Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Η τέλεια νηστίσιμη μεσογειακή μακαρονάδα!

Θα την λατρέψεις!

18 Απριλίου 2019 10:33
Η τέλεια νηστίσιμη μεσογειακή μακαρονάδα!

Μια υπέροχη νηστίσιμη μακαρονάδα με πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας με απλά υλικά. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για να απολαύσετε αυτή τη πολύ γευστική μακαρονάδα με πλούσια σε μεσογειακές γεύσεις και αρώματα νηστίσιμη κρέμα θα γίνει το αγαπημένο σας πιάτο στις μέρες της νηστείας και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής

400 γρ. ζυμαρικό λιγκουίνι ή σπαγγέτι
2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κ.σ. κάπαρη
100 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμμένη ή 1 κοφτό κ.γ. τσίλι σε σκόνη
2 κουτιά των 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 κοφτό κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
3-4 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
½-¾ φλ. ζωμό λαχανικών (ή νερό)
αλάτι πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανό φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένο
παρμεζάνα τριμμένη για πασπάλισμα (προαιρετικά για όταν δεν νηστεύτετε)

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε μπόλικο νερό με 1 κοφτή κ.σ. χοντρό αλάτι και μόλις κοχλάσει ρίχνετε το ζυμαρικό σας και το αφήνετε να βράσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζετε και το διατηρείτε ζεστό.

Εν τω μεταξύ, σε άλλη μικρή κατσαρολίτσα, ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα σκόρδα, ανακατεύοντας για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αρωματιστεί το λάδι. Προσθέτετε τη κάπαρη, τις ελιές, τη πιπερίτσα ή το τσίλι και ανακατεύετε για 3 λ περίπου ή μέχρι να βγάλουν τα υλικά τα αρώματά τους.

Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ, τη ζάχαρη, πιπέρι και το ½ ζωμό λαχανικών και βράζετε τη σάλτσα σας, σε μέτρια θερμοκρασία για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να “σωθούν” τα υγρά.

Αποσύρετε τη σάλτσα σας από τη φωτιά, τη δοκιμάζετε στο αλάτι, αλατίζετε αν απαιτείται και ανακατεύετε.

Όταν το ζυμαρικό σας είναι έτοιμο το στραγγίζετε καλά και το σερβίρετε αμέσως περιχυμένο με τη ζεστή σάλτσα και πασπαλισμένο με λίγα φρέσκα φύλλα μαϊντανού.

Αν δεν νηστεύετε πασπαλίστε το με τριμμένη παρμεζάνα.

Σημείωση: Αν προτιμάτε το ζυμαρικό σας να είναι καλυμμένα με τη σάλτσα ντομάτας τότε θα ρίξετε στη σάλτσα σας ¾ φλ. ζωμό λαχανικών για να μη σωθούν τα υγρά της.

Βράζετε τα μακαρόνια σας 1-2 λ λιγότερο από το προτεινόμενο στη συσκευασία χρόνο, και 2 λ πριν είναι έτοιμη η σάλτσα σας, ρίχνετε και τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 2 λ.

Σερβίρετε ζεστή τη μακαρονάδα σας, πασπαλισμένη με τριμμένη παρμεζάνα (αν δεν νηστεύετε)

Παράλληλα, μίας και βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας, σας έχουμε ένα τέλειο και νηστίσιμο σνακ, τοστ με αβοκάντο και φυστίκια!

Εύκολο γιαουρτογλυκό ψυγείου με φράουλες!

Μια συνταγή για ένα αφράτο γλυκό ψυγείου. Μπισκοτένια βάση, γιαούρτι με φράουλες, σαντιγί, γαρνιρισμένο με φράουλες και σιρόπι σοκολάτας και φράουλας. Τόσο απλό… τόσο δροσερό…

Υλικά συνταγής

Για τη βάση:

450 γρ. cookies σοκολάτας
1/4 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
2 κ.σ. νερό
1 αυγό

Για τη γέμιση:

1 φλ. τσαγιού φράουλες σε κομμένες στα 2 ή 3
440 γρ. γιαούρτι με γεύση φράουλας
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος, κρύα, πλήρης 35-36% λιπαρά

Για γαρνίρισμα:

φράουλες φρέσκες για γαρνίρισμα
σιρόπι φράουλας & σοκολάτας (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Για τη βάση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε λαδόχαρτο σε ένα μικρό ταψάκι. Θρυμματίζετε στο multi τα cookies.

Μεταφέρετε το τρίμμα σε μπολ, προσθέτετε το σπορέλαιο, το νερό και το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη.

Αν χρειαστεί προσθέστε 1 κ.σ. νερό επιπλέον.

γιαουρτογλυκό ψυγείου

Παίρνετε με ένα κουτάλι της σούπας, 6 κουταλιές από το μείγμα και τις βάζετε τη μια δίπλα στην άλλη στο ταψάκι για να κάνετε 6 μπισκότα.

Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 8-11 λ μέχρι να σφίξουν. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε μέσα στο ταψί για 2 λ να “σταθούν” και μετά τα τοποθετείτε σε σχάρα να κρυώνουν.

Εν τω μεταξύ βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι ή ταρτιέρα 23-25 εκ. περίπου και το στρώνετε καλά με χαρτί ψησίματος.

Στρώνετε την υπόλοιπη ζύμη μπισκότου στη βάση και 2,5 εκ. ύψος περιμετρικά του ταψιού και τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10 λ περίπου μέχρι να σφίξει. Την αφήνετε εκτός φούρνου για 30 λ να κρυώσει εντελώς.

Για τη γέμιση: Βάζετε σε μεγάλο μπόλ το γιαούρτι με τη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά μπορείτε να αυξομειώσετε τη ποσότητα της ζάχαρης σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας) και ανακατεύετε πολύ καλά με σύρμα να αφρατέψει το γιαούρτι.

Προσθέτετε και τις φράουλες και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν. Απλώνετε το μείγμα γιαουρτιού, φράουλας πάνω στη ψημένη βάση.

Θρυμματίζετε με τα χέρια σας τα 6 μπισκότα και τα πασπαλίζετε πάνω από το γιαούρτι.

Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και τη στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από το γιαούρτι και τα μπισκότα.

Βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.

Για γαρνίρισμα: Ξεφορμάρετε το γλυκό σε πιατέλα, πασπαλίζετε με φρέσκες φράουλες και το περιχύνετε προαιρετικά με σιρόπι φράουλας ή σοκολάτα ή και τα δύο.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις φράουλες με βατόμουρα ή σμέουρα ή αντικαταστήστε τη μισή ποσότητα με φράουλες και την άλλη μισή με βατόμουρα ή σμέουρα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share