Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Το υγρό κέικ σοκολάτας που θα θέλετε να το φάτε όλο μόνοι σας!

Ηρθε η ώρα να το φτιάξετε!

6 Απριλίου 2019 13:47
Το υγρό κέικ σοκολάτας που θα θέλετε να το φάτε όλο μόνοι σας!

Μια κλασική Γαλλική συνταγή για το υπέροχο “Moelleux au Chocolat Gateau“, ένα υπέροχο υγρό και πλούσιο σε γεύση σοκολάτας κέικ, πραγματική απόλαυση για τους λάτρεις της σοκολάτας. Το Moelleux au Chocolat Gateau είναι ένα διάσημο κέικ στη Γαλλία που λόγω της εξαιρετικής γεύσης του και της υγρής υφής του έγινε διάσημο σε όλο το κόσμο. Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) με λίγα και απλά υλικά παρόμοια με αυτά που απαιτούνται για το κέικ “λάβα” με μόνη διαφορά ότι ψήνετε για λίγο περισσότερο χρόνο και έτσι το εσωτερικό του δεν είναι τόσο υγρό ώστε να “τρέχει” αλλά είναι πολύ υγρό και αισθάνεστε την υγρή υφή του στο στόμα σας. Πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη δίνοντάς του ένα όμορφο σχήμα με το τρόπο που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ή με άλλο τρόπο και σχήμα επιλογής σας. Απολαύστε το!

Και για όσους νηστεύουν: Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με ταχίνι νηστίσιμο!

Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Υλικά συνταγής
4 αυγά
200 γρ. ημίγλυκη κουβερτούρα που λιώνει εύκολα (Nestle Dessert ή άλλη επιλογής σας), κομμένη σε μικρά κομματάκια
150 γρ. (2/3 φλ.) βούτυρο ανάλατο, κρύο κομμένο σε κομμάτια (+ λίγο επιπλέον βούτυρο λιωμένο για άλειμμα ταψιού)
135 γρ. (2/3 φλ.) ζάχαρη κρυσταλλική
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
60 γρ. (1/2 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα

Η κορυφαία συνταγή για ελιόψωμο ολικής άλεσης!

Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε καλά, στη βάση και τα τοιχώματα, ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 23 εκ., στρώνετε στη βάση του χαρτί ψησίματος και το αφήνετε στην άκρη.
Βάζετε τα βούτυρο σε κομμάτια και τη ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μεγάλο πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ. Βάζετε το μπολ σε μπεν μαρί, δηλ. σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, φροντίζοντας το νερό να μην ακουμπά το μπολ και τα ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να λιώσουν τελείως τα υλικά και έχετε ένα λείο μείγμα. Αφαιρείτε το μπολ από το μπεν μαρί και αφήνετε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να χλιαρίνει αρκετά.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ βάζετε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να πήξει το μείγμα και να πάρει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ρίχνετε και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
Προσθέτετε το σχεδόν κρύο πλέον μείγμα λιωμένης σοκολάτας και χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Αφήνετε το μίξερ, κοσκινίζετε πάνω στο σοκολατένιο μείγμα το αλεύρι και με μια σπάτουλα ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Αδειάζετε το μείγμα μέσα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ περίπου ή μέχρι να πήξει. Το βγάζετε από το φούρνο, “περνάτε” ένα κοφτερό μαχαίρι ανάμεσα στο κέικ και τα τοιχώματα του ταψιού , το αφήνετε πάνω σε σχάρα για 10 λ να κρυώσει.
Στη συνέχεια το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος όπου το αφήνετε μέχρι να κρυώσει εντελώς. Πριν το σερβίρετε το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη σε όλη την επιφάνειά του ή να κόψετε λωρίδες χαρτιού όπως θα δείτε στο βίντεο ώστε να το διακοσμήσετε και να έχει μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Το σερβίρετε όπως είναι ή με σαντιγί, παγωτό ή φρούτα εποχής.

Ονειρεμένο προφιτερόλ! - Θα σας στείλει στα ουράνια!

Ξεκινήστε να φτιάχνετε το τέλειο προφιτερόλ που θα θέλουν όλοι για το Σαββατοκύριακο! Εύκολη και γρήγορη συνταγή! Σοκολατένιο και απολαυστικό! Σας προτείνουμε ακόμα: Κορμός σοκολάτας με κρέμα και φράουλες!

Υλικά για τα σου..

120 ml φρέσκο γάλα
120 ml νερό
100 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά

Υλικά για την κρέμα Πατισερί

300 ml γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
125 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
25 γρ. κορν φλάουρ
25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. βούτυρο κρύο

Υλικά για την κρέμα σοκολάτας

200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
150 γρ. φρέσκο γάλα
50 γρ. κρέμα γάλακτος
40 γρ. βούτυρο
Υλικά για τη σαντιγύ
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ζάχαρη

Συνταγή για όσους νηστεύουν: Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με ταχίνι νηστίσιμο!

Εκτέλεση της συνταγής:

1) Ετοιμάζουμε τα σου. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.

2) Όταν αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας ζωηρά με ξύλινη κουτάλα, να ομογενοποιηθεί.

3) Ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με την κουτάλα. Μετά από περίπου 2 λεπτά, η ζύμη θα γίνει μπάλα και θα ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

4) Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, για 1-2 λεπτά, με το φτερό, για να κρυώσει ελαφρώς.

5) Ανεβάζουμε την ταχύτητα σε μέτρια και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί καλά το καθένα.

6) Μεταφέρουμε το μείγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής, κόβοντας την άκρη του.

7) Σχηματίζουμε μικρές ισομεγέθεις μπαλίτσες σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση 3-4 εκατοστά μεταξύ τους.

Για όσους θέλουν κάτι αλμυρό: Mία ιδιαίτερη και πεντανόστιμη συνταγή για κοτόπουλο με λαχανικά!

8) Ψήνουμε τα σου σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190oC, για περίπου 5 λεπτά κι έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175oC. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν.

9) Αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

10) Ετοιμάζουμε την κρέμα πατισερί ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες.

11) Όταν η κρέμα έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, την ανακατεύουμε λίγο με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής και την περνάμε σε κορνέ.

12) Τρυπάμε τα σου από κάτω και τα γεμίζουμε με κρέμα Πατισερί (με το κορνέ).

13) Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας. Βάζουμε σε μπολ την κουβερτούρα. Ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι και λίγο πριν βράσει, περιχύνουμε με αυτά την κουβερτούρα. Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να έχουμε λείο, σοκολατένιο μείγμα. Το αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει λίγο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

14) Για να στήσουμε το προφιτερόλ, βάζουμε λίγη κρέμα σοκολάτας στη βάση ενός διάφανου μπολ ή σκεύους. Τοποθετούμε μερικά από τα σου και περιχύνουμε με κρέμα σοκολάτας. Συνεχίζουμε με μερικά ακόμα σου και κρέμα σοκολάτας, μέχρι να γεμίσουμε ομοιόμορφα το σκεύος.

15) Σε κρύο μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη με σύρμα ή μίξερ χειρός, μέχρι να πήξει σε σαντιγύ. Την περνάμε σε κορνέ και στολίζουμε την επιφάνεια του προφιτερόλ.

16) Φυλάμε τα προφιτερόλ στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Ιδανικά, τα σερβίρουμε μέχρι λίγες ώρες μετά.

Διαβάστε ακόμα μια συνταγή: Η πιο γλυκιά αμαρτία...Μπανόφι!

Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο Athensmagazine.gr.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share