Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κατσίκι στο φούρνο με τραγανές πατάτες!

Θα ξετρελαθείτε!

17 Απριλίου 2019 13:15
Κατσίκι στο φούρνο με τραγανές πατάτες!

Το Athensmagazine.gr ψάχνει τις καλύτερες συνταγές για το καθημερινό σου μενού και αυτή τη φορά σου προτείνουμε κατσίκι στον φούρνο με τραγανές πατάτες! Η συνταγή είναι απλή αλλά εγγυημένη κάτι που θα κάνει όλους να ξετρελαθούν! Μια ακόμα συνταγή που θα τρελάνει τους φίλους σας είναι το σουφλέ πατάτας!

ΥΛΙΚΑ:

1/2 κατσικάκι (ή αρνάκι), συνολικού βάρους 3½ κιλά περίπου (κομμένο σε μερίδες)
4-5 σκελίδες σκόρδο


1 ½ – 2 κιλά πατάτες baby με τη φλούδα τους ολόκληρες (ή αν είναι μεγάλες κομμένες στη μέση)
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στυμμένο (ή 1 ½ -2 μικρά)
150 ml λευκό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
3 κ.γ. θυμάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις. Πολτοποιείτε τις σκελίδες σκόρδου στη πρέσα του σκόρδου. Σκουπίζετε το κατσίκι με χαρτί κουζίνας και το αλείφετε καλά με το πολτοποιημένο σκόρδο απ” όλες τις πλευρές, εσωτερικά και εξωτερικά.

Βάζετε τις πατάτες στο ταψί, τις πασπαλίζετε με το κρασί, το λεμόνι, τη μουστάρδα, το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, 1-2 πρέζες αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά. Αλατίζετε και το κατσικάκι με 3-4 πρέζες αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το πασπαλίζετε με το θυμάρι και από τις δύο πλευρές του και το βάζετε στο ταψί.

Ρίχνετε ½ φλ. ζεστό νερό και ψήνετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο φούρνο για 2-2 ½ ώρες περίπου (ανάλογα με το μέγεθος και το μέρος του κατσικιού) μέχρι να γίνει τραγανό και να “πάρει” η πέτσα του ένα βαθύ μελί χρώμα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος φροντίζετε ανά μισή ώρα να γυρνάτε το κατσικάκι και από την άλλη πλευρά ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες.

Μανιταρόπιτα: Μια πανεύκολη συνταγή για αρχάριους!

Μια πανεύκολη συνταγή για αρχάριους, για ένα αγαπημένο πιάτο. Μανιταρόπιτα με καρότο και μπέϊκον χωρίς φύλο. Απολαύστε το σαν ορεκτικό, σαν συνοδευτικό στα ψητά σας αλλά και κυρίως γεύμα ή δείπνο με με μεγάλη πράσινη σαλάτα.

Υλικά συνταγής

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια άσπρα σε φέτες
1 1/2 ποτήρι νερού τριμμένο καρότο
7-8 φέτες μπέϊκον κομμένο σε κάθετες σε φέτες *
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι αλεύρι [φάριν απ]
1 1/4 ποτήρι νερού τριμμένη γραβιέρα
3/4 ποτήρι νερού

-Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το πιπέρι και το τσίλι και προσθέτουμε πρώτα τα τριμμένα καρότα και σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το καρότο και το μπέϊκον, αλατίζουμε ελαφρώς και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

-Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, τη τριμμένη γραβιέρα, τα 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά.

-Τέλος προσθέτουμε και το σοταρισμένο μείγμα καρότου – μανιταριών- μπέϊκον και ανακατεύουμε πάλι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

-Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ, ρίχνουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά.

-Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά της τη πίτα με το τσένταρ. Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με το 1 αυγό σε ένα μπόλ και περιχύνουμε παντού τη πίτα.

-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

-Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε για 10 λεπτά στο ταψί να “σταθεί”, τη κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

-Αν δε προτιμάτε το μπέϊκον αντικαταστήστε το με ζαμπόν το οποίο όμως δεν θα σοτάρετε αλλά θα το προσθέσετε στο μείγμα ως έχει σε κομμάτια.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share