Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Η πιο νόστιμη αφράτη τυρόπιτα με μπεσαμέλ!

Εύκολη και γρήγορη!

24 Μαΐου 2019 12:49
Η πιο νόστιμη αφράτη τυρόπιτα με μπεσαμέλ!

Μια πεντανόστιμη και αφράτη τυρόπιτα με μια κρεμώδη και βελούδινη υφή και με 3 διαφορετικά τυριά, μπεσαμέλ και τραγανό φύλλο.

Υλικά συνταγής
600 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
400 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
200 γρ. κασέρι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
Για τη μπεσαμέλ
60 γρ. βούτυρο
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
Για τη πίτα
7 φύλλα κρούστας
1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο για άλειμμα φύλλων
σουσάμι και μαυροσούσαμο για το πασπάλισμα (προαιρετικά)



Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο ένα ταψί 30×40 εκ. Θρυμματίζετε τη φέτα και ανθότυρο, τρίβετε το κασέρι, τα βάζετε όλα σε ένα μπολ, τα πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αφήνετε στην άκρη.
Για τη μπεσαμέλ: Ρίχνετε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα και μόλις λιώσει, ρίχνετε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα για 2-3 λ ή μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε το γάλα με μια κίνηση και συνεχίζετε το διαρκές ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Την αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και την αφήνετε να μισοκρυώσει. Μετά προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε καλά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνετε και τα τριμμένα τυριά, ανακατεύετε καλά με κουτάλι, δοκιμάσετε και διορθώνετε το αλατοπίπερο
Για τη πίτα: Στη βάση του λαδωμένου ταψιού στρώνετε τα 4 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο λαδωμένο ή βουτυρωμένα ένα ένα. Από πάνω αδειάζετε τη κρέμα με τα τυριά, την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και την ισιώνετε με την ανάποδη ενός κουταλιού.
Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα και πάλι λαδωμένα ή βουτυρωμένα ένα ένα. Πιάνετε τις άκρες των φύλλων και τις γυρίζετε προς τα μέσα δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από τη πίτα.
Λαδώνετε ή βουτυρώνετε καλά την επιφάνεια της πίτας, πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγο σουσάμι και λίγο μαυροσούσαμο και με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε τη πίτα σε τετράγωνα κομμάτια. Ψήνετε τη πίτα σας στο προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λ περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και γίνει τραγανό το φύλλο της.

Η πιο νόστιμη στριφτή τυρόπιτα!

Η Στριφτή Τυρόπιτα παίρνει την ονομασία της από το σχήμα της. Το φύλλο συνήθως είναι χειροποίητο, τραγανό κι αφράτο, αλλά μπορεί να γίνει και με αγοραστό.

Υλικά για 4 άτομα
½ κιλό φύλλο κρούστας για πίτες
500 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
250 γρ. ανθότυρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι
4 αβγά
αλάτι
πιπέρι
λιωμένο βούτυρο (για το άλειμμα των φύλλων)
σουσάμι (προαιρετικά)


Εκτέλεση
Αρχικά, ξεκινάτε τη συνταγή για τυρόπιτα στριφτή αλείφοντας με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζετε σε βαθύ μπολ τη φέτα, το ανθότυρο, το γιαούρτι και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα.
Ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε. Απλώνετε σε καθαρό πάγκο τα φύλλα κρούστας και με πινέλο αλείφετε ελαφρά το πρώτο φύλλο με βούτυρο.
Βάζετε μια μικρή ποσότητα από τη γέμιση στην άκρη και κατά μήκος του φύλλου και το τυλίγετε σε ρολό.
Στη συνέχεια τυλίγετε το ρολό σαν σαλιγκάρι και το τοποθετείτε στα κέντρο του ταψιού.
Αλείφετε με βούτυρο το δεύτερο φύλλο και αφού βάλετε τη γέμιση και το τυλίξετε σε ρολό, το βάζετε στο ταψί γύρω από το κεντρικό φύλλο.
Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Στη συνέχεια, αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ακόμα βούτυρο και πασπαλίζετε εάν θέλετε με σουσάμι.
Την ψήνετε για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά. Τη σερβίρετε ζεστή κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share