Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εσένα σου αρέσει η γλυκοπατάτα; Αυτές είναι οι καλύτερες συνταγές για την φας!

Αυτές τις συνταγές θα τις λατρέψεις!

15 Απριλίου 2019 20:18
Εσένα σου αρέσει η γλυκοπατάτα; Αυτές είναι οι καλύτερες συνταγές για την φας!

Το 750 π.Χ. στο Περού καταγράφηκε για πρώτη φορά σε εμπορικά αρχεία το όνομα της γλυκοπατάτας, επιβεβαιώνοντας την αμερικανική ήπειρο ως τόπο καταγωγής της . Εκείνος που σύστησε τη γλυκοπατάτα στους Ευρωπαίους ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος. Μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, το όνομά της ήταν απλώς πατάτα, ενώ το 1740 ονομάστηκε και επίσημα γλυκοπατάτα, λόγω της γλυκιάς γεύσης της. Σήμερα, η Κίνα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην καλλιέργεια και παραγωγή της γλυκοπατάτας, ενώ ακολουθούν χώρες όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ινδονησία και η Ουγκάντα. Αν και οι δικές μας διατροφικές συνήθειες δεν περιλαμβάνουν τη γλυκοπατάτα σε πρώτο πλάνο, θα έπρεπε να την εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας καθώς είναι φοβερά θρεπτικές και πεντανόστιμες.

Γλυκοπατάτες μελωμένες στον φούρνο. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε στρογγυλές φέτες μεσαίου πάχους. Τις μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί και προσθέτουμε ελαιόλαδο, λίγο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα και μυρωδικά όπως θυμάρι ή μαϊντανό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 40 λεπτά, ανακατεύοντάς τις σε τακτά διαστήματα για να μην κολλήσουν. Μόλις είναι έτοιμες, τις αφήνουμε να κρυώσουν για 4-5 λεπτά και τις σερβίρουμε.

Γλυκοπατάτες ψητές. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε μετρίου πάχους λωρίδες. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε καυτή σχάρα, σχαροτήγανο ή στο γκριλ για να ψηθούν 4 με 6 λεπτά από κάθε πλευρά. Μόλις ετοιμαστούν, μπορούμε να τις περιχύσουμε με ένα ντρέσινγκ από ελαιόλαδο, λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό και να τις σερβίρουμε.

Πουρές γλυκοπατάτας. Πλένουμε καλά 10 μέτριες γλυκοπατάτες χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 40 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ και με το pimmer ή το ειδικό σκεύος για πουρέ τις πολτοποιούμε. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 3/4 φλιτζ. φρέσκο γάλα και το αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις πολτοποιημένες γλυκοπατάτες, 2 κ.σ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και να δέσει ο πουρές. Ανάλογα πόσο πηχτό ή αραιό θέλουμε τον πουρέ, προσθαφαιρούμε γάλα.

Τσιπς γλυκοπατάτας. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες ή ακόμα καλύτερα με το μαντολίνο. Τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ανακατεύουμε καλά. Τις απλώνουμε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν λίγο στις άκρες. Τις αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν και σερβίρουμε. Προαιρετικά, μπορούμε πασπαλίσουμε τα τσιπς γλυκοπατάτας με πάπρικα ή ρίγανη και να τις συνοδεύσουμε με ντιπ γιαουρτιού..

Όπως και να τη μαγειρέψετε, η γλυκοπατάτα είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για ψητά κρέατα, πουλερικά ή απολαυστικό σνακ για βραδιές στο σπίτι!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share