Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η συνταγή για τον τέλειο παραδοσιακό μουσακά!

Το αγαπημένο ελληνικό πιάτο...

13 Μαΐου 2019 14:41
Η συνταγή για τον τέλειο παραδοσιακό μουσακά!

Ο μουσακάς είναι ένα από το πιο γνωστά και αγαπημένα ελληνικά πιάτα...Όλοι γνωρίζουν το greek mousaka!

Αν και ωραίος ο μουσακάς δεν είναι εύκολο πιάτο καθώς θέλει χρόνο και τέχνη. Είναι μπελαλίδικος! Αλλά όσοι ξέρουν να τον φτιάχνουν, μπορούν να το απολαύσουν!

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο αλλά δεν πραγματικότητα δεν είναι τόσο! Εμείς βρήκαμε τη συνταγή για τα φτιάξετε το πιο ωραίο μουσακά!

Υλικά:

4 κ.γ. ελαιόλαδο

3 μεσαίες κομμένες σε φέτες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1,5 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. ρίγανη

500 γρ. αρνίσιος κιμάς

2 κ.γ. πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 150 ml. νερό

150 ml κόκκινο κρασί

Ένα ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

Για τη μπεσαμέλ

500 ml γάλα

60 γρ. βούτυρο

60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι

2 αυγά χτυπημένα

Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

1.Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 οC. Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος, σε φέτες πάχους μισού εκατοστού και τοποθετήστε τις σε χαρτί ψησίματος που έχετε λαδώσει ελαφρώς. Ραντίστε τις με λίγο λάδι και ψήστε τις για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.

2.Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίξτε 2 κ.γ. λάδι και σε μεσαία φωτιά τσιγαρίστε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο, την κανέλα και τη ρίγανη, μαγειρέψτε για δυο επιπλέον λεπτά και μετά αναμείξτε το μείγμα με τον κιμά. Ανεβάστε λίγο τη φωτιά και ψήστε μέχρι να πάρει καφέ χρώμα ο κιμάς και μέχρι το μίγμα να στεγνώσει. Ύστερα, προσθέστε τον ντοματοπελτέ και το κρασί και αφήστε τα να σιγοβράσουν. Στη συνέχεια χαμηλώστε τελείως τη φωτιά και αφήστε για 30-40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Στο τέλος, ρίξτε και το μαϊντανό.

3.Όσο σιγοβράζει ο κιμάς, ετοιμάστε τη μπεσαμέλ. Ζεστάνετε το γάλα καλά, χωρίς να βράσει και λιώστε το βούτυρο σε ένα ξεχωριστό σκεύος. Ρίξτε το αλεύρι στο βούτυρο, μαγειρέψτε για 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε σιγά σιγά το μίγμα στο γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και μετά ρίξτε το τριμμένο τυρί. Αναμείξτε καλά μέχρι να λιώσει και το τυρί.

Αφού λιώσει, βγάλτε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Αφού κρυώσει, ρίξτε μέσα τα αυγά, αλάτι (κατά προτίμηση) και τέλος το μοσχοκάρυδο. Το μοσχοκάρυδο μη το φοβηθείτε. Έχει μεν έντονη γεύση, αλλά το πιάτο το ζητάει.

4. Τέλος, απλώστε το ένα τρίτο από τις μελιτζάνες στη βάση του ταψιού και από πάνω απλώστε τον μισό κιμά. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τελική στρώση από μελιτζάνες και με αποκορύφωμα τη μπεσαμέλ. Ψήστε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, ενώ πριν σερβίρετε, αφήστε τον μουσακά να κρυώσει για μισή ώρα περίπου.

Πανεύκολη και πεντανόστιμη λουκανικόπιτα!

Λουκανικόπιτα πανεύκολη και πεντανόστιμη! Μια απλή εύκολη και γρήγορη συνταγή!

Δείτε πιο κάτω τα βήματα:

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share