Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νηστίσιμη παραδοσιακή μπουγάτσα!

Για όσους προτιμούν την παράδοση!

18 Απριλίου 2019 10:28
Νηστίσιμη παραδοσιακή μπουγάτσα!

Ξεκινάει η περίοδος της νηστείας και όσοι θέλουν να τρώνε γλυκό κάθε μέρα το σκέφτονται καλά! Το Athensmagazine.gr σας προτείνει την νηστίσιμη παραδοσιακή μπουγάτσα που θα σας κάνει να την λατρέψετε! Η συνταγή είναι πολύ εύκολη!

Υλικά για ένα μεσαίο ταψί:

Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το σπιτικό αλεύρι, αλεσμένο στο μύλο, που αυτό απαιτεί η παραδοσιακή συνταγή, σήμερα είναι δυσεύρετο).

Δύο ποτήρια (νεροπότηρα) ελαιόλαδο. (Μπορούμε να βάλουμε ένα ελαιόλαδο κι ένα σπορέλαιο. Το σπορέλαιο κάνει τη μπουγάτσα πιο μαλακή).

Ένα ποτήρι νερό.

Ένα ουζοπότηρο ούζο ή τσίπουρο.

Δύο κουταλάκια του γλυκού κανέλλα (τριμμένη).

Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (τριμμένο).

Δύο κουταλάκια του γλυκού σόδα.

700 γραμμάρια ζάχαρη.

Το ανάλογο αλάτι.

Μπορούμε να προσθέσουμε προαιρετικά και λίγο μοσχοκάρυδο.

Εκτέλεση:

Αφού έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ). Αν δούμε ότι χρειάζεται λίγο αλεύρι ακόμα, το προσθέτουμε, ώστε η ζύμη να δέσει καλά (να γίνει «σφιχτή»). Μετά την απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί, που πρώτα έχουμε λαδώσει, και με τα χέρια μας της δίνουμε επίπεδη και ομαλή επιφάνεια.
Κέντημα:

Με το πιρούνι σχηματίζουμε ένα μεγάλο σταυρό, έναν κύκλο γύρω-γύρω και από έναν μικρό σταυρό σε κάθε τεταρτημόριο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Μπορούμε, φυσικά, να την κεντήσουμε και με άλλα σχέδια.
Προαιρετικά μπορούμε μετά το κέντημα να την πασπαλίσουμε με λίγο σουσάμι και λιναρόσπορο.
Ψήσιμο:

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς και για μία ώρα περίπου (ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το πάχος της ζύμης).

Καλή επιτυχία!

Χορτόπιτα νηστίσιμη!

Φτιάξτε χορτόπιτα νηστίσιμη για να απολαύσετε μια υπέροχη, υγιεινή πίτα, με τραγανό και πεντανόστιμο φύλλο, σαν ορεκτικό αλλά και συνοδευτικό.

Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη φύλλου:
350 γρ. αλεύρι ζυμωτό [*]
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξύδι λευκό
1 κ.γ. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. αλάτι
150 ml νερό
Για τη γέμιση:
800 γρ. σπανάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα πράσα, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσινο μέρος, σε μικρές ροδελίτσες
3/4 ματσάκι άνηθο
3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι καυκαλήθρες ή μυρώνια ή και τα δύο (προαιρετικά)
1 χούφτα ρύζι ή φρυγανιά τριμμένη ή σιμιγδάλι
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλλειμα ταψιού και φύλλων
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη: Τοποθετείτε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μεγάλο μπολ ή στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε με το ειδικό εξάρτημα “γάντζο”, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 2-3 λ ή μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά η ζύμη. Όταν είναι έτοιμη, τη τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να “ξεκουραστεί” για 30 λ τουλάχιστον.
Για τη γέμιση: Πλένετε καλά το σπανάκι, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια, τα ψιλοκόβετε και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Πλένετε και ψιλοκόβετε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα αφήνετε στην άκρη. Ψιλοκόβετε και το ξερό κρεμμύδι.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το πράσο, ανακατεύοντας για 10 λ περίπου ή μέχρι να μαραθούν. Στύβετε με τα χέρια σας το ψιλοκομμένο σπανάκι και τα μυρώνια ή καυκαλήθρες και τα προσθέτετε και αυτά στο τηγάνι, τα αλατοπιπερώνετε και τα “μαραίνετε” σοτάροντάς και αυτά ανακατεύοντας για 2 λ περίπου.
Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε, το δυόσμο τον άνηθο και το ρύζι ή τη τριμμένη φρυγανιά (αν το μείγμα έχει πολλά υγρά, προσθέτετε 1-2 κ.σ. επιπλέον ρύζι ή φρυγανιά, προκειμένου να έχετε μια στεγνή γέμιση για να γίνει τραγανό το φύλλο). Ανακατεύετε τη γέμιση και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Για το φύλλο και τη συναρμολόγηση: Μοιράζετε τη ζύμη για το φύλλο σε 2 ίσα μέρη και τα τοποθετείτε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε 2 φύλλα τα οποία να χωράνε σε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο βάσης 28 εκ., φροντίζοντας ώστε το 1 φύλλο για κάτω να είναι μεγαλύτερο ώστε να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού.
Λαδώνετε καλά το ταψί, στρώνετε από κάτω, στη βάση και τα τοιχώματα το μεγαλύτερο φύλλο. Στρώνετε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση, γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο των τοιχωμάτων περιμετρικά, σκεπάζοντας τη γέμιση. Απλώνετε από πάνω το δεύτερο, μικρότερο, φύλλο, σκεπάζετε την επιφάνεια της πίτας και κολλάτε καλά τις άκρες.
Βουρτσίζετε το φύλλο με μπόλικο ελαιόλαδο, το ραντίζετε με λίγο νερό και το τρυπάτε σε διάφορα σημεία, ή κόβετε σε κομμάτια το επάνω φύλλο και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 55-60 λ ή μέχρι και το κάτω φύλλο γίνει τραγανό και ροδοκόκκινο.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share