Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αξεπέραστη παραδοσιακή καρυδόπιτα!

Πραγματικά είναι τέλεια!

27 Απριλίου 2019 14:51
Αξεπέραστη παραδοσιακή καρυδόπιτα!

Η περίοδος της νηστείας τελειώνει και αυτές τις ημέρες οι γυναίκες όλης της χώρας ετοιμάζουν τα γλυκά για το Πασχαλινό τραπέζι που θα φιλοξενήσει τους φίλους και την οικογένεια.. Η αξεπέραστη συνταγή της καρυδόπιτας είναι μια κλασική επιλογή πολλών Ελληνίδων μανάδων, γιαγιάδων..

Υλικά:

Για τη καρυδόπιτα:
6 αυγά
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
1 ½ φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1 ½ κοφτή κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
2 γεμάτα κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το ταψί:
βούτυρο και φρυγανιά τριμμένη

Για το σιρόπι:
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού νερό
1/2 λεμονιού το χυμό
1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ

Για γαρνίρισμα-συνοδευτικό:
χοντροκομμένη καρυδόψιχα ή σαντιγί ή παγωτό ή σιρόπι σοκολάτας

Εκτέλεση:

Για τη καρυδόπιτα: Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζετε τα ασπράδια σε ένα μπολ και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα που να “στέκεται”. Στη συνέχεια σε άλλο μεγάλο μπολ βάζετε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν, να “λιώσει” η ζάχαρη και έχετε ένα αφράτο μείγμα.

Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτετε τα αρωματικά (κανέλα, γαρίφαλο) και τη τριμμένη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν. Σταματάτε το μίξερ, ρίχνετε και τη καρυδόψιχα και ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί.

Σταδιακά αρχίζετε να ρίχνετε τη μαρέγκα, λίγη τη φορά, ανακατεύοντας πολύ απαλά με τη μαρίζ, με αργές κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματώνετε μετά από κάθε προσθήκη. Μην ανακατέψετε γρήγορα και ζωηρά γιατί θα χάσει “τον αέρα της” και δεν θα έχετε ένα πολύ αφράτο μείγμα.

Για το ταψί και το ψήσιμο: Βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο ταψί με διάσταση βάσης 23×33 εκ. περίπου ή αντίστοιχης χωρητικότητας στρογγυλό ταψί (ή και στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στο κέντρο). Το πασπαλίζετε καλά με τη τριμμένη φρυγανιά και “τινάζετε” τη περίσσια.

Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε τη καρυδόπιτά σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά. Αφαιρείτε τη καρυδόπιτά σας από το φούρνο και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

Για το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού και τα βράζετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για 5 λ από το σημείο βρασμού. Αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνετε και το κονιάκ και ανακατεύετε.

Εν το μεταξύ, κόβετε τη καρυδόπιτα σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια και τη σιροπιάζετε ομοιόμορφα, ρίχνοντας κουταλιά-κουταλιά το καυτό σιρόπι στη καρυδόπιτα. Αφήνετε για 1-2 ώρες τη καρυδόπιτά σας μέχρι να κρυώσει καλά και απορροφηθεί όλο το σιρόπι και τη σερβίρετε πασπαλισμένη με μπόλικο τριμμένο καρύδι ή με σαντιγί ή με παγωτό ή με σιρόπι σοκολάτας.

Αυτά είναι τα μυστικά για το σωστό κοκορέτσι!

Σε αυτό τον μεζέ κανείς δεν μπορεί να πει όχι! Το Πάσχα είναι συνυφασμένο με το αρνί αλλά και με κοκορέτσι!

Η αλήθεια είναι ότι το κοκορέτσι είναι για άτομα με μεράκι γιατί δεν είναι απλό για να γίνει...

Αν είσαι μερακλής και θες να φτιάξεις το πιο τέλειο κοκορέτσι τότε ακολούθα αυτές τις συμβουλές:

Η καλή αντεριά

Η καλής ποιότητας αντεριά αποτελείται από µακριά έντερα (πολλών µέτρων το καθένα), ώστε το τύλιγµα να γίνεται εύκολα, χωρίς συχνά σταµατήµατα και δεσίµατα. Πρέπει να είναι πεντακάθαρη εσωτερικά (όσο καλά κι αν τις πλύνουµε εµείς), γερή, χωρίς σκισίµατα και τρύπες ή ταλαιπωρηµένη εµφάνιση. Την πλένουµε χωρίς να τη γυρίσουµε «το µέσα έξω», για να µην καταστρέψουµε το εύθραυστο και νόστιµο εσωτερικό τοίχωµα. Μετά βάζουµε ένα-ένα τα έντερα σε ένα σουρωτήρι, κυκλικά, σαν κουλουριασµένο σχοινί, και αφήνουµε την άκρη κάθε εντέρου να κρέµεται έξω από το σκεύος, για να τις ξεχωρίζουµε εύκολα όταν θα τυλίξουµε το κοκορέτσι. Ραντίζουµε µε άφθονο λεµονοχυµό (η τελευταία φυσική απολύµανση πριν από το ψήσιµο) και τη βάζουµε στο ψυγείο, µε το σουρωτήρι, µέχρι να τη χρειαστούµε.

Ο ρόλος της μπόλιας

Η µπόλια, όπως και η αντεριά, είναι ένα µονωτικό υλικό, λιπαρό και νοστιµότατο, που προστατεύει το κοκορέτσι από το πολύωρο ψήσιµο, ιδιαίτερα αν φτιάξουµε ένα κοκορέτσι λεπτό. Προσοχή όµως! Η µπόλια πρέπει να προέρχεται από αρνάκι γάλακτος (για να είναι λεπτή και µε ήπια νοστιµιά) και λεπτοδουλεµένη ή «σιδερωµµένη» όπως λένε (για να λιώσει καλά). Αλλιώς, µένει συµπαγής, σχετικά σκληρή και µε δυσάρεστα βαριά «αρνίλα». Αν δεν βρούµε ή δεν θέλουµε να βάλουµε µπόλια, είναι απαραίτητο να χρησιµοποιήσουµε περισσότερη αντεριά, για επιπλέον µόνωση.

Αν το κοκορέτσι καίει;

«Το κοκορέτσι θέλει το χρόνο του», λένε οι γνώστες και οι έµπειροι ψήστες. Οµως, άλλοτε µια αναποδιά του καιρού κι άλλοτε η απειρία µπορεί να φέρουν ένα µικροατύχηµα, πόσω µάλλον µε τη φωτιά, που έχει απρόβλεπτη και ευµετάβλητη συµπεριφορά. Ολα όµως αντιµετωπίζονται µε ψυχραιµία και µε την καλή διάθεση που επιβάλλει η ηµέρα. Το συνηθέστερο ατύχηµα µε το κοκορέτσι είναι να καεί και να τρυπήσει ένα σηµείο της ευαίσθητης και λεπτής αντεριάς. Αν συµβεί αυτό, βγάζουµε αµέσως τη σούβλα από τη φωτιά, τυλίγουµε σχετικά σφιχτά το καµένο σηµείο µε αλουµινόχαρτο και ξαναβάζουµε τη σούβλα σε ψηλότερη σκάλα ή «σπάµε», δηλαδή απλώνουµε, τη θράκα για να µειωθεί η έντασή της.
Το αλουµινόχαρτο µπορεί να µείνει ακόµη και µέχρι την ολοκλήρωση του ψησίµατος.

Γυρίζουμε ασταμάτητα

Ολο το µυστικό του ψησίµατος στη σούβλα είναι το ασταµάτητο γύρισµα. Το κοµµάτι που ψήνεται (κρέας ή κοκορέτσι) είναι ένα είδος µπετονιέρας: καθώς γυρίζει διαρκώς, εγκλωβίζει το λίπος σε ένα διαρκές «ανακάτεµα» στο εσωτερικό του κοµµατιού, ώστε να εµποτίζεται από αυτό, χωρίς να το αφήνει να χάνεται στάζοντας. Ετσι, είτε µε το χέρι είτε µε τη µανιβέλα, το γύρισµα, ιδιαίτερα στο ευάλωτο κοκορέτσι, είναι όχι µόνο απαραίτητο, αλλά ίσως το βασικότερο µυστικό για καλό ψήσιµο και θαυµάσια γεύση.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share