Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Υπέροχο κέικ με καρύδα και βρώμη, πάρα πολύ ελαφρύ!

Δείτε τη συνταγή...

11 Ιουνίου 2019 14:27
Υπέροχο κέικ με καρύδα και βρώμη, πάρα πολύ ελαφρύ!

Αν και εύκολο, αυτό το κέικ έχει ζουμερή υφή και περίπλοκη γεύση από το συνδυασμό των υλικών του. Αυτό το κεικ με καρύδα και βρώμη θα το λατρέψεις!

ΥΛΙΚΑ
15 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για το άλειμμα της φόρμας
10 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πασπάλισμα της φόρμας

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
90 γρ. νιφάδες βρόμης (κουάκερ)
300ml νερό, καυτό
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό ανάλατο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3/4 κ.γ. κανέλα
3 αυγά μεσαίου μεγέθους, (150 γρ.)
2 βανίλιες σε σκόνη
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
160 γρ. ζάχαρη καστανή (με μελάσα)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
50 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
70 γρ. ζάχαρη καστανή (με μελάσα)
50ml γάλα εβαπορέ
50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
80 γρ. ινδοκάρυδο, τριμμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείψτε µε λίγο βούτυρο ένα ορθογώνιο πυρέξ διαστάσεων 20 x 27 εκ. και πασπαλίστε το µε αλεύρι. Τινάξτε το πυρέξ για να φύγει το περιττό αλεύρι.

Φτιάξτε το κέικ. Σε ένα µπολ βάλτε τις νιφάδες βρόµης, το βραστό νερό και το βούτυρο. Ανακατέψτε µε ένα κουτάλι και αφήστε στην άκρη για 20΄ να φουσκώσουν οι νιφάδες βρόµης. Σε ένα άλλο µεγάλο µπολ ανακατέψτε µε ένα κουτάλι το αλεύρι, τη µαγειρική σόδα, το µπέικιν πάουντερ και τα µπαχαρικά. Προσθέστε τα αυγά, αφού τα χτυπήσετε ελαφρά, τα δύο είδη ζάχαρης και τις βανίλιες και ανακατέψτε µε έναν αυγοδάρτη µέχρι να µην έχει σβόλους το µείγµα σας. Ενώστε, τέλος, τα δύο µείγµατα (αυγών και βρόµης) και ανακατέψτε καλά µε σπάτουλα σιλικόνης να οµογενοποιηθούν.

Ψήστε το κέικ. Αδειάστε το µείγµα του κέικ στο πυρέξ και ψήστε το στη µεσαία σχάρα του φούρνου στους 180 °C στον αέρα για περίπου 30΄-35΄.

Φτιάξτε την επικάλυψη. Σε ένα µπολ ανακατέψτε µε ένα κουτάλι το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα, το ινδοκάρυδο και τα καρύδια, αφού τα ψιλοκόψετε, και αφήστε την επικάλυψη στην άκρη µέχρι να ψηθεί το κέικ.

Μοντάρετε το κέικ. Μόλις ψηθεί το κέικ, αποσύρετε το πυρέξ από το φούρνο και µε ένα κουτάλι απλώστε στην επιφάνειά του την επικάλυψη. Ξαναβάλτε το πυρέξ στο φούρνο και ψήστε για ακόµα 3΄-4΄ µέχρι να αρχίσει να κοχλάζει η επικάλυψη και να πάρει χρώµα. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το σερβίρετε.

Φοβερή πίτσα χωριάτικη!

Το Athensmagazine.gr βρίσκει για εσάς τις καλύτερες συνταγές για να απολαύσετε με τους φίλους και την οικογένεια της! Φτιάξτε την τέλεια χωριάτικη πίτσα!

Υλικά:

Για την ζύμη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 600-800 γρ
Ξηρή μαγιά στιγμής 1 φακελάκι

Ζάχαρη 1 κουταλάκι γλυκού
Αλάτι 1/2 κουταλάκι γλυκού
Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του καφέ
Νερό όσο πάρει

Για τη γέμιση

Ντομάτες 2 μέτριες κομμένες ροδέλες
Τυρί φέτα 300 γρ θρυμματισμένη
Ελιές 50 - 100 γρ ροδέλες
Πιπεριά πράσινη 1 μεγάλη
Ρίγανη
Μανιτάρια λευκά 10-15 τεμ κομμένα
Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ κομμένα σε ροδέλες
Κέτσαπ

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε την μαγιά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο νερό μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη.

Στρώνουμε λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου μας και τοποθετούμε την ζύμη μας μέσα. Αλείφουμε λίγο κέτσαπ σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και τοποθετούμε τα υλικά μας ανάλογα με την σειρά που προτιμάει ο καθένας.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθούν και να αποκτήσουν ένα ωραίο χρώμα (περίπου 20-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας).

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πεντανόστιμος κορμός λεμονιού!

Πίτα με σολομό και γαρίδες!

Δείτε όλες τις συνταγές στο Athensmagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share