Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Λαχταριστά κρουασάν χωρίς βούτυρο και αβγά!

Πεντανόστιμα!

5 Ιουνίου 2019 14:29
Λαχταριστά κρουασάν χωρίς βούτυρο και αβγά!

Νόστιμα και υγιεινά κρουασάν χωρίς αυγά και βούτυρο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή!

Υλικά

130 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως

140 γραμμάρια αλεύρι τύπου 00

60 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

140 ml γάλα

12 γραμμάρια μαγιά μπύρας

30 γραμμάρια φυτικό λάδι

Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

Διαλύστε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα. Σε ένα μίξερ χτυπήστε το αλεύρι ολικής και τύπου 00, τη ζάχαρη, το φυτικό λάδι, και το γάλα με τη μαγιά για περίπου ένα λεπτό. Όταν αναμειχθούν καλά και ζυμώστε τη ζύμη για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ομοιογενής. Προσθέστε το αλάτι και ζυμώστε για ένα λεπτό ακόμα. Θα πρέπει η ζύμη να γίνει μαλακιά και να μην κολλάει, αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι. Ύστερα αφήστε τη σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 3 ώρες.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξετε τη ζύμη με έναν πλάστη και σχηματίστε έναν κύκλο. Χωρίστε τον κύκλο σε 8 με 10 τρίγωνα ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε. Μπορείτε στο κέντρο κάθε τριγώνου να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα. Διπλώστε τα τρίγωνα ώστε να σχηματιστούν τα κρουασάν. Τοποθετήστε κάθε κρουασάν σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και σε απόσταση μεταξύ τους. Αφήστε τα κρουασάν μέσα στο φούρνο με αναμμένο το φως για 30- 60 λεπτά μέχει να διπλασιαστεί το μέγεθος τους. Ύστερα βουρτσίστε την κάθε επιφάνεια με λίγο γάλα. Ψήστε τα στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 10-15 λεπτά.

Κορμός ψυγείου ή αλλιώς μωσαϊκό!

Το Athensmagazine.gr ψάχνει και βρίσκει τις καλύτερες συνταγές για εσάς και τους φίλους σας!

Υλικά:

250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γρ. ζάχαρη άχνη


1 κουβερτούρα
5 κουταλιές της σούπας κονιάκ
5 κουταλιές της σούπας κακάο
250 γρ. μπισκότα πτι μπερ

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά να λιώσει. Ρίχνω μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια, και ανακατεύω συχνά, προσέχοντας να μη βράσει.

Μόλις λιώσει η κουβερτούρα, προσθέτω τη ζάχαρη άχνη, και το κακάο και ανακατεύω μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα.
Αποσύρω από τη φωτιά και σπάω τα μπισκότα μέσα σε ένα μπωλ.

Ρίχνω το μίγμα και προσθέτω τις 5 κουταλιές κονιάκ. Ανακατεύω πολύ καλά, για να καλυφθουν ολα τα μπισκότα από το μιγμα. Αφήνω το μίγμα να κρυώσει λίγο.

Απλώνω ένα κομμάτι λαδόκολα στον πάγκο και ρίχνω το μίγμα. Τυλίγω τη λαδόκολα γύρω από το μίγμα και δημιουργώ έναν κορμό. (ρολάρετε δεξια - αριστερά μέχρι να έχει ομοιόμορφο σχήμα).

Τυλίγω τη λαδόκολα στα άκρα για να μη χυθεί το μίγμα και το βάζω στην κατάψυξη για μερικές ώρες μέχρι να παγώσει. Όταν είναι έτοιμο το κόβω σε ροδέλες και σερβίρω σε πιατέλα τα κομμάτια.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά να λιώσει. Ρίχνω μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια, και ανακατεύω συχνά, προσέχοντας να μη βράσει.

Μόλις λιώσει η κουβερτούρα, προσθέτω τη ζάχαρη άχνη, και το κακάο και ανακατεύω μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα.
Αποσύρω από τη φωτιά και σπάω τα μπισκότα μέσα σε ένα μπωλ.

Ρίχνω το μίγμα και προσθέτω τις 5 κουταλιές κονιάκ. Ανακατεύω πολύ καλά, για να καλυφθουν ολα τα μπισκότα από το μιγμα. Αφήνω το μίγμα να κρυώσει λίγο.

Απλώνω ένα κομμάτι λαδόκολα στον πάγκο και ρίχνω το μίγμα. Τυλίγω τη λαδόκολα γύρω από το μίγμα και δημιουργώ έναν κορμό. (ρολάρετε δεξια - αριστερά μέχρι να έχει ομοιόμορφο σχήμα).

Τυλίγω τη λαδόκολα στα άκρα για να μη χυθεί το μίγμα και το βάζω στην κατάψυξη για μερικές ώρες μέχρι να παγώσει. Όταν είναι έτοιμο το κόβω σε ροδέλες και σερβίρω σε πιατέλα τα κομμάτια.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share