Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Χορτόπιτα νηστίσιμη με υπέροχο σπιτικό φύλλο!

Εύκολη και νόστιμη!

8 Απριλίου 2019 13:27
Χορτόπιτα νηστίσιμη με υπέροχο σπιτικό φύλλο!

Χορτόπιτα με υπέροχο σπιτικό φύλλο για να απολαύσετε μια υπέροχη, υγιεινή πίτα, με τραγανό και πεντανόστιμο φύλλο, σαν ορεκτικό αλλά και συνοδευτικό. Η τέλεια συνταγή!

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη φύλλου:
350 γρ. αλεύρι ζυμωτό
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξύδι λευκό
1 κ.γ. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. αλάτι
150 ml νερό

Για τη γέμιση:

800 γρ. σπανάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα πράσα, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσινο μέρος, σε μικρές ροδελίτσες
3/4 ματσάκι άνηθο
3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι καυκαλήθρες ή μυρώνια ή και τα δύο (προαιρετικά)
1 χούφτα ρύζι ή φρυγανιά τριμμένη ή σιμιγδάλι
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλλειμα ταψιού και φύλλων
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη: Τοποθετείτε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μεγάλο μπολ ή στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε με το ειδικό εξάρτημα “γάντζο”, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 2-3 λ ή μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά η ζύμη. Όταν είναι έτοιμη, τη τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να “ξεκουραστεί” για 30 λ τουλάχιστον.

Για τη γέμιση: Πλένετε καλά το σπανάκι, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια, τα ψιλοκόβετε και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Πλένετε και ψιλοκόβετε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα αφήνετε στην άκρη. Ψιλοκόβετε και το ξερό κρεμμύδι.

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το πράσο, ανακατεύοντας για 10 λ περίπου ή μέχρι να μαραθούν.

Στύβετε με τα χέρια σας το ψιλοκομμένο σπανάκι και τα μυρώνια ή καυκαλήθρες και τα προσθέτετε και αυτά στο τηγάνι, τα αλατοπιπερώνετε και τα “μαραίνετε” σοτάροντάς και αυτά ανακατεύοντας για 2 λ περίπου.

Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε, το δυόσμο τον άνηθο και το ρύζι ή τη τριμμένη φρυγανιά (αν το μείγμα έχει πολλά υγρά, προσθέτετε 1-2 κ.σ. επιπλέον ρύζι ή φρυγανιά, προκειμένου να έχετε μια στεγνή γέμιση για να γίνει τραγανό το φύλλο). Ανακατεύετε τη γέμιση και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Για το φύλλο και τη συναρμολόγηση: Μοιράζετε τη ζύμη για το φύλλο σε 2 ίσα μέρη και τα τοποθετείτε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας.

Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε 2 φύλλα τα οποία να χωράνε σε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο βάσης 28 εκ., φροντίζοντας ώστε το 1 φύλλο για κάτω να είναι μεγαλύτερο ώστε να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού.

Λαδώνετε καλά το ταψί, στρώνετε από κάτω, στη βάση και τα τοιχώματα το μεγαλύτερο φύλλο.

Στρώνετε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση, γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο των τοιχωμάτων περιμετρικά, σκεπάζοντας τη γέμιση. Απλώνετε από πάνω το δεύτερο, μικρότερο, φύλλο, σκεπάζετε την επιφάνεια της πίτας και κολλάτε καλά τις άκρες.

Βουρτσίζετε το φύλλο με μπόλικο ελαιόλαδο, το ραντίζετε με λίγο νερό και το τρυπάτε σε διάφορα σημεία, ή κόβετε σε κομμάτια το επάνω φύλλο και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 55-60 λ ή μέχρι και το κάτω φύλλο γίνει τραγανό και ροδοκόκκινο.

Σημείωση 1: Ανάλογα πόσο “λεπτή” θέλετε τη πίτα σας, μπορείτε να βάλετε μεγαλύτερο ταψί. Σε αυτή τη περίπτωση θα διαμορφώσετε ανάλογα και τις διαστάσεις του φύλλου.

Σημείωση 2: Μπορείτε να μη σοτάρετε το σπανάκι και τις καυκαλήθρες ή τα μυρώνια και απλά αφού τα σουρώσετε, να τα στύψετε πολύ καλά, ζυμώνοντάς τα με τα χέρια σας, ώστε να μειωθούν στο μισό και να τα προσθέσετε στο μείγμα χωρίς να τα σοτάρετε. Η διαδικασία για όλα τα υπόλοιπα ισχύει ως έχει.

Επίσης, σου έχουμε και μία υπέροχη συνταγή για ένα εύκολο γλυκό ψυγείου με 3 μόνο υλικά έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ!

Οι πιο τραγανές baby πατάτες στον φούρνο με σκόρδο και δενδρολίβανο!

Λατρεύετε τις πατάτες και θέλετε μια καινούρια και νόστιμη συνταγή που θα φτιάχνετε συνέχεια; Σας έχουμε την πιο γρήγορη και εύκολη συνταγή για τραγανές baby πατάτες στον φούρνο με σκόρδο και δενδρολίβανο που θα ξετρελαθείτε! Για όσους είναι μακαρονάδες: Σπαγγέτι με σκόρδο και μελιτζάνες!

Είναι ένα φαγητό που μπορείτε να το φτιάξετε ανά πάσα στιγμή καθώς , εκτός των άλλων, είναι και χορταστικό. Θα χρειαστείτε:

Υλικά

1 κιλό πατάτες baby
1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδου
2 κουταλάκια αποξηραμένα δεντρολίβανο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C . Πλένετε καλά τις πατάτες και στη συνέχεια τις βάζετε να βράσουν για 10 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμες, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε όσο καλύτερα μπορείτε. Τις τοποθετείτε σε ένα ταξί με τη σειρά και τη μία δίπλα στην άλλη.

Δείτε ακόμα: Η κορυφαία συνταγή για ελιόψωμο ολικής άλεσης!

Περιχύνετε πάνω τους το λάδι και στη συνέχεια το ψιλοκομμένο σκόρδο ,το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι.

Προσπαθήστε τα υλικά να πάνε στα ανοίγματα που έχουν οι πατάτες από το βράσιμο για μεγαλύτερη νοστιμιά.

Ψήνετε για 20-25 λεπτά μέχρι να ψηθούν, να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Ρίχνετε έξτρα πιπέρι και αλάτι και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα μία συνταγή: Εύκολες πατάτες φούρνου σαν τηγανητές! - Θα τις λατρέψεις!

Δείτε όλες τις συνταγές στο Athensmagazine.gr!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share