Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019

Τέλεια συνταγή για Παστουρμαδόπιτα!

Δοκιμάστε την!

19 Μαΐου 2019 10:04
Τέλεια συνταγή για Παστουρμαδόπιτα!

Παστουρμαδόπιτα… Μια φανταστική πίτα με καταγωγή από τη Πόλη, γνωστή και ως πίτα της Καισαρείας, που θα ξετρελάνει με την υπέροχη πικάντικη γεύση της ακόμα και όσους δεν τους αρέσει ιδιαίτερα ο παστουρμάς. Μια εύκολη συνταγή για μερακλίδικη νοστιμότατη πίτα! Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

Για τη γέμιση
10 φέτες παστουρμά
230 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1/4 ματσάκι μαϊντανού, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για το φύλλο
1 συσκευασία σφολιάτα
1 αυγό χτυπημένο
ελαιόλαδο για άλειμμα
παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)

Παστουρμαδόπιτα

Εκτέλεση συνταγής

Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς στον αέρα και βάζετε τη σχάρα στη μέση του φούρνου. Λαδώνετε ένα ταψί με διάσταση βάσης 25×25 εκ., προαιρετικά το στρώνετε και με χαρτί ψησίματος, και το αφήνετε στην άκρη.

Βγάζετε το τσιμένι (το γύρω-γύρω) από το παστουρμά, τον κόβετε σε μικρά κομμάτια και τον βάζετε σε ένα μπολ. Τρίβετε το κασέρι και το προσθέτετε στο μπολ με το παστουρμά μαζί με το θυμάρι και λίγο πιπέρι. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη.

Πλένετε τις ντομάτες και αφαιρείτε τα κοτσάνια τους. Τις κόβετε οριζόντια στη μέση και τις στύβετε μέσα σε μπολ για να φύγουν οι ζωμοί τους και τα σποράκια τους. Αφήνετε το μπολ στην άκρη και σκουπίζετε (ταμπονάροντας με απορροφητικό χαρτί) τις ντομάτες να φύγουν τα πολλά υγρά τους,

Στη συνέχεια τις κόβετε σε μικρά κομματάκια τα οποία ρίχνετε στο μπολ με το παστουρμά. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας λίγο αλάτι μετά από δοκιμή.
Για το φύλλο: Στρώνετε στη βάση του ταψιού το 1 φύλλο σφολιάτας, από πάνω ρίχνετε το μείγμα παστουρμά και τον απλώνετε ομοιόμορφα αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες της σφολιάτας για να κολλήσει από πάνω η 2η σφολιάτα.
Αλείφετε με το χτυπημένο αυγό το κενό στις άκρες της σφολιάτας, γύρω γύρω, και από πάνω καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. “Πατάτε” καλά τις άκρες με ένα πιρούνι να κολλήσουν καλά οι άκρες των φύλλων μεταξύ τους και τις τυλίγετε προς τα μέσα. Φροντίζετε να “κολλήσουν” καλά τα φύλλα για να χυθεί η γέμιση κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Αλείφετε από πάνω τη σφολιάτα με λίγο ελαιόλαδο και με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και τη τρυπάτε με ένα μαχαίρι, σε διάφορα σημεία, για να φεύγουν οι ατμοί και να μη φουσκώσει. Προαιρετικά πασπαλίζετε λίγο παπαρουνόσπορο και ψήνετε τη πίτα σας στο προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λ ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αν απαιτηθεί, σκεπάστε την επιφάνεια της πίτας με αλουμινόχαρτο, για να μη καεί μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Η πιο νόστιμη στριφτή τυρόπιτα!

Η Στριφτή Τυρόπιτα παίρνει την ονομασία της από το σχήμα της. Το φύλλο συνήθως είναι χειροποίητο, τραγανό κι αφράτο, αλλά μπορεί να γίνει και με αγοραστό.

Υλικά για 4 άτομα
½ κιλό φύλλο κρούστας για πίτες
500 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
250 γρ. ανθότυρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι
4 αβγά
αλάτι
πιπέρι
λιωμένο βούτυρο (για το άλειμμα των φύλλων)
σουσάμι (προαιρετικά)

 Η πιο νόστιμη τυρόπιτα στριφτή!
Εκτέλεση
Αρχικά, ξεκινάτε τη συνταγή για τυρόπιτα στριφτή αλείφοντας με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζετε σε βαθύ μπολ τη φέτα, το ανθότυρο, το γιαούρτι και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα.
Ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε. Απλώνετε σε καθαρό πάγκο τα φύλλα κρούστας και με πινέλο αλείφετε ελαφρά το πρώτο φύλλο με βούτυρο.
Βάζετε μια μικρή ποσότητα από τη γέμιση στην άκρη και κατά μήκος του φύλλου και το τυλίγετε σε ρολό.
Στη συνέχεια τυλίγετε το ρολό σαν σαλιγκάρι και το τοποθετείτε στα κέντρο του ταψιού.
Αλείφετε με βούτυρο το δεύτερο φύλλο και αφού βάλετε τη γέμιση και το τυλίξετε σε ρολό, το βάζετε στο ταψί γύρω από το κεντρικό φύλλο.
Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Στη συνέχεια, αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ακόμα βούτυρο και πασπαλίζετε εάν θέλετε με σουσάμι.
Την ψήνετε για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά. Τη σερβίρετε ζεστή κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τέλεια σαλάτα με φακές και ντοματίνια!

Σπαγγέτι με σκόρδο και μελιτζάνες!

Δείτε όλες τις συνταγές στο Athensmagazine.gr!

 
 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share