Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νοστιμότατο: Σπιτικό φυστικοβούτυρο!

Είναι πανεύκολο!

12 Ιουνίου 2019 11:48
Νοστιμότατο: Σπιτικό φυστικοβούτυρο!

Απολαύστε την γεύση ενός σάντουιτς με φυστικοβούτυρο χωρίς τις τεχνητές χημικές ουσίες που έρχονται μαζί με τα βαζάκια στο σπίτι σας. Για να φτιάξετε το δικό σας φυστικοβούτυρο, το μόνο που χρειάζεται είναι προ-ψημένα φιστίκια, φυστικέλαιο, και λίγο αλάτι και ζάχαρη .

Υλικά:

1 1/2 κ.σ. φυστικέλαιο

1/2 κ.γ. ζάχαρη

λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Ψήνουμε τα φιστίκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου, για περίπου 6-8 λεπτά. Τα ταρακουνάμε κάθε δύο λεπτά για να μην καούν.

Όταν τα φιστίκια είναι έτοιμα, αφήστε τα να κρυώσουν και μετά βάλτε τα στο μπλέντερ. Προσθέστε 1 1/2 κ.σ. λάδι και στη συνέχεια βάλτε το μπλέντερ σε λειτουργία. Περιοδικά, ανακατέψτε με ένα κουταλάκι τα φιστίκια, ώστε να είστε σίγουροι ότι έχουν όλα θρυμματιστεί.

Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσθέστε τη ζάχαρη και είστε έτοιμοι να απολαύσετε το δικό σας φιστικοβούτυρο.

Το φιστικοβούτυρο αποθηκεύετε σε αεροστεγές βάζο και φυλάσσεται στο ψυγείο.

Υπέροχο κέικ με καρύδα και βρώμη, πάρα πολύ ελαφρύ!

Αν και εύκολο, αυτό το κέικ έχει ζουμερή υφή και περίπλοκη γεύση από το συνδυασμό των υλικών του. Αυτό το κεικ με καρύδα και βρώμη θα το λατρέψεις!

ΥΛΙΚΑ
15 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για το άλειμμα της φόρμας
10 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πασπάλισμα της φόρμας

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
90 γρ. νιφάδες βρόμης (κουάκερ)
300ml νερό, καυτό
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό ανάλατο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3/4 κ.γ. κανέλα
3 αυγά μεσαίου μεγέθους, (150 γρ.)
2 βανίλιες σε σκόνη
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
160 γρ. ζάχαρη καστανή (με μελάσα)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
50 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
70 γρ. ζάχαρη καστανή (με μελάσα)
50ml γάλα εβαπορέ
50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
80 γρ. ινδοκάρυδο, τριμμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείψτε µε λίγο βούτυρο ένα ορθογώνιο πυρέξ διαστάσεων 20 x 27 εκ. και πασπαλίστε το µε αλεύρι. Τινάξτε το πυρέξ για να φύγει το περιττό αλεύρι.

Φτιάξτε το κέικ. Σε ένα µπολ βάλτε τις νιφάδες βρόµης, το βραστό νερό και το βούτυρο. Ανακατέψτε µε ένα κουτάλι και αφήστε στην άκρη για 20΄ να φουσκώσουν οι νιφάδες βρόµης. Σε ένα άλλο µεγάλο µπολ ανακατέψτε µε ένα κουτάλι το αλεύρι, τη µαγειρική σόδα, το µπέικιν πάουντερ και τα µπαχαρικά. Προσθέστε τα αυγά, αφού τα χτυπήσετε ελαφρά, τα δύο είδη ζάχαρης και τις βανίλιες και ανακατέψτε µε έναν αυγοδάρτη µέχρι να µην έχει σβόλους το µείγµα σας. Ενώστε, τέλος, τα δύο µείγµατα (αυγών και βρόµης) και ανακατέψτε καλά µε σπάτουλα σιλικόνης να οµογενοποιηθούν.

Ψήστε το κέικ. Αδειάστε το µείγµα του κέικ στο πυρέξ και ψήστε το στη µεσαία σχάρα του φούρνου στους 180 °C στον αέρα για περίπου 30΄-35΄.

Φτιάξτε την επικάλυψη. Σε ένα µπολ ανακατέψτε µε ένα κουτάλι το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα, το ινδοκάρυδο και τα καρύδια, αφού τα ψιλοκόψετε, και αφήστε την επικάλυψη στην άκρη µέχρι να ψηθεί το κέικ.

Μοντάρετε το κέικ. Μόλις ψηθεί το κέικ, αποσύρετε το πυρέξ από το φούρνο και µε ένα κουτάλι απλώστε στην επιφάνειά του την επικάλυψη. Ξαναβάλτε το πυρέξ στο φούρνο και ψήστε για ακόµα 3΄-4΄ µέχρι να αρχίσει να κοχλάζει η επικάλυψη και να πάρει χρώµα. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το σερβίρετε.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πεντανόστιμος κορμός λεμονιού!

Πίτα με σολομό και γαρίδες!

Δείτε όλες τις συνταγές στο Athensmagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share