Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σπαγγέτι με σκόρδο και μελιτζάνες!

Φανταστικό!

2 Απριλίου 2019 13:20
Σπαγγέτι με σκόρδο και μελιτζάνες!

Σπαγγέτι με την έντονη γεύση του σκόρδου, για τους λάτρεις του σκόρδου, τη νοστιμιά της μελιτζάνας και τη φανταστική σάλτσα ντομάτας με το βασιλικό της, κάνει αυτή τη μακαρονάδα υπέροχη.

Απολαύστε τη συνταγή σε περιόδους νηστείας και όχι μόνο! Βέβαια, σας έχουμε και νηστίσιμα γλυκά! 3 υπέροχες και νηστίσιμες συνταγές για γλυκά με ελάχιστα υλικά...

Υλικά συνταγής
500 γρ. σπαγγέτι
2 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε ροδέλες, ή 1 μεγάλη φλάσκα κομμένη σε κύβους
5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
100 ml ντοματοχυμό
1 κ.γ. ζάχαρη
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε τις μελιτζάνες τις κόβετε σε μέτριους κύβους ή ροδέλες, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι 20 λ να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.

Θέλετε να χάσετε κιλά και το έχετε "ρίξει" στις σαλάτες; Φτιάξτε αρωματικές φακές σαλάτα με μελιτζάνες και δεντρολίβανο!

Εν τω μεταξύ, βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, 3-4 λ λιγότερο (ανάλογα πόσο αλ” τέντε τα προτιμάτε) από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζετε, κρατάτε 1 φλ. από το νερό που τα βράσατε, τα ανακατεύετε με λίγο ελαιόλαδο και τα διατηρείτε ζεστά.
Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και τηγανίζετε ελαφρά τις μελιτζάνες, μέχρι να κάνουν κρούστα χωρίς όμως να μαλακώσουν πολύ. Τις βγάζετε και τις τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι γίνει διάφανο.
Προσθέτετε, το σκόρδο, το “μαραίνετε” ανακατεύοντας για ½ λ (προσοχή να μην μαυρίσει) και προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το χυμό. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ζάχαρη, τον βασιλικό, ½ φλ. τσαριού ζεστό νερό (ή ζωμό λαχανικών) και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να “δέσει” ελαφρώς.
Δέκα περίπου λεπτά πριν γίνει η σάλτσα προσθέτετε τις μελιτζάνες και τις βράζετε 5 λ με τη σάλτσα. Αν έχει πήξει η σάλτα προσθέστε σταδιακά λίγο από το νερό που κρατήσατε από αυτό που βράσατε τα μακαρόνια σας, ώστε να έχει υγρά η σάλτσα και να καλυφθούν τα μακαρόνια που θα προσθέσετε στη σάλτσα.
Ρίχνετε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα ανακατεύετε απαλά και τα αφήνετε για 4-5 λ για να απορροφήσουν τη σάλτσα. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή αν δεν νηστεύετε με τριμμένο τυρί.

Ριγκατόνι με σάλτσα τόνου!

Ριγκατόνι με τόνο σε πλούσια και νόστιμη σάλτσα ντομάτας. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση, ιδανικό για το καθημερινό γεύμα και δείπνο στο οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής
400 γρ. ζυμαρικό Ριγκατόνι (Barilla ή άλλο επιλογής σας)
2 κονσέρβες (των 160 γρ. η μια) τόνο κατά προτίμηση σε λάδι, στραγγισμένο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1½ κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 5 μεγάλες, φρέσκες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
4-5 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
4-5 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για πασπάλισμα στο σερβίρισμα (προαιρετικά)
ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ξύσμα 1 λεμονιού και 1 λεμόνι σε φέτες ή
πεκορίνο τριμμένο ή τριμμένη παρμεζάνα για πασπάλισμα

Αν πάλι δεν θέλετε τόνο, σας έχουμε σουφλέ με γραβιέρα και μπέικον!

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη ψιλοκομμένη πιπεριά και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για ½-1 λ και μετά ρίχνετε το κρασί και το αφήνετε περίπου ½ λ να αναπνεύσει. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες, το πελτέ διαλυμένο σε ½ φλ. νερό, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λ περίπου.
Μέχρι να βράσει η σάλτσα στραγγίζετε το τόνο από το λάδι ή το νερό του και με ένα πιρούνι τον χωρίζετε σε κομματάκια. Μετά τα 15 λ βρασίματος της σάλτσας προσθέτετε και το τόνο και τον αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λ περίπου ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο τέλος προσθέτετε το μαϊντανό, το βασιλικό και τον άνηθο, ανακατεύετε και αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά.
Εν τω μεταξύ, έχετε βάλει να βράσουν τα ριγκατόνι σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Φροντίζετε να βράσετε το ζυμαρικό και τη σάλτσα σας σχεδόν παράλληλα για να τα σερβίρετε και τα δύο ζεστά.
Στραγγίζετε τα ριγκατόνι και τα σερβίρετε ζεστά με τη ζεστή σάλτσα με το τόνο. Προαιρετικά τα σερβίρετε πασπαλισμένα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και με ξύσμα και φέτες λεμονιού ή με τριμμένο πεκορίνο ή τριμμένη παρμεζάνα.

Δείτε όλες τις συνταγές στο Athensmagazine.gr!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share