Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες στο φούρνο!

Εύκολο και γρήγορο!

28 Μαΐου 2019 08:39
Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες στο φούρνο!

Πεντανόστιμα μπουτάκια κοτόπουλου με τραγανή πέτσα και λαχταριστές πατάτες στο φούρνο. Ένα κλαστικό νόστιμο και υγιεινό καθημερινό φαγητό.Μια απλή εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα κλασικό πιάτο.

Υλικά συνταγής
4 μπούτια κοτόπουλου ολόκληρα με τη πέτσα τους
1 κιλό μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
1½ κ.σ. καυτερή ή γλυκιά πάπρικα
6-8 σκελίδες σκόρδο με το φλούδι τους, ελαφρώς κοπανισμένες (ή όσο σκόρδο σας αρέσει)
2 κ.σ. ξερή ρίγανη ή ξερό θυμάρι, τριμμένα
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μπολ βάζετε το ελαιόλαδο, τα σκόρδα (με τη φλούδα τους), τη ρίγανη, τη πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη για 20-30 λ να ενωθούν τα αρώματά τους.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνετε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου σας. Από πάνω απλώνετε τις πατάτες σε μια στρώση και ανάμεσά τους “στριμώχνετε” τα μπουτάκια κοτόπουλου και αλατοπιπερώνετε ελαφρώς.
Περιχύνετε ομοιόμορφα το κοτόπουλο και τις πατάτες με το μείγμα ελαιόλαδου (μαζί με τα σκόρδα). Προαιρετικά φοράτε γάντια μιας χρήσης και ανακατεύετε, τρίβοντας με τα δάχτυλά σας με το μείγμα ελαιόλαδου στο κοτόπουλο και τις πατάτες.
“Ξαπλώνετε” ομοιόμορφα τα υλικά σε μια στρώση και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ ή μέχρι να ροδίσουν καλά στην επιφάνειά τους. Μετά, βγάζετε για λίγο το ταψί από το φούρνο, γυρνάτε από την άλλη πλευρά τα μπουτάκια και τις πατάτες και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν στην επιφάνειά τους.
Ξεφουρνίζετε το φαγητό σας, βγάζετε από το ταψί τα σκόρδα τα οποία “τραβώντας” τα και πιέζοντάς τα ελαφρώς από τη μια άκρη τους αφαιρείτε εύκολη τη φλούδα τους που πετάτε και ξαναβάζετε μέσα στο ταψί τη ψημένη και μελωμένη ψίχα τους. Σερβίρετε ζεστό το κοτόπουλο με τις πατατούλες και καλή σας όρεξη.


Μοσχαράκι κοκκινιστό με ταλιατέλλες!

Ένα παραδοσιακό πιάτο στην Ελληνική κουζίνα που συνήθως το συνόδευται με χοντρά μακαρόνια και υπέροχη μυρωδιά και γεύση.

Μια συνταγή για πεντανόστιμο σιγοβρασμένο κοκκινιστό μοσχαράκι με ταλιατέλλες που σίγουρα θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση του!


Υλικά συνταγής


1.300 γρ. μοσχαρίσια σπάλα κομμένη σε κύβους 4 εκ.
80 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τις ταλιατέλλες
1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
2 κοφτές κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ½ κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 στικ κανέλας
5-6 κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
300 ml ζεστό νερό ή ζεστός ζωμός λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
500 γρ. ταλιαττέλες
κεφαλοτύρι πικάντικο ή ξερή μυζήθρα τριμμένα, για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής


Αφήνετε το κρέας εκτός ψυγείου 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το κόβετε σε κομμάτια τα οποία στεγνώνετε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και τα αλατίζετε ελαφρώς. Είναι σημαντικό να ροδίσει καλά το κρέας για να “θωρακίσει” τους ζωμούς του και να νοστιμίσει.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίζετε τα κομμάτια του κρέατος από όλες τις πλευρές για 8 λ περίπου. Τα βγάζετε από τη κατσαρόλα και με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρετε σε πιατέλα.

Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το σκόρδο, ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα και ανακατεύετε για 1 λ ή μέχρι να ζεσταθεί.

Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Ρίχνετε το πελτέ ντομάτας τον ανακατεύετε τριβοντάς τον στη βάση της κατσαρόλας, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το μπαχάρι, τη κανέλα, το δαφνόφυλλο και το ζεστό νερό ή το ζωμό λαχανικών ανακατεύετε και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, στο τελείως χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε το φαγητό σας για 1 ώρα.

Στη 1 ώρα μαγειρέματος αλατοπιπερώνετε το φαγητό σας και ανακατεύετε. Ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα στη χαμηλώτερη θερμοκρασία για άλλα 55-60 λ μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας. Αν στο τέλος έχουν μείνει αρκετά υγρά ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για επιπλέον 10 λ περίπου για να χυλώσει η σάλτσα.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν ετοιμαστεί το κρέας βράζετε τις ταλιατέλλες σας σε μπόλικο κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό. Τις σουρώνετε τις λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο και τις σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος. Ρίχνετε στις ταλιατέλλες 5-6 κ.σ. από τη σάλτσα του κρέατος και ανακατεύετε ελαφρώς να καλυφθούν οι ταλιατέλλες από τη σάλτσα. Τις πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και από πάνω στρώνετε τα κομμάτια κρέατος με την υπόλοιπη σάλτσα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share