Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Περίσσεψαν κρέατα από χθες; Δείτε τι μπορείτε να φτιάξετε!

Τίποτα δεν πάει χαμένο!

29 Απριλίου 2019 11:13
Περίσσεψαν κρέατα από χθες; Δείτε τι μπορείτε να φτιάξετε!

Για άλλη μία φορά φέτος το Πάσχα, κρατήσαμε την παράδοση ψήνοντας αρνί ή χοιρινό (σ.σ.: το κοντοσούβλι δηλαδή). Το κάθε κρέας ωστόσο, μπορεί να ξαναφαγωθεί, δίνοντας αφορμή για μερικά από τα καλύτερα σάντουιτς. Δώσε βάση.

Η μαγεία του κάρυ στο αρνί

Μπορεί με το που διάβασες την λέξη κάρυ να πήγε το μυαλό σου στα καυτερά, αλλά υπάρχει και το γλυκό κάρυ. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Επειδή το αρνί είναι λιπαρό κρέας, χρειάζεται σως που να γλυκίζουν. Οτιδήποτε καυτερό, δεν θα είναι άσχημο, αλλά θα είναι βαρύ. Να λοιπόν μία καλή συνταγή για σως -και απλή- που θα απογειώσει την γεύση του αρνιού. Σε ένα μικρό μπολ ρίξε δύο κουταλιές της σούπας μαγιονέζα και μία μουστάρδα. Πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού κάρυ και χτύπησε τα μέχρι να γίνουν ομοιόμορφα. Το πόσο δυνατή θέλεις να είναι η γεύση του κάρυ, είναι κάτι που το αποφασίζεις εξ’ ολοκλήρου εσύ. Αν σου φαίνεται πως η γεύση «χάνεται» πρόσθεσε μισό κουταλάκι ακόμη. Το αρνί μπορεί να φαγωθεί είτε κρύο -αφαιρώντας το λίπος που έχει μείνει πάνω με ένα μαχαίρι- είτε ζεστό. Αν αποφασίσεις να το κάνεις ζεστό, μην μπλέξεις με τηγάνια. Αρχικά ξεχώρισε το κρέας από τα κόκκαλα κόβοντάς το σε μικρά κομμάτια. Ο καλύτερος τρόπος για να το ψήσεις είναι να χρησιμοποιήσεις την τοστιέρα που καπακώνεις τα τοστ σου. Πλύνε την πλάκα καλά και αφού ζεσταθεί, ρίξε πάνω τα κομμάτια του αρνιού. Μόλις ζεσταθούν ελαφρά άλειψε τη σως στο ψωμί. Εννοείται πως τα σάντουιτς χρειάζονται πολλά υλικά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν θα χρειαστείς ούτε τυρί ούτε λαχανικό. Και κάπως έτσι θα έχεις το κρέας στην ωραιότερη γεύση του.

Γλυκόξινη για το χοιρινό

Το κρύο χοιρινό, επειδή δεν έχει λίπος ανάμεσα στις ίνες παρά μόνο εξωτερικά, σκληραίνει ανεπανόρθωτα όταν κρυώνει. Κάπου εδώ θα βάλεις την γλυκόξινη σάλτσα να κάνει παιχνίδι. Ιδανικά, χρειάζεσαι ένα γουόκ. Αν δεν υπάρχει κάνει και το τηγάνι. Χρειάζεσαι τα κομμάτια του χοιρινού που περίσσεψε σε χαμηλή φωτιά και -ιδανικά- ψωμί τσιαπάτα. Σωτάρεις τα κομμάτια του χοιρινού σε ελάχιστο ελαιόλαδο και γλυκόξινη σάλτσα που θα βρεις στο σούπερ μάρκετ. Κόβεις σε λεπτές λωρίδες καρότο και μετά ψιλοκομμένο λάχανο και 1/4 λευκό κρεμμύδι σε φέτες. Λίγο πριν το κρέας αρχίσει να βγάζει υγρά στο γουόκ, ρίχνεις τα λαχανικά και τα σωτάρεις μαζί με το κρέας για -το πολύ- 1,5 λεπτό. Σερβίρεις πάνω στην τσαπάτα και αν τυχόν είσαι τόσο οργανωμένος που έχεις και ένα μπουκαλάκι WorchestershireSauce, ρίξε μερικές σταγόνες από πάνω. Είναι ίσως το πιο ιδανικό τελείωμα για να απογειώσεις την γεύση του σάντουιτς.

Και άσε τους άλλους να φτιάχνουν μακαρονάδες.

Κερκυραϊκό σοφρίτο!

Αγαπάτε την Κέρκυρα και τις γεύσεις της; Τότε σας προτείνουμε την τέλεια συνταγή για κερκυραϊκό σοφρίτο!

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι (νουά, στρογγυλό ή κιλότο) σε φέτες χτυπημένο (να μαλακώσει και η κάθε φέτα να είναι το πάχος της ενός εκατοστού περίπου. Έτσι το ζητάμε από τον χασάπη μας)
Aλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζανι του τσαγιού λάδι
1 σφηνάκι ξύδι
Μισό ποτήρι του νερού λευκό κρασί
6 σκελίδες σκόρδο
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε και κόβουμε το σκόρδο μας σε μικρά κομμάτια ή στο μπλέντερ, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό μας να τα έχουμε έτοιμα . Έπειτα αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τις φέτες του κρέατος μας αφού πρώτα τις έχουμε στραγγίσει καλά με χαρτί κουζίνας χωρίς να πλύνουμε το κρέας.

Σε ένα λίγο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και όταν αρχίζει να καίει ρίχνουμε τις φέτες μια μια ίσα να κοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές και τις βάζουμε σε μία πλατιά κατσαρόλα..
Στο ίδιο λάδι που σοτάραμε το κρέας βάζουμε τα σκόρδα ψιλοκομμένα και το μαϊντανό να μαραθούν για 2 λεπτά.

Προσοχή: Να μην τα τσιγαρίσουμε παραπάνω γιατί θα μυρίσει άσχημα το σκόρδο..
Σβήνουμε το μείγμα με το ξύδι και το κρασί και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Περιχύνουμε με αυτό τα κομμάτια κρέας που έχουμε στην κατσαρόλα.Έχουμε ζεστάνει νερό στον βραστηρα και ριχνουμε στο κρέας μας μέχρι να το καλύψουμε.. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβραζουμε το φαγητό μας ( Εμένα ο φούρνος μου είναι μέχρι το 3 εγώ το βάζω στο 2 και μόλις έχει μαλακώσει το κρέας μας το βάζω στο 1,5) για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να αρχίσει να πήζει.

Μόλις είναι έτοιμο δοκιμάζω αν θελει άλλο αλάτι και σε ένα φλυτζάνι βάζω 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και ζεστό νερό το ανακατεύω καλά , πάνω από την κατσαρόλα έχω ένα σουρωτήρι και ριχνω το μίγμα με το αλεύρι και το νερό στο φαγητό μου για να χυλωσει ποιό πολύ η σάλτσα μου ( αυτό το κάνω με το σουρωτήρι γιατί κάποιες φορές δεν διαλύεται καλά το αλεύρι και μενουν κομμάτια μέσα στην σάλτσα) μετά με κυκλικές κινήσεις κουνάω την κατσαρόλα να πάει παντού το αφήνω για λίγο και βγάζω από το μάτι . Προσοχή μην κολλήσει όχι πολύ 2 λεπτά περίπου θα το δείτε … Το φαγητό μας είναι έτοιμο..

Δεν ανακατεύουμε ΠΟΤΈ το κρέας στην διάρκεια του μαγειρέματος για να μην καταστραφεί . Κουνάμε πάντα την κατασαρόλα μας με κυκλικές κινήσεις για να μην κολλήσει.
Το σοφρίτο σερβίρεται ζεστό με ρύζι ή πατάτες τηγανητές. Αλλά και με μακαρόνια ότι μας αρέσει..

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τα πιο αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια!

Spaghetti με σκορδάτη σάλτσα γιαουρτιού!

Διαβάστε περισσότερες γεύσεις συνταγές στο Athensmagazine.gr!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share