Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πεντανόστιμο: Αυτό το φανταστικό κέικ με αχλάδι και καρύδια θα σας κάνει να ξεχάσετε πως κάνετε δίαιτα!

Νόστιμο και χωρίς τύψεις!

23 Μαΐου 2019 13:15
Πεντανόστιμο: Αυτό το φανταστικό κέικ με αχλάδι και καρύδια θα σας κάνει να ξεχάσετε πως κάνετε δίαιτα!

Χωρίς να αναφερθούμε σε όλα τα μη βρώσιμα αντικείμενα όπως λουλούδια. Αλλά για το κέικ που θα δείτε παρακάτω, δεν θα χρειαστείτε τίποτα από αυτά και αυτό γιατί η διακόσμηση είναι ήδη μέσα στο κέικ

Θα χρειαστείτε:
4 μικρά αχλάδια
1 2/3 κούπες ζάχαρη
3 αβγά
115 γρ. βούτυρο
2/3 κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
1 κούπα αλεύρι
1 κ.σ σκόνη κακάο
1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
έτοιμο σιρόπι καραμέλας
λαδόκολλα
ζάχαρη άχνη (για διακόσμηση)
Οδηγίες:
Ξεφλουδίστε τα 4 αχλάδια (αφήνοντας τα κοτσάνια άθικτα στα 3) και βάλτε αυτά τα 3 μία κατσαρόλα με νερό και μία κούπα ζάχαρη. Σιγοβράστε για 20 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε τα από το νερό και βάλτε τα στην άκρη.

Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπήστε τα ασπράδια με 1/3 κούπας ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ με μίξερ μέχρι να γίνει σφιχτό το μίγμα.


Σε ένα άλλο μπολ, αναμείξτε το βούτυρο με το υπόλοιπο 1/3 κούπας ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρύδια, το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Τρίψτε και το αχλάδι που έχει μείνει και ανακατέψτε ξανά.
Προσθέστε και τα χτυπημένα ασπράδια και αφού ανακατέψτε όλα τα συστατικά, ρίξτε το μίγμα σε ένα σκεύος για κέικ που να είναι καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Βάλτε και τα 3 αχλάδια στην μέση και από πάνω τους ρίξτε το σιρόπι καραμέλας. Ψήστε στους 180 για 35 λεπτά.
Γαρνίρετε με λίγη άχνη ζάχαρη και καρύδια και είστε έτοιμοι!

Πεντανόστιμο κέικ με πραλίνα

Αφράτο κέικ με πραλίνα σερβιρισμένο με έξτρα λιωμένη πραλίνα, άριστο συνοδευτικό για το πρωινό με γάλα, το απόγευμα στον καφέ και στο τσάι.

ΥΛΙΚΑ
Για το Κέικ

6 μεγάλα αβγά (χωριστά οι κρόκοι από το ασπράδι)

1 Πρέζα αλάτι

125 γρ βούτυρο μαλακωμένο

400 γρ πραλίνα φουντουκιού

100 γρ τριμμένο φουντούκι

100 γρ κουβερτούρα λιωμένη

Υλικά για την επικάλυψη

100 γρ φουντούκι

100 ml κρέμα γάλακτος

100 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.
2.Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός το βούτυρο, την πραλίνα φουντουκιού, τη λιωμένη σοκολάτα και έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους και το τριμμένο φουντούκι και αφήνουμε στην άκρη.
3.Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια και το αλάτι με το σύρμα μέχρι να κάνουμε μια μαρέγκα, όχι όμως πολύ σφιχτή.
4.Ρίχνουμε το ένα τρίτο της μαρέγκας στο μείγμα με τη πραλίνα φουντουκιού ανακατεύοντας με μία σπάτουλα έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και έπειτα προσθέτουμε το άλλο ένα τρίτο ανακατεύοντας πολύ απαλά το μείγμα για να μη χάσει τον όγκο του και έπειτα το τελευταίο ένα τρίτο από την μαρέγκα.
5.Θέλουμε το μίγμα να είναι αφράτο και γι’ αυτό το λόγο δεν ανακατεύομαι πολύ δυνατά.
6.Παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 22 εκ και «βούτυροκακαώνουμε» όλη την επιφάνεια της φόρμας.
7.Αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε αυτή και ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά.
8.Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα χωρίς να ξεφορμάρουμε.
9.Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα φουντούκια μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν το άρωμά τους (καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε φουντούκια χωρίς τη φλούδα τους). Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε ένα κρύο ταψί.
10.Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα. Μόλις πάρει μία βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
11.Ξεφορμάρουμε το κέικ αφήνοντάς το όμως πάνω στη βάση της φόρμας (αυτό το κάνουμε γιατί το κέικ είναι βαρύ και αν πάμε να το ξεφορμάρουμε τελείως μπορεί να σπάσει)
12.Ρίχνουμε την γκανάζ από πάνω και διακοσμούμε με τα ψημένα φουντούκια.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Απολαυστικός σολωμός με μουστάρδα!

Πεντανόστιμη μπολονέζ φούρνου!

Δείτε όλες τις συνταγές στο Athensmagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share