Στήθος φιλέτο κοτόπουλου με μανιτάρια και πεντανόστιμη σάλτσα στη κατσαρόλα.
Μια πολύ απλή, εύκολη συνταγή για ένα αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους πιάτο. Με ότι συνοδευτικό και αν το σερβίρετε, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικό, το σίγουρα είναι ότι θα απολαύσετε ένα υπέροχο, υγιεινό πιάτο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι σας.
Υλικά συνταγής
1 κιλό φιλέτο στήθος κοτόπουλου
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλ. τσαγιού ελαφρώς συμπυκνωμένο ντοματοχυμό
2 ½ φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
2 μεγάλες κ.σ. βούτυρο φρέσκο
450 γρ. φρέσκα, λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 36% (ή γιαούρτι ή γάλα καρύδας)
1 μεγάλη κ.σ. μουστάρδα Dijon
1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό ή κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση συνταγής
Κόβετε το στήθος σε κύβους 4 εκ. περίπου και τους αλατοπιπερώνετε καλά. Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μόλις κάψει σοτάρετε τους κύβους κοτόπουλου, σε παρτίδες, μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές και τους μεταφέρετε σε ένα μπολ.
Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτετε στη κατσαρόλα 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά, για 3 λ περίπου, ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ.
Ξαναβάζετε στη κατσαρόλα τους σοταρισμένους κύβους κοτόπουλου και μόλις ζεσταθούν καλά “σβήνετε” με το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί το κρασί και στη συνέχεια ρίχνετε το ντοματοχυμό και το ζωμό κοτόπουλου. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, μισο-σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της (την αφήνετε λίγο ανοιχτή να φεύγουν οι ατμοί) και αφήνετε το κοτόπουλο να σιγοβράσει για 30-35 λ περίπου.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις 2 κ.σ. βούτυρο. Ρίχνετε τα μανιτάρια σε φέτες, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν και μαλακώσουν καλά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.
Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο σας προσθέτετε στη κατσαρόλα τα μανιτάρια, τη κρέμα γάλακτος (ή γιαούρτι ή γάλα καρύδας ή ξινόγαλα), τη μουστάρδα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο, ανακατεύετε και αποσύρετε αμέσως τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σερβίρετε αμέσως ζεστό το φαγητό σας, γαρνιρισμένο με φρέσκα φύλλα μαϊντανού και το συνοδεύετε με ρύζι πιλάφι, ή πατάτες πουρέ ή τηγανιτές ή ζυμαρικό επιλογής σας.
Το πιο νόστιμο μοσχαράκι κοκκινιστό κρασάτο με πένες!
Πεντανόστιμο κοκκινιστό μοσχαράκι με μπόλικο κόκκινο κρασί και πολλά μυρωδικά που θα απογειώσουν τη γεύση σας.
Μια συνταγή για το τέλειο κοκκινιστό μαζί με πένες!
Υλικά συνταγής
1.200 γρ. μοσχάρι κατά προτίμηση ουρά, κομμένο σε φέτες πάχους 3 εκ.
50 ml ελαιόλαδο + 80 ml επιπλέον, για το σερβίρισµα
1 φιάλη (750 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
8-10 σκελίδες σκόρδου (ή όσο θέλετε), καθαρισµένες, ολόκληρες
4 µικρά ξερά κρεµµύδια, καθαρισµένα και ολόκληρα
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και ολόκληρα
2 κλωνάρια σέλερι, καθαρισμένα και ολόκληρα
10 κεδροκούκουτσα (σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και σε µπαχαράδικα) προαιρετικά
1 κ.σ. κόκκοι μαύρου πιπεριού
2 φύλλα δάφνης
2 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
1 γεμάτη κ.σ. πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 150 ml νερό
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
1 πακέτο πένες
1/2 ματσάκι μαϊντανός, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε τα 50ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρέας για 8 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει απ” όλες τις πλευρές. Το βγάζετε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, το μεταφέρετε σε ένα μπολ και το αφήνετε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρασί, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι.
Τυλίγετε σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι τα κεδροκούκουτσα, το πιπέρι και τη δάφνη, το δένετε µε σπάγκο και το βυθίζετε στη κατσαρόλα μέσα στο κρασί.
Ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτετε και τόσο νερό ώστε να καλυφθεί το κρέας και τα μαγειρεύετε όλα μαζί σε δυνατή φωτιά για 5 λ ή μέχρι να πάρουν βράση τα υγρά, ξαφρίζοντας εν τω μεταξύ το φαγητό αν απαιτείται.
Στη συνέχεια προσθέτετε το πελτέ, τις ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας με τους χυμούς τους, το θυμάρι και αλατοπίπερο, χαμηλώνετε τη φωτιά τόσο ώστε το υγρό μόλις που να ανακινείται, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε το φαγητό σας για 4 ώρες.
Στη συνέχεια αποσύρετε το φαγητό σας από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να κρυώσει. Μετά βγάζετε τις φέτες κρέατος από τη κατσαρόλα, τις μεταφέρετε σε πιατέλα και αφαιρείτε και το τουλπάνι με τα μπαχαρικά.
Σουρώνετε το ζουμί, πιέζετε με ένα κουτάλι τα λαχανικά για να έχετε το μέγιστο της γεύσης τους και πετάτε ότι έχουν απομείνει στο σουρωτήρι. Ξαναρίχνετε το ζουμί στη κατσαρόλα και το βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθεί στα 700 ml περίπου (3-3½ φλ. περίπου).
Προσθέτετε στη σάλτσα και το κρέας που αφήσατε στην άκρη, μαζί με τους ζωμούς του που έμειναν στο μπολ, και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1 λ να ζεσταθεί και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Εν τω μεταξύ βράζετε το ζυµαρικό σας σε άφθονο αλατισµένο νερό 2 λ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Το σουρώνετε και το ξαναρίχνετε στη κατσαρόλα.
Παίρνετε τη μισή περίπου ποσότητα της σάλτσας, τη ρίχνετε στα ζυμαρικά σας, ανακατεύετε απαλά και τα αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το μαϊντανό και τα 80 ml επιπλέον ελαιόλαδο, ανακατεύετε και σερβίρετε το κρέας με το ζυμαρικό σας με την υπόλοιπη σάλτσα. Τα πασπαλίζετε προαιρετικά με τριμμένο τυρί επιλογής σας.