Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φανταστικό ελιόψωμο!

Πανεύκολη συνταγή!

16 Μαΐου 2019 22:20
Φανταστικό ελιόψωμο!

Φτιάξτε το φανταστικό ελιόψωμο που σας προτείνουμε! Πραγματικά είναι μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή!

Υλικά:

500 γρ αλεύρι χωριάτικο (για ψωμί)
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις


1 φακελάκι ξηρή μαγιά
½ κ γλ ζάχαρη
1 κ γλ αλάτι
1 κ σ μέλι (αν είναι και θυμαρίσιο ακόμη καλύτερα)
2 κ σ ελαιόλαδο
½ λίτρο χλιαρό νερό
12 περίπου ελιές Καλαμών (ή ότι άλλη ελιά θέλεις)
μια χούφτα φρέσκα φυλλαράκια ρίγανη (ή ξερή αν δεν έχεις φρέσκια)
λευκό & μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση:

Σε μια λεκανίτσα ρίχνεις μια κούπα από το χλιαρό νερό, την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι και το μέλι τ’ ανακατεύεις και αφήνεις για 3-4 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια ρίχνεις το αλεύρι μέσα στο μείγμα με την μαγιά, κάνεις μια λακουβίτσα στο κέντρο, προσθέτεις το νερό (σιγά σιγά –ίσως να μην το χρειαστείς και όλο) και τις 2 κ σ ελαιόλαδο κι αρχίζεις να ζυμώνεις.
Η ζύμη σου θα πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλά στα χέρια.
Χωρίζεις τη ζύμη σε όσα μέρη θες και πλάθεις καρβελάκια. Εγώ όπως βλέπεις την χώρισα σε δύο καρβελάκια.
Το δεύτερο το άφησα σκέτο κι απλά το πασπάλισα με μπόλικο λευκό σουσάμι.

Στο καρβελάκι με τις ελιές, απλά ανοίγεις τη ζύμη σου με τον πλάστη και απλώνεις πάνω της τις ελιές Καλαμών, τις οποίες έχεις κόψει στη μέση κι έχεις αφαιρέσει το κουκούτσι. Προσθέτεις και φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη καθώς και 1-2 κ σ ελαιόλαδο. Ξεκινάς να κλείνεις το καρβελάκι σου παίρνοντας την ζύμη από τις άκρες και φέρνοντας τες προς το κέντρο σαν να φτιάχνεις ένα πουγκάκι. Κλείνεις όμως καλά την κορυφή για να μην σου χυθεί η γέμιση όταν το καρβελάκι θα ψήνεται στον φούρνο. Ραντίζεις την επιφάνεια του με λίγο νερό για να κολήσει και το μπόλικο σουσάμι με το οποίο θα το πασπαλίσεις, κάνεις και μερικές απαλές χαραγματιές και ψήνεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Όπως πολλές φορές έχω πει, φούρνος από φούρνο διαφέρει , γι’ αυτό να έχεις το νου σου.

Την ζύμη αυτή μπορείς να την χωρίσεις σε περισσότερα από δύο καρβελάκια και να φτιάξεις έτσι ατομικά γεμιστά ή σκέτα ψωμάκια.
Καλό θα είναι να διατηρήσεις το ψωμάκι σου ζεστό μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Το ζεστό ψωμί έχει άλλη νοστιμιά, δεν συμφωνείς;!
Ότι σου περισσέψει, τύλιξε το σε μια πετσέτα. Διατηρείται έτσι και την επόμενη μέρα.

Τέλεια πίτσα μαργαρίτα!

Το Athensmagazine.gr ψάχνει και βρίσκει τις καλύτερες συνταγές για την οικογένεια σας! Αυτή τη φορά σας προτείνουμε την τέλεια πίτσα μαργαρίτα!

Υλικά:

Για τη ζύμη

1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
70 ml νερό χλιαρό
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
50 ml ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

2 μπάλες (περίπου 60 γρ.) μοτσαρέλα, στραγγισμένη, σε λεπτές φέτες
1 δόση σάλτσα ντομάτας

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα αφρίσει λίγο η επιφάνεια του μείγματος). Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι πιο σφιχτή, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας χλιαρό νερό. Αν όμως είναι πιο υδαρής, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη λαδώνουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξεσκεπάζουμε, την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για άλλα 20 λεπτά, να ξαναφουσκώσει. Ανοίγουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλα ή με τον πλάστη σε διάμετρο περίπου 38 εκ. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί (ρηχό, ειδικό για πίτσα, ή τη λαμαρίνα του φούρνου) και απλώνουμε πάνω του τη ζύμη.

Για την επικάλυψη: Προθερμαίνουμε καλά (για τουλάχιστον 10 λεπτά) τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Καλύπτουμε τη ζύμη ομοιόμορφα με σάλτσα ντομάτας, απλώνουμε το τυρί και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί η ζύμη και από κάτω.

*Σάλτσα ντομάτας: Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε 2 πολύ ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου για 15 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε αμέσως 3-4 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια και ψιλοκομμένες, και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο, ή ρίγανη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share