστά συνοδεύοντας με ψωμάκι.

Καλή επιτυχία!

Κεφτέδακια με μυρωδικά και παρμεζάνα σε κόκκινη σάλτσα!

Υπέροχα, αρωματικά κεφτεδάκια κοκκινιστά, με μεσογειακά μυρωδικά, παρμεζάνα μέσα στη ζύμη. Ένα αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους πιάτο που με ότι και αν τα συνοδεύσετε, πατάτες τηγανιτές, πουρέ, ρύζι, ζυμαρικά, το σίγουρο είναι ότι θα τα απολαύσετε. Μια εύκολη συνταγή που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

Για τους κεφτέδες:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
2 μεγάλα αυγά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. ρίγανη ξερή
λίγο αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
4 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. αλαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (πασάτα)
1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. πάπρικα
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τους κεφτέδες: Σε ένα τρίφτη τρίβετε το κρεμμύδι και πολτοποιείτε το σκόρδο ή πολτοποιείτε στο μούλτι το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Τοποθετείτε το κιμά σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τους κεφτέδες και τον ζυμώνετε καλά με τα χέρια σας μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σκεπάζετε με μεμβράνη το μπολ και το βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνετε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί. Πλάθετε το μείγμα του κιμά σε μεγαλούτσικες μπάλες, τις τοποθετείτε στο ταψί και τις ψήνετε για 30-40 λ περίπου γυρίζοντάς τες 1-2 φορές για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Τοποθετείτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προσθέτετε 1 φλ. τσαγιού νερό, ανακατεύετε και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20 λ περίπου.
Ρίχνετε και τους ψημένους κεφτέδες μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 20 λ ακόμα. Σερβίρετε με ρύζι, πουρέ, πατάτες τηγανιτές ή ζυμαρικά της αρεσκείας σας.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share