Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Πανεύκολος κορμός σοκολάτας με κρέμα και φράουλες!

Μία συνταγή που θα λατρέψετε!

1 Απριλίου 2019 13:31
Πανεύκολος κορμός σοκολάτας με κρέμα και φράουλες!

Υπέροχος, ανάλαφρος και γευστικότατος κορμός σοκολάτας με κρέμα σαντιγί και φράουλες. Μια συνταγή για ένα γλυκό πάντα ευπρόσδεκτο από μικρούς και μεγάλους.

Υλικά συνταγής

Για το παντεσπάνι:

1½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
5 αυγά (χωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι)
6-7 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη
4 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 σφηνάκι κονιάκ
λίγη μαργαρίνη για επάλειψη του ταψιού

Για τη γέμιση:

500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 36% λιπαρά
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
6-7 φρέσκες φράουλες ψιλοκομμένες

Για το γαρνίρισμα:

ζάχαρη άχνη
ξύσμα σοκολάτας
4 ολόκληρες φράουλες

Εκτέλεση συνταγής

Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Στρώνετε μια λαδόκολλα σε μεγάλο λαδομένο μακρόστενο ταψί, αλείφετε με μαργαρίνη και τη λαδόκολλα και το αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά τους κρόκους αυγών. Χτυπάτε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν πηχτή μαρέγκα.

Προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δέσει καλά η μαρέγκα. Αφήνετε το μίξερ και ρίχνετε στη μαρέγκα σταδιακά τους κρόκους ανακατεύοντας απαλά, με κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα επάνω με μια μαρίζ, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο.Προσθέτετε σταδιακά στη μαρέγκα το κοσκινισμένο μείγμα αλευριού συνεχίζοντας το απαλό ανακάτεμα να ομογενοποιηθούν. Ρίχνετε τη λιωμένη μαργαρίνη και το ποτό και συνεχίζετε το απαλό ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα λείο ομοιογενές και αφράτο μείγμα.

Αδειάζετε το μείγμα, στο ταψί πάνω στη λαδόκολλα, φροντίζοντας να το απλώσετε ομοιόμορφα τόσο ώστε το πάχος του μίγματος να είναι περίπου 1 εκατοστό. Βάζετε το παντεσπάνι στο φούρνο και το ψήνετε για περίπου 15-20 λεπτά.

Για τη γέμιση: Κόβετε τις φράουλες σε κομματάκια και τις αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχετε μια σφιχτή σαντιγί. Αφήνετε το μίξερ προσθέτετε στη σαντιγί τις ψιλοκομμένες φράουλες και τις ανακατεύετε με μαρίζ να ενσωματωθούν.

Βγάζετε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το αναποδογυρίζετε πάνω σε υγρή πετσέτα, το τυλίγετε σε ρολό και το αφήνετε να κρυώσει σκεπασμένο με την υγρή πετσέτα. Αφαιρείτε την πετσέτα από το ρολό, το απλώνετε και το αλείφετε με την κρέμα.

Για το γαρνίρισμα: Το τυλίγετε πάλι σε ρολό, το τυλίγετε σφιχτά περιμετρικά με μεμβράνη ή λαδόκολλα και το αφήνετε στο ψυγείο να σφίξει.

Λίγο πριν σερβίρετε στολίζετε τον κορμό πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και ξύσμα σοκολάτας και τελειώνετε με τις φρέσκες φράουλες.

Εάν όμως νυστεύεις επειδή είμαστε και σε περίοδο Σαρακοστής σου έχουμε έναν εξίσου νόστιμο και εύκολο σοκολατένιο κορμό

Αυτό είναι το πιο νόστιμο και... αμαρτωλό γαλακτομπούρεκο!

Παρά τις αμαρτωλές θερμίδες του, επιμένουμε να αγαπάμε αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό και να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Ο λόγος για το λατρεμένο μας γαλακτομπούρεκο που η παρακάτω συνταγή θα σε ξετρελάνει!

Όταν μάλιστα τρώγεται χλιαρό είναι το ευ της γεύσης!

Υλικά

400γρ. φύλλο κρούστας
220γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος, καθαρισμένο και λιωμένο
Για την κρέμα
1300ml γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κρόκους και 4 αβγά ολόκληρα
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο, στο μέγεθος καρυδιού
2 κουτ. σούπας ξύσμα από λεμονι ή άρωμα βανίλιας

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
χυμό από ½ λεμόνι

Διαδικασία

Ετοιμάζετε την κρέμα: Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτο μίγμα. Προσθέτετε το γάλα και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε.

Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα και το βάζετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.

Προσθέτετε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο και την αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.

Φτιάχνετε το γαλακτομπούρεκο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο.

Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης.

Χαράζετε τα φύλλα σε μερίδες (ρόμβους ή παραλληλόγραμμα) με μυτερό μαχαίρι, χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα.

Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε με κουτάλι την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 15 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 160°C για 35 λεπτά ακόμα.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμονιού για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι.

Αν έχετε θερμόμετρο κουζίνας, να φτάσει στους 108°C.

Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο να μισοκρυώσει και το περιχύνετε με το σιρόπι ζεστό, κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο.

Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα και μάλιστα χλιαρό!

Παράλληλα, εάν λατρεύεις τα γλυκά όπως εμείς σου έχουμε ακόμα μία εύκολα και νόστιμη συνταγή για τρουφάκια σοκολάτας με μόνο τρία υλικά!

Πηγή: olivemagazine.gr

Για περισσότερες συνταγές του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share