Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019

Αγκινάρες με αρακά σε σάλτσα ντομάτας!

Για όσους νηστεύουν και όχι μόνο!

25 Απριλίου 2019 19:07
Αγκινάρες με αρακά σε σάλτσα ντομάτας!

Μια παραδοσιακή νηστίσιμη συνταγή για ένα πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο, με αγκινάρες, αρακά, πατατούλες και μυρωδικά σε σάλτσα ντομάτας.

Ιδανικό πιάτο για τις μέρες της νηστείας και για να το απολαύσετε μικροί και μεγάλοι στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

8 αγκινάρες φρέσκες (αν δεν είναι στην εποχή τους προμηθευτείτε κατεψυγμένες)
1 λεμονιού το χυμό, 1 κοφτό κ.γ. αλάτι, 4-5 κ.σ. αλεύρι για το νερό που θα βάλετε τις αγκινάρες στο καθάρισμα
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 μεγάλα καρότα κομμένα σε μέτρια στικς
1/2 κιλό αρακά
3 πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε μεγάλες μπουκιές
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά)
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
2-3 πρέζες ζάχαρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

συνταγή για Αγκινάρες με αρακά

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζετε τις αγκινάρες ως εξής: Κόβετε το κοτσάνι από τις αγκινάρες, αφαιρείτε τα εξωτερικά πράσινα φύλλα και κόβετε τα υπόλοιπα ως τη μέση. Βγάζετε το χνούδι και τις ρίχνετε σε μια λεκάνη με νερό που έχετε προσθέσει το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το αλεύρι. Ετοιμάζετε τα υπόλοιπα λαχανικά σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και τα αφήνετε στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 2-3 λ . Ρίχνετε και τα καρότα, τον αρακά και τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λ.

Στη συνέχεια προσθέτετε τις αγκινάρες, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, ανακατεύετε απαλά και ρίχνετε το ζεστό νερό ή το ζωμό λαχανικών στο οποίο έχετε διαλύσει το πελτέ ντομάτας. Αν τα υγρά δεν ΄σκεπάζουν” το φαγητό προσθέστε λίγο επιπλέον.

Πασπαλίζετε με 2-3 πρέζες ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό σας να μαγειρευτεί για 45 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και μείνει το η σάλτσα με το λαδάκι της. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέστε σταδιακά αν απαιτηθεί λίγο επιπλέον καυτό νερό.
Δέκα λ πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο και δοκιμάζετε το αλάτι και διορθώνετε.

Μπάμιες με γαρίδες σε σάλτσα ντομάτας!

Ένα υπέροχο πιάτο με μπάμιες και γαρίδες με σάλτσα ντομάτας και λαχανικά. Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή!

Μια συνταγή για ένα νόστιμο, υγιεινό πιάτο για όλη την οικογένεια για το καθημερινό και Κυριακάτικο πιάτο. Ιδανικό για όταν νηστεύετε μιας και πρόκειται για ένα νηστίσιμο φαγητό.

Υλικά συνταγής

1 κιλό γαρίδες (μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους)
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κιλό μπάμιες καθαρισμένες
1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
1/2 φλ. τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο σέλερι
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
αλάτι, πιπέρι καγιέν
5-6 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών (προσθέστε το ζωμό σταδιακά όσο απαιτηθεί)
3-4 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζετε το κοτσανάκι από τις μπάμιες, τις τοποθετείτε σε σουρωτήρι και τις ραντίζετε με λίγο ξύδι. Τις αφήνετε για 150-20 λ στο σουρωτήρι και μετά τις ξεπλένετε να φύγει το ξύδι.

Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και το εντεράκι τους, τις πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι καγιέν και τις αφήνετε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μπάμιες, για 6-7 λ περίπου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη ζάχαρη, το σέλερι και τη πιπεριά και τα σοτάρετε για 5 λ. Προσθέτετε το σκόρδο το πελτέ, τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπίπερο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10 λ περίπου.

Μπάμιες με γαρίδες

Ρίχνετε όσο ζωμό λαχανικών απαιτείται να σκεπαστούν τα υλικά και κατά τη διάρκεια του βρασίματος, συμπληρώνετε σταδιακά.

Μόλις πάρει βράση, μειώνετε στο χαμηλό τη φωτιά και σιγοβράζετε τις μπάμπιες για 45 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμες οι μπάμιες προσθέτετε στη κατσαρόλα τις γαρίδες και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για άλλα 5 λ.

Τέλος προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε ανακινώντας κυκλικά τη κατσαρόλα και αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά.

Παράλληλα, δείτε και μία πασχαλινή συνταγή για κουλουράκια βουτηγμένα σε σοκολάτα!

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share