Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Παστουρμαδόπιτα: Μια φανταστική συνταγή!

Δοκιμάστε την!

18 Απριλίου 2019 22:37
Παστουρμαδόπιτα: Μια φανταστική συνταγή!

Παστουρμαδόπιτα… Μια φανταστική πίτα με καταγωγή από τη Πόλη, γνωστή και ως πίτα της Καισαρείας, που θα ξετρελάνει με την υπέροχη πικάντικη γεύση της ακόμα και όσους δεν τους αρέσει ιδιαίτερα ο παστουρμάς. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή!

Υλικά συνταγής
Για τη γέμιση
10 φέτες παστουρμά
230 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1/4 ματσάκι μαϊντανού, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για το φύλλο
1 συσκευασία σφολιάτα
1 αυγό χτυπημένο
ελαιόλαδο για άλειμμα
παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς στον αέρα και βάζετε τη σχάρα στη μέση του φούρνου. Λαδώνετε ένα ταψί με διάσταση βάσης 25×25 εκ., προαιρετικά το στρώνετε και με χαρτί ψησίματος, και το αφήνετε στην άκρη.

Βγάζετε το τσιμένι (το γύρω-γύρω) από το παστουρμά, τον κόβετε σε μικρά κομμάτια και τον βάζετε σε ένα μπολ. Τρίβετε το κασέρι και το προσθέτετε στο μπολ με το παστουρμά μαζί με το θυμάρι και λίγο πιπέρι. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη.

Πλένετε τις ντομάτες και αφαιρείτε τα κοτσάνια τους. Τις κόβετε οριζόντια στη μέση και τις στύβετε μέσα σε μπολ για να φύγουν οι ζωμοί τους και τα σποράκια τους. Αφήνετε το μπολ στην άκρη και σκουπίζετε (ταμπονάροντας με απορροφητικό χαρτί) τις ντομάτες να φύγουν τα πολλά υγρά τους,

Στη συνέχεια τις κόβετε σε μικρά κομματάκια τα οποία ρίχνετε στο μπολ με το παστουρμά. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας λίγο αλάτι μετά από δοκιμή.

Για το φύλλο: Στρώνετε στη βάση του ταψιού το 1 φύλλο σφολιάτας, από πάνω ρίχνετε το μείγμα παστουρμά και τον απλώνετε ομοιόμορφα αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες της σφολιάτας για να κολλήσει από πάνω η 2η σφολιάτα.

Αλείφετε με το χτυπημένο αυγό το κενό στις άκρες της σφολιάτας, γύρω γύρω, και από πάνω καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. “Πατάτε” καλά τις άκρες με ένα πιρούνι να κολλήσουν καλά οι άκρες των φύλλων μεταξύ τους και τις τυλίγετε προς τα μέσα. Φροντίζετε να “κολλήσουν” καλά τα φύλλα για να χυθεί η γέμιση κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Αλείφετε από πάνω τη σφολιάτα με λίγο ελαιόλαδο και με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και τη τρυπάτε με ένα μαχαίρι, σε διάφορα σημεία, για να φεύγουν οι ατμοί και να μη φουσκώσει. Προαιρετικά πασπαλίζετε λίγο παπαρουνόσπορο και ψήνετε τη πίτα σας στο προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λ ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

Χορτόπιτα νηστίσιμη με υπέροχο σπιτικό φύλλο!

Χορτόπιτα με υπέροχο σπιτικό φύλλο για να απολαύσετε μια υπέροχη, υγιεινή πίτα, με τραγανό και πεντανόστιμο φύλλο, σαν ορεκτικό αλλά και συνοδευτικό. Η τέλεια συνταγή!

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη φύλλου:
350 γρ. αλεύρι ζυμωτό
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξύδι λευκό
1 κ.γ. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. αλάτι
150 ml νερό

Για τη γέμιση:

800 γρ. σπανάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα πράσα, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσινο μέρος, σε μικρές ροδελίτσες
3/4 ματσάκι άνηθο
3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι καυκαλήθρες ή μυρώνια ή και τα δύο (προαιρετικά)
1 χούφτα ρύζι ή φρυγανιά τριμμένη ή σιμιγδάλι
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλλειμα ταψιού και φύλλων
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη: Τοποθετείτε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μεγάλο μπολ ή στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε με το ειδικό εξάρτημα “γάντζο”, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 2-3 λ ή μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά η ζύμη. Όταν είναι έτοιμη, τη τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να “ξεκουραστεί” για 30 λ τουλάχιστον.

Για τη γέμιση: Πλένετε καλά το σπανάκι, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια, τα ψιλοκόβετε και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Πλένετε και ψιλοκόβετε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα αφήνετε στην άκρη. Ψιλοκόβετε και το ξερό κρεμμύδι.

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το πράσο, ανακατεύοντας για 10 λ περίπου ή μέχρι να μαραθούν.

Στύβετε με τα χέρια σας το ψιλοκομμένο σπανάκι και τα μυρώνια ή καυκαλήθρες και τα προσθέτετε και αυτά στο τηγάνι, τα αλατοπιπερώνετε και τα “μαραίνετε” σοτάροντάς και αυτά ανακατεύοντας για 2 λ περίπου.

Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε, το δυόσμο τον άνηθο και το ρύζι ή τη τριμμένη φρυγανιά (αν το μείγμα έχει πολλά υγρά, προσθέτετε 1-2 κ.σ. επιπλέον ρύζι ή φρυγανιά, προκειμένου να έχετε μια στεγνή γέμιση για να γίνει τραγανό το φύλλο). Ανακατεύετε τη γέμιση και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Για το φύλλο και τη συναρμολόγηση: Μοιράζετε τη ζύμη για το φύλλο σε 2 ίσα μέρη και τα τοποθετείτε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας.

Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε 2 φύλλα τα οποία να χωράνε σε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο βάσης 28 εκ., φροντίζοντας ώστε το 1 φύλλο για κάτω να είναι μεγαλύτερο ώστε να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού.

Λαδώνετε καλά το ταψί, στρώνετε από κάτω, στη βάση και τα τοιχώματα το μεγαλύτερο φύλλο.

Στρώνετε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση, γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο των τοιχωμάτων περιμετρικά, σκεπάζοντας τη γέμιση. Απλώνετε από πάνω το δεύτερο, μικρότερο, φύλλο, σκεπάζετε την επιφάνεια της πίτας και κολλάτε καλά τις άκρες.

Βουρτσίζετε το φύλλο με μπόλικο ελαιόλαδο, το ραντίζετε με λίγο νερό και το τρυπάτε σε διάφορα σημεία, ή κόβετε σε κομμάτια το επάνω φύλλο και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 55-60 λ ή μέχρι και το κάτω φύλλο γίνει τραγανό και ροδοκόκκινο.

Σημείωση 1: Ανάλογα πόσο “λεπτή” θέλετε τη πίτα σας, μπορείτε να βάλετε μεγαλύτερο ταψί. Σε αυτή τη περίπτωση θα διαμορφώσετε ανάλογα και τις διαστάσεις του φύλλου.

Σημείωση 2: Μπορείτε να μη σοτάρετε το σπανάκι και τις καυκαλήθρες ή τα μυρώνια και απλά αφού τα σουρώσετε, να τα στύψετε πολύ καλά, ζυμώνοντάς τα με τα χέρια σας, ώστε να μειωθούν στο μισό και να τα προσθέσετε στο μείγμα χωρίς να τα σοτάρετε. Η διαδικασία για όλα τα υπόλοιπα ισχύει ως έχει.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share