Τέλεια νηστίσιμη πατατόπιτα!
Δοκιμάστε την!
Το Athensmagazine.gr ψάχνει και βρίσκει τις καλύτερες συνταγές για εσάς! Αυτήν την φορά σας προτείνουμε μια τέλεια συνταγή για πατατόπιτα νηστίσιμη!
Υλικά:
Για τη ζύμη
4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 περίπου κούπας χλιαρό νερό
3/4 φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ξύδι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το φύλλο
250 γρ. φυτική μαργαρίνη με ελαιόλαδο
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων ή νισεστέ (για πιο εύκολο άνοιγμα)
ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το άλειμμα του ταψιού και της επιφάνειας της πίτας
Υλικά γέμισης
1.8-2 κιλά πατάτες βραστές
1-1 1/2 κούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
2 πορτοκαλί πιπεριές
1 ματσάκι άνηθο
2 κλαδάκια φρέκο δυόσμο
2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
1 πρέζα ξερό δυόσμο
1 πρέζα ξερή ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Εκτέλεση ζύμης
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία ζύμη αφράτη (ούτε πολύ μαλακιά, ούτε πολύ σκληρή) και να μην κολλάει. Αν η ζύμη γίνει πολύ μαλακιά, τότε προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30-40 λεπτά.
Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε 2 φύλλα. Αλείφουμε το ένα φύλλο με τη μισή μαργαρίνη, το τυλίγουμε και κάνουμε 1 μπάλα. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο φύλλο. Βάζουμε κάθε μπάλα ζύμης σ’ ένα μικρό πιάτο, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στη συντήρηση, μέχρι να παγώσει η φυτική μαργαρίνη.
Δεν αφήνουμε τη ζύμη στη συντήρηση πάνω από 24 ώρες, γιατί χαλάει. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να βάλουμε τις μπάλες της ζύμης στην κατάψυξη, έως ότου παγώσει η μαργαρίνη.
Εκτέλεση γέμισης
Βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις καθαρίζουμε και τις πατάμε με πηρούνι ή με το ειδικό εργαλείο (πρες πουρέ), να γίνουν σαν πουρές. Κατόπιν καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρές φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε φετούλες, τα πράσα καθαρισμένα καιi ψιλοκομμένα, τις πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια ή σε κύβους, και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κεμμυδάκια και τα πράσα για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν. Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές τις σοτάρουμε 2 λεπτά και ρίχνουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά και οι γεύσεις μεταξύ τους.
Ρίχνουμε το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, τον ξερό δυόσμο, την ξερή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Εκτέλεση πίτας
Ρίχνουμε σε καθαρό τραπέζι αλεύρι ή νισεστέ, βάζουμε τη μία μπάλα της ζύμης, την πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο στο μέγεθος , που θέλουμε. Το στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί του φούρνου και κατόπιν ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο πρώτο φύλλο και σκεπάζουμε την πατατόπιτα με το δεύτερο (φύλλο).
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράσσουμε και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C στον αέρα για 50-60 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την πατατόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει καλά, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.
Η παραδοσιακή συνταγή για Λαζαράκια!
Το πρωί του Σαββάτου οι γυναίκες ζυμώνουν σύμφωνα με την παράδοση τα Λαζαράκια, τα παραδοσιακά κουλουράκια που ξέρουμε όλοι! Το Athensmagazine.gr ψάχνει για εσάς τις καλύτερεςσυνταγές για εσάς!
Υπάρχει μια φράση που έχει μείνει στα χρόνια και την λέμε ακόμα και σήμερα «Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις»!
Για όσους δεν γνωρίζουν την παράδοση και την ιστορία στα «λαζαράκια» δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.
Συστατικά-Λαζαράκια
400 γρ. χλιαρό νερό
1 κ.σ. ξερή μαγιά
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
¼ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
½ κ.γ. κάρδαμο σκόνη
¼ κ.γ. αλάτι
800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. καρύδια
40 γαρίφαλα ολόκληρα
Μέθοδος Εκτέλεσης- Λαζαράκια
Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι.
Χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μία πετσέτα για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα.
Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση με τις σταφίδες και τα καρύδια χονδροκομμένα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολάκι.
Πλάθουμε το σώμα από τα λαζαράκια μας σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε 2 χεράκια που τα περνάμε τα χέρια χιαστί από την πίσω μεριά και να καταλήξουν πάλι σε σχήμα Χ και μπροστά.
Βάζουμε γαρίφαλα για τα μάτια.
Τοποθετούμε τα λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.