Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Σουφλέ ντομάτας με βασιλικό!

Δείτε τη συταγή...

31 Μαΐου 2019 11:52
Σουφλέ ντομάτας με βασιλικό!

Εύκολο και λαχταριστό το σουφλέ αυτό θα σας βγάλει από την δύσκολη θέση του ορεκτικού. Δείτε τη συνταγή και ξεκινήστε την μαγειρική...

ΥΛΙΚΑ
½ κιλό ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
3 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
4 αυγά μεσαίου μεγέθους χτυπημένα
250ml γάλα πλήρες αγελαδινό
30 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. κατίκι
1 κ. γ. αλάτι
30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ρίξτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τις για 15' μέχρι να μαλακώσουν. Λιώστε τις ,πιέζοντας τις με ένα πιρούνι και αμέσως μετά προσθέστε τον βασιλικό.
2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180o C στον αέρα.
3. Βάλτε σε ένα μπολ τα αυγά, το γάλα, το κατίκι , την ζάχαρη και το αλάτι. χτυπήστε τα με έναν αυγοδάρτη μέχρι να αφρατέψουν και τότε προσθέστε τον πουρέ ντομάτας. Ανακατέψτε ξανά να ενσωματωθούν τα υλικά.
4. Γεμίστε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί 25x15. Με λίγο νερό περίπου 2 εκ. σε ύψος.
5. Με ένα πινέλο βουτυρώστε ένα πυρίμαχο στρογγυλό σκεύος για σουφλέ 19x8 εκ. και αδειάστε μέσα το μείγμα. Πασπαλίστε με μοσχοκάρυδο.
6. Τοποθετήστε το μέσα στο μεγαλύτερο ταψί με το νερό ( μπεν-μαρί) και ψήστε το σουφλέ για 20'.

Συμβουλή. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον βασιλικό με φρέσκο δυόσμο.

Tα πιο νόστιμα καραμελωμένα ποπκόρν!

Το σνακ που συνοδεύει τις ταινίες, είναι πεντανόστιμο και αγαπημένο ακόμα και αν περιέχει μόνο βούτυρο και αλάτι.

Μπορείτε να πειραματιστείτε με μια εναλλακτική συνταγή, το καραμελωμένο ποπκόρν με σόγια σος είναι μια εξωτική παραλλαγή που επιφυλάσσει διαδοχικές -ευχάριστες- εκπλήξεις στον ουρανίσκο.

Υλικά

8 φλιτζ. έτοιμο ποπκόρν (από περίπου ½ φλιτζ. σπόρους καλαμποκιού)


¾ φλιτζ. ζάχαρη

¼ φλιτζ. νερό

¼ φλιτζ. σόγια σος

3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, κομματιασμένο

1 κ.σ. σησαμέλαιο

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

½ τζίντζερ σε σκόνη

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου. Στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψεκάζετε με σπρέι μαγειρικής ένα μπολ και προσθέτετε το ποπκόρν στο εσωτερικό του.


2. Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, αναμειγνύετε το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα, περίπου για 10 λεπτά.

3. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε στο σιρόπι τη σόγια σος, το βούτυρο και το σησαμέλαιο. Μόλις λιώσει όλο το βούτυρο, ξαναβάζετε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας και αφήνετε να πάρει μια βράση. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα.

4. Αποσύρετε ξανά την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τη μαγειρική σόδα και το τζίντζερ. Μόλις γίνουν ομοιόμορφο μείγμα, περιχύνετε στο ποπκόρν και ανακατεύετε να καλυφθεί καλά.


5. Απλώνετε το ποπκόρν στο ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά, ανακατεύοντάς το μία φορά περίπου στα 10 λεπτά.

6. Βγάζετε το ποπκόρν από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς προτού το σερβίρετε. Όσο περισσέψει (αμφίβολο ότι θα περισσέψει) μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο για πολλές μέρες.

Tip: Μη σας προβληματίσει αν, βγάζοντας το ποπκόρν από το φούρνο, η καραμέλα είναι κολλώδης. Θα γίνει σκληρή μόλις αρχίσει να κρυώνει. Αυτό το καραμελωμένο ποπκόρν μπορείτε να το φάτε άνετα με τα χέρια χωρίς να λερώνετε τα δάχτυλά σας.

Γιατί τα ποπ κορν του σινεμά είναι κίτρινα;

Τα ποπ κορν του σινεμά έχουν κάτι που ξεχωρίζουν από αυτά του σπιτιού. Εχουν μια απολαυστική, για πολλούς, βουτυρένια γεύση που τα κάνουν ακαταμάχητα.

Ωστόσο, αυτή η βουτυρένια αίσθηση που μας αφήνουν δεν έχει καμία σχέση με το... βούτυρο, καθώς δεν περιέχουν ούτε μια κουταλιά.

Το κίτρινο χρώμα που νομίζουμε πως έχουν από το βούτυρο, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μείγμα Flavacol, ενός αλατιού που «κολλάει» στο ποπ κορν και του κάνει να μην συσσωρεύεται στον πάτο του κουτιού, όπως θα γινόταν με το κλασικό θαλασσινό αλάτι, και ενός λαδιού που θυμίζει τη γεύση του βουτύρου.

Το Flavacol αποτελείται μεταξύ άλλων από Β καροτίνη, πολυδιμεθυλοσιλοξάνιο και τριτοταγή βουτυλυδροκινόνη, που έχουν κριθεί ασφαλή για κατανάλωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share