Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί!

Πεντανόστιμα!

12 Ιουνίου 2019 15:21
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί!

Ένα νοστιμότατο έδεσμα … Μια συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί που παρά την απλότητά της θα ενθουσιάσουν όσους τα φάνε. Απλά δοκιμάστε τα!!!

Υλικά συνταγής

Για τα ντολμαδάκια:
1/4 κιλού (250 γρ.) αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα πολύ ψιλοκομμένα
1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 πακέτο μικρό κουκουνάρια
3/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1-2 κ.σ. αποξηραμένο (προαιρετικά)
1½-2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
αλάτι, πιπέρι
Για το βράσιμο:
1 κύβο κότας
χυμό ενός λεμονιού
2-3 πρέζες αλάτι
1 ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό

Εκτέλεση συνταγής

Για τα ντολμαδάκια: Αν έχετε φρέσκα αμπελόφυλλα, α ζεματάτε για 3 λ σε κοχλαστό, ελαφρώς αλατισμένο νερό και μετά τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Στη συνέχεια τα βάζετε προσεκτικά σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίξουν. Αν έχετε αμπελόφυλλα σε κονσέρβα, τα βγάζετε, τα μεταφέρετε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένετε σε σουρωτήρι με μπόλικο κρύο νερό και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδα και σοτάρετε, σε μέτρια φωτιά, τα ξερά κρεμμύδια μαζί με τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Προσθέτετε και το ρύζι και σοτάρετε για 1 λ ακόμα ανακατεύοντας να γυαλίσει καλά το ρύζι.

Προσθέτετε το ζεστό νερό, τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο (προαιρετικά) τα κουκουνάρια, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμισθεί το νερό. Τα αποσύρετε από τη φωτιά. Όταν μισοκρυώσει το μείγμα, βάζετε σε κάθε φύλλο μια κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση, διπλώνετε τις δύο άκρες και το τυλίγετε σφιχτά.

Η συνταγή της ημέρας: Υπέροχα ντολμαδάκια με κιμά και σος γιαουρτιού!

Τρυφερά αμπελόφυλλα, φρέσκα μυρωδικά, μοσχαρίσιος κιμάς και ολίγον από ρύζι. Ο αντίποδας του γιαλαντζί ντολμά που αντεπιτίθεται. Η δροσερή σάλτσα γιαουρτιού συνοδεύει άψογα αυτό το νόστιμο πιάτο που μπορείτε να σερβίρετε είτε σαν κυρίως πιάτο, είτε σαν μεζέ

Υλικά

Για τα ντολμαδάκια

500γρ. αμπελόφυλλα
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι Καρολίνα
1 ντομάτα μικρή, κομμένη στα 4
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
3 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κρασί κόκκινο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
μερικά φύλλα μαρουλιού
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

400γρ. γιαούρτι σακούλας
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό, τριμμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Πολτοποιείτε στο μπλέντερ την ντομάτα, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο και δυο-τρεις κουταλιές από το ελαιόλαδο. Τα αναμιγνύετε σε ένα μπολ με τον κιμά, το ρύζι, το δυόσμο, το κρασί, αλατοπίπερο και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο.

Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε. Στρώνετε μια κατσαρόλα με τα φύλλα του μαρουλιού και όσα κληματόφυλλα δεν είναι κατάλληλα για γέμισμα.

Βάζετε στο κέντρο της ανάποδης πλευράς κάθε κληματόφυλλου από ένα κουταλάκι γέμιση και τυλίγετε ντολμαδάκια. Τα αραδιάζετε στην κατσαρόλα ξεκινώντας από τα τοιχώματά της και προχωρώντας προς το κέντρο. Συνεχίζετε κάνοντας στρώσεις, μέχρι να εξαντληθούν αμπελόφυλλα και γέμιση.

Προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και το χυμό λεμονιού και σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο. Συμπληρώνετε ζεστό νερό να μισοκαλυφθούν τα ντολμαδάκια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά για να βράσουν μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού, αναμιγνύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί και συνοδεύετε με αυτή τα ντολμαδάκια σας.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share