Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Χούμους με μαυρομάτικα φασόλια!

Μια εναλλακτική πρόταση!

24 Απριλίου 2019 13:29
Χούμους με μαυρομάτικα φασόλια!

Το Athensmagazine.gr σου βρήκε μια εναλλακτική συνταγή με χούμους από μαυρομάτικα φασόλια! Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά πραγματικά είναι πολύ νόστιμο! Για να μην ψάχνετε νηστίσιμη γλυκιά συνταγή δείτε τι σας προτείνουμε: Σοκολατένιο κέικ με αβοκάντο νηστίσιμο!

Υλικά:

400 gr μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα και στραγγισμένα,
1/2 κρεμμύδι κίτρινο,
1 κ.γ. πάστα σκόρδου,


2 κ.σ. ταχίνι,
τον χυμό από 1/2 λεμόνι,
3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
1/2 κ.γ. αλάτι,
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο.

Για το σερβίρισμα :

λίγο μαϊντανό,
ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
pul biber (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε έτοιμα βρασμένα φασόλια σε κονσέρβα.

Προτιμήστε την πάστα σκόρδου, ώστε να δώσει μεν την γεύση και το άρωμα, αλλά να μην είναι τόσο έντονα, όπως με το ωμό σκόρδο. Πάντως, επειδή δεν είναι εύκολο να διαθέτετε πάστα σκόρδου, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 1 μικρή σκελίδα.

Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και ομογενοποιήστε. Επειδή ήθελα το χούμους να έχει μία ρουστίκ όψη και υφή, φροντίστε να μην το κάνετε αλοιφή. Δοκιμάστε το στο αλάτι. Αν θέλετε να έχει πιό κρεμώδη υφή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα φασόλια.

Σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Μπορείτε να προσθέσετε μία πικάντικη νότα με μερικές πρέζες pul biber ή μπούκοβο.

Διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 μέρες.

Υπέροχο νηστίσιμο σουφλέ!

Είναι περίοδος νηστείας αλλά το Athensmagazine.gr ψάχνει και βρίσκει για εσάς τις καλύτερες συνταγές! Μην χάνετε χρόνο για να φτιάξετε το υπέροχο νηστίσιμο σουφλέ! Και αν θέλετε κάποιο γλυκό σας προτείνουμε: σκαλτσούνια με λουκούμι νηστίσιμα!

Υλικά:

4 μεγάλες πατάτες
3 μεγάλα κολοκύθια
3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
αλάτι-πιπέρι

Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ

600 ml νερό
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
1 κύβος νοστιμιάς λαχανικών για ζωμό (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε 600 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών)
6 κουτ.σ.αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουτ.σ. κοφτή φυτική μαργαρίνη
1/2 κουτ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

νηστίσιμο τυρί τριμμένο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε τα λαχανικά κατά 2/3. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε καλά. Σ' αυτό το σημείο μπορούμε να κρατήσουμε 600 ml από το νερό τους για να το χρησιμοποιήσουμε στην μπεσαμέλ.

Στα 600 ml νερό ή το ζουμί που κρατήσαμε από το βράσιμο των λαχανικών, διαλύουμε τον κύβο νοστιμιάς.
Χωριστά, σε μια μικρότερη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και τα βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας έως ότου αρχίζουν βγαίνουν φουσκάλες. Αμέσως ρίχνουμε όλο μαζί το ζωμό που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη ώστε να πήξει η μπεσαμέλ (γίνεται σχεδόν αμέσως οπότε χρειάζεται προσοχή να μην μας κολλήσει). Μόλις πήξει ρίχνουμε και τη μαργαρίνη ανακατεύοντας για να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Κόβουμε τη μισή ποσότητα από τα λαχανικά μας κατά μήκος σε χοντρά κομμάτια και τα στρώνουμε σε ένα πυρέξ ή ταψάκι.

Σκορπάμε το μισό μαϊντανό το μισό σκόρδο και λίγο αλατοπίπερο. Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα μπεσαμέλ και λίγο από το τριμμένο νηστίσιμο τυρί (εάν θέλουμε).

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία στρώνοντας από πάνω τα υπόλοιπα κομμένα λαχανικά και μυρωδικά και την υπόλοιπη μπεσαμέλ...Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε και από πάνω λίγο από το τριμμένο νηστίσιμο τυρί (σε περιόδους χωρίς νηστεία μπορούμε να πασπαλίσουμε κανονικό τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας π.χ. κεφαλοτύρι, γκούντα, ρεγκάτο κλπ)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 30-45 λεπτά ή έως ότου πάρει χρώμα η επιφάνεια του φαγητού (μην περιμένετε να γίνει και πολύ...ροδαλό καθώς η σύσταση των υλικών είναι τέτοια που δεν το επιτρέπει. Αφήστε το 10' λεπτά να σταθεί εκτός φούρνου και πριν το σερβίρισμα!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share