Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πεντανόστιμο κέικ με πραλίνα!

Εύκολο και γρήγορο!

16 Μαΐου 2019 10:52
Πεντανόστιμο κέικ με πραλίνα!

Αφράτο κέικ με πραλίνα σερβιρισμένο με έξτρα λιωμένη πραλίνα, άριστο συνοδευτικό για το πρωινό με γάλα, το απόγευμα στον καφέ και στο τσάι.

ΥΛΙΚΑ
Για το Κέικ

6 μεγάλα αβγά (χωριστά οι κρόκοι από το ασπράδι)

1 Πρέζα αλάτι

125 γρ βούτυρο μαλακωμένο

400 γρ πραλίνα φουντουκιού

100 γρ τριμμένο φουντούκι

100 γρ κουβερτούρα λιωμένη

Υλικά για την επικάλυψη

100 γρ φουντούκι

100 ml κρέμα γάλακτος

100 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.
2.Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός το βούτυρο, την πραλίνα φουντουκιού, τη λιωμένη σοκολάτα και έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους και το τριμμένο φουντούκι και αφήνουμε στην άκρη.
3.Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια και το αλάτι με το σύρμα μέχρι να κάνουμε μια μαρέγκα, όχι όμως πολύ σφιχτή.
4.Ρίχνουμε το ένα τρίτο της μαρέγκας στο μείγμα με τη πραλίνα φουντουκιού ανακατεύοντας με μία σπάτουλα έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και έπειτα προσθέτουμε το άλλο ένα τρίτο ανακατεύοντας πολύ απαλά το μείγμα για να μη χάσει τον όγκο του και έπειτα το τελευταίο ένα τρίτο από την μαρέγκα.
5.Θέλουμε το μίγμα να είναι αφράτο και γι’ αυτό το λόγο δεν ανακατεύομαι πολύ δυνατά.
6.Παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 22 εκ και «βούτυροκακαώνουμε» όλη την επιφάνεια της φόρμας.
7.Αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε αυτή και ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά.
8.Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα χωρίς να ξεφορμάρουμε.
9.Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα φουντούκια μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν το άρωμά τους (καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε φουντούκια χωρίς τη φλούδα τους). Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε ένα κρύο ταψί.
10.Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα. Μόλις πάρει μία βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
11.Ξεφορμάρουμε το κέικ αφήνοντάς το όμως πάνω στη βάση της φόρμας (αυτό το κάνουμε γιατί το κέικ είναι βαρύ και αν πάμε να το ξεφορμάρουμε τελείως μπορεί να σπάσει)
12.Ρίχνουμε την γκανάζ από πάνω και διακοσμούμε με τα ψημένα φουντούκια.

Το πιο νόστιμο κέικ καρότου!

Ένα κέικ καρότου με υπέροχη υφή, όση υγρασία χρειάεται και την απολαυστική αντίθεση που δίνει το γλυκό με την ξινή-αλμυρή κρέμα. Η πιο νόστιμη συνταγή!

Υλικά για 4 άτομα

150 ml ελαιόλαδο
240 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 ½ κ. γ. κανέλα σε σκόνη
½ κ. γ. τζίντζερ σε σκόνη
240 γρ. καστανή ζάχαρη
260 γρ. καρότα τριμμένα στον τρίφτη
3 αβγά χτυπημένα


Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Λαδώνετε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά.
Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα τριμμένα καρότα και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ενσωματώνετε τα αβγά και το ελαιόλαδο και αναμειγνύετε καλά.
Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε για 1 ώρα ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα όταν τη βυθίζετε στο κέντρο του κέικ.
Το μεταφέρετε σε ένα δίσκο και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share