Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πως να ξαλμυρίσετε εύκολα τον μπακαλιάρο με 3 απλά βήματα!

Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου δίχως μπακαλιάρο σκορδαλιά δε γίνεται!

22 Μαρτίου 2019 09:30
Πως να ξαλμυρίσετε εύκολα τον μπακαλιάρο με  3 απλά βήματα!

Καλό ξέπλυμα, σωστή προετοιμασία κι αλλαγές νερού είναι τρία από τα μυστικά για το σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου.
Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου δίχως μπακαλιάρο σκορδαλιά δε γίνεται. Μάθε πώς θα ξαλμυριάνεις σωστά τον παστό μπακαλιάρο και... καλή όρεξη!

Να σας θυμήσουμε βέβαια για ποιο λόγο τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου! - Πως καθιερώθηκε το έθιμο!

Βήμα 1ο:
Καλό ξέπλυμα

Ξεπλένουμε το μπακαλιάρο καλά και απομακρύνουμε τρίβοντάς τον με τα χέρια το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Στη συνέχεια τον κόβουμε σε κομμάτια.
Βήμα 2ο:
Η σωστή προετοιμασία για το ξαλμύρισμα

Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό, με την πέτσα να είναι προς τα πάνω. Προσέχουμε έτσι ώστε το ένα κομμάτι να μην είναι πάνω στο άλλο και συμπληρώνουμε με νερό αν χρειάζεται, έτσι ώστε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να καλύπτονται πλήρως. Στη συνέχεια καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.

Βήμα 3ο:
Οι αλλαγές του νερού

Ανά 4 ή 6 ώρες φρόντιζε να αλλάζεις το νερό με φρέσκο. Σε γενικές γραμμές για να ξαλμυριαστεί σωστά ο μπακαλιάρος πρέπει να αλλάξεις νερό 3 φορές την ημέρα και να τον αφήσεις στο νερό για ένα 24ωρο τουλάχιστον. Το μυστικό για να ξαλμυριαστεί σωστά ο μπακαλιάρος είναι η αλλαγή του νερού, μη το ξεχνάς.

Tip:
Αν θέλεις το ψάρι να μαλακώσει, στην τελευταία αλλαγή νερού βάλε νεράκι χλιαρό.


Και μη ξεχνάς:
Το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου είναι η σκορδαλιά!

Συμβουλές για να τη φτιάξεις σωστά εδώ.

Κι ως προς το τηγάνισμα;

Μυστικά θα βρεις εδώ.

Και η έξτρα γνώση:
Τι κρύβεται πίσω από τον μπακαλιάρο- σκορδαλιά; Γιατί τον τρώμε εν μέσω σαρακοστής; Ποιά η διατροφική αξία του φαγητού; Μάθε όσα δεν ήξερες για το φαγητό της 25ης Μαρτίου εδώ.

Η καλύτερη συνταγή μπακαλιάρου για την 25η Μαρτίου από τον Λευτέρη Λαζάρου!

«Καταρχήν ξέρεις γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο και όχι άλλο ψάρι;». Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι και διδακτικός. «Γιατί ο παστός μπακαλιάρος ήταν το μόνο ψάρι που έφτανε σε ολόκληρη την Ελλάδακαι πουλιόταν στα “εδώδιμα και αποικιακά”».

Αυτή, λοιπόν, είναι η συνταγή του για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου:

Τα υλικά
> 1 μεγάλο φύλλο παστού μπακαλιάρου (ή φιλέτο)
> 500 γρ. αλεύρι
> 150 γρ. κορν φλάουρ
> 400 γρ. περίπου μπίρα

Η εκτέλεση
> «Ο καλύτερος μπακαλιάρος είναι ο σπανιόλικος και ο πορτογαλέζικος, αλλά τον βρίσκεις σε ελάχιστα μαγαζιά. Προσωπικά, προτιμώ το φιλέτο του, το πάνω δηλαδή τμήμα του, που έχει το ίδιο πάχος και δεν έχει κόκαλα. Όμως, αν ο "κανονικός" μπακαλιάρος έχει 10-11 ευρώ το κιλό, το φιλέτο έχει 18.

> Ο μπακαλιάρος πρέπει να ξαλμυριστεί, όχι όμως πολύ. Πρέπει να μείνει στο νερό σχεδόν ένα 48ωρο και το νερό να αλλάζει δύο φορές την ημέρα. Πολλοί κάνουν το λάθος και τον βάζουν σε ένα μπολ που το γεμίζουν με νερό. Έτσι όμως ο μπακαλιάρος κάθεται πάνω στο αλάτι. Ο σωστός τρόπος είναι να τον βάλουμε σε ένα σουρωτήρι που θα το καθίσουμε σε ένα μπολ με νερό.

> Το πρώτο μυστικό για ένα γευστικό τηγανητό μπακαλιάρο είναι το κουρκούτι να μην έχει σχηματίσει χοντρή κρούστα τριγύρω του.

> Το κουρκούτι φτιάχνεται με τρία υλικά: αλεύρι, κορν φλάουρ, μπίρα.

> Το δεύτερο και σημαντικότερο μυστικό για τον τέλειο μπακαλιάρο είναι να μην καλύπτουμε το τηγάνι με πολλά κομμάτια ταυτόχρονα, γιατί έτσι πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και ο μπακαλιάρος βράζει στο λάδι αντί να τηγανιστεί.

> Όταν ρίχνουμε τον μπακαλιάρο στο λάδι, τον κρατάμε με μια τσιμπίδα μέχρι να σχηματίσει μια πρώτη κρούστα και μετά τον αφήνουμε. Αν τον ρίξουμε και τον αφήσουμε αμέσως, τότε θα κολλήσει στο πάτο.

> Τον βάζουμε μόλις αποκτήσει ωραίο χρώμα.

> Τον συνοδεύουμε με ό,τι τραβάει ο οργανισμός μας».

Διαβάστε περισσότερες συνταγές απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share