Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019

Αυτό είναι το πιο νόστιμο και... αμαρτωλό γαλακτομπούρεκο!

Θα ξετρελαθείς!

19 Μαρτίου 2019 17:42
Αυτό είναι το πιο νόστιμο και... αμαρτωλό γαλακτομπούρεκο!

Παρά τις αμαρτωλές θερμίδες του, επιμένουμε να αγαπάμε αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό και να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Ο λόγος για το λατρεμένο μας γαλακτομπούρεκο που η παρακάτω συνταγή θα σε ξετρελάνει!

Όταν μάλιστα τρώγεται χλιαρό είναι το ευ της γεύσης!

Υλικά

400γρ. φύλλο κρούστας
220γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος, καθαρισμένο και λιωμένο
Για την κρέμα
1300ml γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κρόκους και 4 αβγά ολόκληρα
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο, στο μέγεθος καρυδιού
2 κουτ. σούπας ξύσμα από λεμονι ή άρωμα βανίλιας

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
χυμό από ½ λεμόνι

Διαδικασία

γαλακτομπούρεκο

Ετοιμάζετε την κρέμα: Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτο μίγμα. Προσθέτετε το γάλα και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε.

Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα και το βάζετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.

Προσθέτετε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο και την αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.

Φτιάχνετε το γαλακτομπούρεκο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο.

Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης.

Χαράζετε τα φύλλα σε μερίδες (ρόμβους ή παραλληλόγραμμα) με μυτερό μαχαίρι, χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα.

Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε με κουτάλι την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 15 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 160°C για 35 λεπτά ακόμα.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμονιού για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι.

Αν έχετε θερμόμετρο κουζίνας, να φτάσει στους 108°C.

Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο να μισοκρυώσει και το περιχύνετε με το σιρόπι ζεστό, κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο.

Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα και μάλιστα χλιαρό!

Παράλληλα, εάν λατρεύεις τα γλυκά όπως εμείς σου έχουμε ακόμα μία εύκολα και νόστιμη συνταγή για τρουφάκια σοκολάτας με μόνο τρία υλικά!

Πηγή: olivemagazine.gr

Τσουρεκοκέικ με ζάχαρη και κανέλα!

Σας φαίνεται περίεργη αυτή η συνταγή;; Και όμως θα τη λατρέψετε!

Για τη ζύμη….
100 γρ ζάχαρη,
125 γρ λιωμένο βούτυρο,
2 μεγάλα αυγά,
200ml χλιαρό γάλα
2 κουταλάκια κανέλα,
2 βανίλιες,
1 φακελάκι μαγιά,
1/2 κουταλάκι αλάτι,
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Με τον γάτζο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά,το χλιαρό γάλα,τη μαγιά,την κανέλα και τις βανίλιες.

Αφού τα χτυπήσουμε καλά προσθέτουμε το αλάτι και λίγο,λίγο το αλεύρι και χτυπάμε για 5 λεπτά περίπου. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε μια ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Αφού φουσκώσει η ζύμη την πατάμε να ξεφουσκώσει και φτιάχνουμε μπαλάκια μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Σε ένα μπολ βάζουμε μια φλυτζάνα ζάχαρη και αρκετή κανέλα.

Σε ένα άλλο σκεύος λιώνουμε 100 γρ βούτυρο και βουτάμε τα μπαλάκια ένα,ένα μέσα στο βούτυρο και μετά μέσα στην κανελοζαχαρη.

Βάζουμε τα μπαλάκια μέσα σε φόρμα για κεικ και αφήνουμε μισή ώρα περίπου σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν!
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου!

Για περισσότερες ειδήσεις και νέα του AthensMagazine.gr για την Ελλάδα και τον κόσμο δείτε εδώ!

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share