Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τέλειο χοιρινό με πατάτες στο φούρνο!

Φοβερή συνταγή!

20 Μαΐου 2019 10:14
Τέλειο χοιρινό με πατάτες στο φούρνο!

Το Athensmagazine.gr ψάχνει και βρίσκει για εσάς τις καλύτερες συνταγές! Αυτή την φορά σας προτείνουμε το τέλειο χοιρινό με πατάτες στον φούρνο!

Υλικά:

1-1,5 κιλό κρέας σε ένα κομμάτι ή σε δύο (το πολύ) κομμάτια

1,5 κιλό πατάτες
½ κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι
Χυμό δύο λεμονιών (περίπου μισή κούπα)

Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές στακοβούτυρο

Εκτέλεση:

Πλένουμε το κρέας και το αλατίζουμε .Με τα χέρια μας απλώνουμε το αλάτι να πάει παντού. Το αφήνουμε να το πιάσει το αλάτι τουλάχιστον μια ώρα. Πολλοί το αλατίζουν αποβραδίς και το βάζουν στο ψυγείο.

Ανάβουμε το φούρνο στους 200-220 βαθμούς. Βάζουμε 1-2 κουταλιές λάδι στα χέρια μας και περνάμε όλη του την επιφάνεια. Το βάζουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους ώστε να μένει χώρος και για τις πατάτες.

Αν χρησιμοποιήσουμε στακοβούτυρο ή άλλο βούτυρο γάλακτος βάζουμε μικρά κομματάκια βουτύρου σε διάφορα σημεία . Χρησιμοποιούμε το μισό βούτυρο στο κρέας.

Ρίχνουμε στο ταψί μισή κούπα νερό και το βάζουμε στο φούρνο ακόμη κι αν δεν έχει φτάσει στη ζητούμενη θερμοκρασία (στην πρώτη σχάρα ξεκινώντας από κάτω).

Όταν αλλάξει χρώμα από τη μια πλευρά το γυρίζουμε και από την άλλη. Σε μια ώρα περίπου, χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς την θερμοκρασία και προσθέτουμε τις πατάτες γύρω από το κρέας κομμένες σε μεγάλες φέτες και αλατισμένες.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και 1,5 κούπα νερό περίπου. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια ανάμεσα στις πατάτες. Αφήνουμε να ψήνεται για δύο ακόμη ώρες πάνω κάτω, ανάλογα με το είδος του κρέατος και την ένταση του φούρνου μας.

Πρέπει να πιεί όλα τα υγρά του αλλά να μη ξεραθεί το ταψί. Αν χρειαστεί γυρίζουμε το κρέας μια δυό φορές, και ανακατεύουμε προσεκτικά τις πατάτες χωρίς να τις διαλύσουμε.

Δέκα λεπτά πριν τελειώσει περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και σβήνουμε το φούρνο.

Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με πλούσια σαλάτα και καλό κόκκινο κρασί.

Καλή επιτυχία!

Τέλεια Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα!

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει την τέλεια Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα! Διαβάστε προσεκτικά την συνταγή για να την φτιάξετε!

Υλικά

5-6 μελιτζάνες φλάσκες περίπου 2 κιλά
3-4 κουτ.σούπας παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο στο γουδί ή στον τρίφτη
2 κουτ.σούπας ξύδι από κρασί ή balsamico
3 κουτ.γλυκού αλάτι θαλασσινό
7-8 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ.τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και κόβουμε το κοτσάνι.

Τις βάζουμε όπως είναι σε ένα ταψί και αφού τις τρυπήσουμε από πάνω με το μαχαίρι, τις ψήνουμε στούς 200 βαθμούς πάνω κάτω ή στούς 180 στόν αέρα για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά.

Οταν τις ξεφουρνήσουμε τις αφήνουμε να κρυώσουν για 1 ώρα περίπου σκεπασμένες με μία σακούλα και μετά τίς καθαρίζουμε από τις φλούδες πού βγαίνουν εύκολα.

Με το χέρι μας τις δυαλύουμε κάθετα σαν χοντρές κλωστές και τις βάζουμε σε ένα δοχείο η τάπερ.

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με το χέρι για να πάνε παντού.

Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για 2-3 ώρες να κρυώσει.

Είναι έτοιμη για σερβίρισμα και αποτελεί μοναδικό καλοκαιρινό μεζέ, και όχι μόνο.

Στό τέλος αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγη τριμμένη φέτα κατά προτίμηση.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share