Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τραγανές τηγανητές μελιτζάνες!

Πεντανόστιμες!

23 Μαρτίου 2019 11:59
Τραγανές τηγανητές μελιτζάνες!

Θέλετε να φτιάξετε μελιτζάνες τηγανητές αλλά δεν έχετε την κατάλληλη συνταγή;

Εύκολο, νόστιμο ορεκτικό ή μεζές ή συνοδευτικό με το κυρίως πιάτο σας.

Υλικά συνταγής
Για τη μελιτζάνα:
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, αποφλοιωμένη, κομμένη σε λεπτές φέτες
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι
Για το κουρκούτι:
220 ml ανθρακούχο νερό [σόδα]
1 κ.γ. αλάτι
2/3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σας έχουμε κι άλλη λύση.Θέλετε να αποφύγετε τα τηγανητά; Μελιτζάνες με στρώσεις ντομάτας και τυριών στο φούρνο!

Εκτέλεση συνταγής
Για τη μελιτζάνα: Πλένετε, ξεφλουδίζετε τη μελιτζάνα και τη κόβετε σε λεπτές φέτες. Πασπαλίζετε τις φέτες με αλάτι και από τις δύο πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20 λ περίπου, να “ιδρώσουν” και να ξεπικρίσουν. Μετά τις ξεπλένετε με πολλά νερά και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.
Για το χυλό: Ρίχνετε τη σόδα και το αλάτι σε πλατύ μπολ. Προσθέτετε σταδιακά, λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να έχετε ένα ελαφρώς σφιχτό χυλό, ανακατεύοντας συνεχώς με πιρούνι ή σύρμα μέχρι να αναμειχθεί πλήρως.
Για το τηγάνισμα: Βάζετε ελαιόλαδο σε φριτέζα ή τηγάνι και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Βουτάτε κάθε φέτα μελιτζάνας στο χυλό και τη βάζετε, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, στο ζεστό λάδι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες.
Τηγανίζετε για 5-6 λ. μέχρι να ροδίσουν και φουσκώσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να απορροφήσουν το περίσσιο ελαιόλαδο. Σερβίρετε τις μελιτζάνες ζεστές και τραγανές.

Καρβελάκι γεμιστό με μελιτζάνες!

Ένα πλήρες γεύμα σε πακέτο-καρβέλι ψωμί, κατάλληλο για να το μεταφέρετε εύκολα στην εκδρομή σας και να το απολαύσετε δίπλα στη θάλασσα.

Υλικά

1 καρβέλι ψωμί μεγάλο, μαύρο ή άσπρο
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, σε ροδέλες
3 κρεμμύδια, σε ροδέλες
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρόκα
3-4 πιπεριές χρωματιστές ή πράσινες
3 κολοκυθάκια χοντρά, σε ροδέλες
4 ντομάτες
½ κιλό φέτα θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Κόβετε οριζόντια από το καρβέλι ένα καπάκι κοντά στην κορυφή. Αδειάζετε την ψίχα από το εσωτερικό του αφήνοντας γύρω γύρω 4εκ. ψίχα περίπου.

Ζεσταίνετε δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μαλακώσουν χωρίς να καούν.

Αλείφετε με λάδι και πινέλο τις ροδέλες από τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, τα αλατοπιπερώνετε και τα ψήνετε στο μαντέμι ή στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Καθαρίζετε τις πιπεριές και τις κόβετε στη μέση. Τις αλείφετε με λάδι και τις ψήνετε στο μαντέμι ή στο γκριλ (αφαιρείτε τη μαυρισμένη φλούδα τους).

Κόβετε τις ντομάτες στη μέση, τις αραδιάζετε σε ταψί, τις αλατοπιπερώνετε και ψήνετε σε ζεστό φούρνο στους 180οC, για 15 λεπτά.

Γεμίζετε το καρβέλι βάζοντας σε στρώσεις τα λαχανικά ως εξής: ξεκινάτε από τα μισά κρεμμύδια, τις μισές μελιτζάνες, τα μισά κολοκυθάκια, τις μισές πιπεριές, τη ρόκα, τις ντομάτες, τα μισά μυρωδικά, τα τυριά, και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα με την ίδια σειρά. Όταν τελειώσετε με το γέμισμα, σκεπάζετε το καρβέλι με το καπάκι του που κόψατε αρχικά και το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο ή πετσέτα ώστε να μπορείτε να το μεταφέρετε. Το σερβίρετε κομμένο σε φέτες.

Δείτε περισσότερες γεύσεις και συνταγές στο Athensmagazine.gr!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share