Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Γαλακτομπούρεκο για να γλυκάνετε τους φίλους σας!

Τέλειο!

28 Απριλίου 2019 18:17
Γαλακτομπούρεκο για να γλυκάνετε τους φίλους σας!

Το Athensmagazine.gr ψάχνει τις καλύτερες συνταγές και αυτήν την φορά σας βρήκαμε μια πανεύκολη συνταγή για γαλακτομπούρεκο! Το ιδανικό γλυκό για παρέα!

Υλικά:

½ κιλό φύλλο κρούστας
¾ της κούπας ζάχαρη
6 μέτρια αυγά
1 λίτρο γάλα (ελαφρύ)
μισή κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

Για τα φύλλα:

μισή κούπα φρέσκο βούτυρο λιωμένο (ίσως και λίγο ακόμα)

Εκτέλεση:

Χτυπήστε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν, και αφήστε τα στην άκρη. Βάλτε το γάλα να κάψει σε μια κατσαρόλα. Μόλις κάψει, χιονίστε από πάνω το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγογδάρτη, για περίπου ένα λεπτό, ώσπου να κοχλάσει λίγο. Ενώστε τα δύο μίγματα (χτυπημένα αυγά και γάλα-σιμιγδάλι), ανακατέψτε τα καλά και προσθέστε τη μία κουταλιά βούτυρο.

Το στρώσιμο των φύλλων: Βουτυρώστε το ταψί πολύ καλά. Στρώστε 7 φύλλα βουτυρώνοντας ένα-ένα φύλλο χωριστά, καλύπτοντας και τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάστε την κρέμα, αφού την ανακατέψετε μία φορά ακόμα, και αναδιπλώστε προς τα μέσα τα εξέχοντα φύλλα. Βουτυρώστε τα ξανά. Απλώστε από πάνω τα υπόλοιπα 7 (περίπου) φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.

Χαράξτε μπακλαβαδωτά τα φύλλα. Μόνον επιφανειακά, χωρίς να φτάσετε στην κρέμα – θέλει λίγη υπομονή. Βουτυρώστε και τη χαρακωμένη ήδη επιφάνεια του τελευταίου φύλλου. Ραντίστε την με λίγο νερό, με τα δάχτυλά σας. Ψήστε σε μέτριο φούρνο να ροδίσουν τα φύλλα πολύ καλά - περίπου 40 λεπτά. Όσο ψήνεται το γλυκό, ετοιμάστε το σιρόπι.

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:

3 ½ κούπες ζάχαρη
2 ½ κούπες νερό
χυμό από μισό λεμόνι και
την εξωτερική φλούδα του λεμονιού (βιολογικού)

Βράστε σε μέτρια φωτιά, για 8 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει λίγο και σιροπιάστε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, ρίχνοντας το σιρόπι σιγά-σιγά (να ακούγεται η απορρόφησή του). Έτσι μελώνει το γαλακτομπούρεκο τέλεια.

Μπράουνις με νουτέλα και σταγόνες σοκολάτας!

Τα τέλεια μπράουνις με 3 ειδών σοκολάτες. Νουτέλα, σταγόνες λευκής και σταγόνες μαύρης σοκολάτας. Μια συνταγή για ένα λαχταριστό γλυκό για τους λάτρεις της σοκολάτας και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής

3/4 φλ. τσαγιού σταγόνες μαύρης κουβερτούρας
115 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια (+ επιπλέον λιωμένο για άλειμμα ταψιού)
1/2 φλ. τσαγιού Nutella, μαλακωμένη σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά + 1 κρόκο αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
3/4 φλ. τσαγιού σταγόνες λευκής σοκολάτας
3/4 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας γάλακτος (ή αν προτιμάτε, μαύρης κουβερτούρας)

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα τετράγωνο ταψάκι με διάσταση βάσης 20 εκ.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε τα 3/4 φλ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας και τα κομματάκια βουτύρου και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1/2 λ. Προσθέτετε τη Νουτέλα και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνετε στο μείγμα τη καστανή ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τα 2 αυγά και τον 1 κρόκο αυγού, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μη χτυπάτε για πολύ ώρα το μείγμα γιατί θα σφίξει.
Ρίχνετε τις 2 ειδών σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα απλώς για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ. Αφαιρείτε το μπράουνις από το φούρνο και το αφήνετε μέσα στο ταψί μέχρι να κρυώσει.
Το σερβίρετε ζεστό ή κρύο σκέτο ή πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Προαιρετικά, αν δεν το προτιμάτε ζεστό, πριν το ξεφορμάρετε βάλτε το μπράουνις για 2-3 ώρες στο ψυγείο γιατί έτσι (κρύο) θα κοπεί καλύτερα σε κομμάτια.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share